Опасен ли е национализмът на Доналд Тръмп?

От първия ден от мандата си той сигнализира, че ще има твърд подход
21 яну 2017 14:54, Елка Василева
180
Опасен ли е национализмът на Доналд Тръмп?
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

Тръмп иска да направи Америка "отново велика" и обещава да постави американските интереси над дългогодишните съюзнически задължения. За да обедини народа, той прегръща идеите на национализма. А това е много опасно, се казва в коментар в Дойче веле.

Доналд Тръмп си остава Доналд Тръмп. И онези, които са се надявали, че нюйоркският бизнесмен ще промени агресивния си тон, след като положи клетва, са вероятно дълбоко разочаровани. Първата реч на 45-ия президент на САЩ показа недвусмислено, че в новата си функция на заемащ най-важния досега политически пост в света Доналд Тръмп не възнамерява ни най-малко да са обезоръжи вербално.

Точно обратното: той продължава да залага на конспиративната си лексика от предизборната кампания. Тръмп обещава да върне "старото величие" на Америка - чрез изолационистична икономическа и отбранителна политика. Той твърди, че с неговото правителство от мултимилионери щял да направи страната по-справедлива. Тръмп изтъква, че иска да се бори за добро образование за всички и най-вече за сигурни работни места, ограничавайки влиянието на чуждите сили. При неговото управление Щатите трябвало да се погрижат единствено за собственото си благоденствие.

Вероятно 45-ият президент на САЩ много ясно осъзнава, че по този начин той се отказва от ролята на Америка като глобална сила. Това обаче явно не представлява никакъв проблем за човек, който поставя възможните изгоди за собствената си страна над всичко останало.   

Думите му имат нова тежест

На церемонията по встъпването му в длъжност не чухме нищо ново. И въпреки това думите на 70-годишния Тръмп все пак придобиха нова тежест. Макар и американският президент да не разполага с неограничена власт, именно той е човекът, който влияе в най-голяма степен на политическите настроения в страната.

Още по темата

В деня на тържествената церемония във Вашингтон бяха пристигнали близо 500 хиляди негови привърженици, дошли откъде ли не. Включително и защото той не ги подведе и не изневери на предизборните си послания. Също толкова решителни обаче се представят и противниците му - за да протестират срещу тази нова политическа линия.

Всъщност след толкова дълга предизборна борба е съвсем нормално новоизбраният президент да завари една наранена и разединена страна. В САЩ това винаги е било така - макар че този път благодарение на разединителната реторика на Доналд Тръмп нивото, на което се водеше последната предизборна битка, достигна невиждани досега низини. Съответно и от десетилетия насам първите жестове на новия обитател на Белия дом винаги са били опит за помирение. Тръмп обаче е изключение и в това отношение.

Той не вярва в силата на помирението. За него най-важна е силата на твърдия човек. С всяка своя дума и с всеки свой жест през този първи ден от мандата си Доналд Тръмп сигнализираше, че ще има твърд подход. Както и че ще продължи да следва правилата на демагога, който вижда заплаха в "чуждото" и използва страховете на хората.

Така обаче 45-ият президент на САЩ залага много капани - включително и пред либералните, отворени към света американци, които желаят една съвсем различна Америка от тази на Тръмп и които искат да бъдат част от един свободен свят, за който си заслужава да се борят.

Макар че 54% от американците не гласуваха за Тръмп и в крайна сметка той спечели само благодарение на особеностите на американската избирателна система, които позволяват за победител да бъде обявен този, който има дори 3 милиона гласа по-малко, както бе в случая с Тръмп: проблемите и тревогите на привържениците на Доналд Тръмп не бива да бъдат подценявани, те са съвсем реални.

И би било погрешно, дори арогантно, ако ги игнорираме. Срамно е, че в една от най-богатите страни в света толкова много хора живеят в бедност. Че толкова много американски деца са обречени на неуспех още от първия ден след раждането си - само защото са попаднали в грешното семейство и грешната образователна среда, различна от онази, създадена за привилегированите. Затова и толкова много хора се чувстват забравени и изоставени. И затова много от причините, поради които привържениците на Тръмп отдавна са загубили вярата в политическия елит, са разбираеми.

Опасността е навсякъде

Явление като Тръмп вероятно може да съществува само в Съединените американски щати. Но това, че арогантността и невежеството във властта отварят широко вратите за опасни националисти, може да се случи навсякъде. Подобна опасност грози далеч не само Съединените американски щати.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: сащДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
21
 
! Отговори
Дойче Зеле преди 7 години
Дойчето какво да каже друго, те нали са жигосани от последната патаклама, при тях тази дума национализъм е табу.Да, но от техните скруполи патят други малки държави, които в стремежа си да опазят себе си биват заклеймявани и обвинявани в чудовища.Дойче Зеле да си гледат работата.Ние ще си гледаме нашата, както ние змаем.
18
23
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е ясен, поредния неудачник попаднал случайно във властта който вече си заминава. Няма какво да го коментираме Тръмп, времето на Тръмп отдавна изтече.
17
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те в арабските страни и дюнерланд понеже практикуват интернационализъм, ха хааааа...Питам се кой от двата национализма е по-страшен? Този на човек защитаващ родината си или на шайка арабски фанатици, сеещи смъpт по лицето на цялата Земя...
16
2
 
18
 
! Отговори
Уплашен ром преди 7 години
С влизането си в Белия дом новият президент на Сащ Доналд Трьмп подписа указ срещу закона за здравната реформа "Обамакеьр"Законьт дава вьзможност на всички Американци да имат здравна застраховка!______________________________________________Немога да разбера защо го наричат този човек Доналд Трьмп расист? По скоро Обама е бил расист или е вьрял по гайдата на някькьв високопоставен амероко депутат по гайдата!
15
10
 
7
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Национализмът е опасен за всичките червени глобалисти и комуносоциалисти,финансирани от хора като Сорос и Путин.
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай Дончо почна да лекува наред...Тегли им по една пaткa на всичките Бай Дончо да те запомнят.
13
3
 
32
 
! Отговори
Император Дмитрий преди 7 години
Правилен е. Без национализъм всички бели хора сме обречени на изчезване. Отдавна искат да ни заличат като водеща раса, с политики, бежанци, комунизъм и тн....
12
4
 
40
 
! Отговори
антиседераст преди 7 години
Да. Национализмът на Доналд Тръмп е изключително опасен, дори смъртоносен за Сорос и неговите античовешки гейско-терористични организации.
11
20
 
4
 
! Отговори
Божил преди 7 години
Опасен е- за Китай,за Путин и за Ердоган.
10
2
 
27
 
! Отговори
Ром преди 7 години
Евалла за тоя президент родолюбец който се подписа всеки да бьде застрахован без значение дали черен червен жьлт или бял! Промени един закон на Обама който изглеждаше доста дискриминационен по отношение кьм бедните хора!
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bravo na Trump!Politikata na Omaba Hyusein be razruha,a na Trump e budeshte za Usa.
8
3
 
16
 
! Отговори
Надя Николова преди 7 години
Има една много опасна болест наречена алчност и тя се разпростира със голяма скорост по хората,най-вече управляващите по света и у нас.Тя замъглява мозъка,убива всичко човешко и се впива в човек като кърлеж карайки го да иска още и още.
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До #3Нека е в началото! Кой би си губил времето да чете тази повърня до края!
6
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз пък казвам дай боже всеки му такъв президент!! Неоглобализмът ми идва вповече!
5
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Естествено че дойче веле ще реват като биволи. Свърши лапачката и на тях. За което ще си налея една ракия допълнително.
4
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дойче Веле е челните редици на мракобесните медии... За тях няма Род и Родина...
3
5
 
34
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Сложете в края на статийката "Спонсорирано от чичо Шорши" ;)
2
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много останаха разочаровани а най-вече гейчетата. Такава врява вдигат по цял свят та чак предизвикват земетресения и лавини. Това е президента на САЩ на който не му харесва да си вдига чукалата и да се прибира там където майкя му го е изс.ала! Някои го наричат националист не е националист а родолюбец. Гледа си за народа не за чужди интереси. Оня от НАТО го кани на среща като ученичка защото почна да му припарва под за.ника и ще изгуби дебелата пачка. Е няма как без жертви няма напредък.
1
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМА НАЦИОНАЛИЗЪМ ИМА ИНТЕРЕСИ!!!!МУТРА НАЧЕЛО НА САЩ! ИЗПИПАН МОШЕНИК С МНОЖЕСТВО ФАЛИТИ ЗАВЛЯКЪЛ ЕДИН КУП ФИРМИ ПО ВРЕМЕ НА ФАЛИТИТЕ СИ ОТ КОЕТО ВИНАГИ СТАВАЛ САМО ПО-БОГАТ!!!ЧЕРЕПА И БУДА СА ТОЧНО КАТО ТОЯ! УЖ НАЦИОНАЛИСТИ А РЕАЛНО МУТРИ!