Белгийските депутати може да се простят с безплатната бира

Привилегията била въведена, за да не пропускат важните гласувания
22 яну 2017 09:10, Никола Димитров
10
Белгийските депутати може да се простят с безплатната бира
Снимка: Reuters, архив

Предложение за отмяна на безплатната бира за белгийските депутати, среща слаб ентусиазъм в политическите среди.

То беше внесено след няколко инцидента и одобрено от етичната комисия на парламента, но председателят му и парламентарните лидери, смятат, че то няма да свърши работа, пише местната преса.

Безплатна бира се сервира на членовете на долната камара на парламента от 90-те години, тъй като на времето народните представители често били забелязвани в околните заведения по време на важни гласувания.

Сервирането на алкохол на работното място е изключение в Белгия, но всеки работодател сам преценява да позволи или не.

И докато идеята за спирането на парламентарното кранче се посреща с ентусиазъм сред организациите, които се борят срещу употребата на алкохол и които настояват, че депутатите трябва да дават пример, в самия парламент не са така убедени.

Бившият шеф на Камарата на представителите Херман Де Кро бе цитиран да казва, че депутатите не бива да се третират като деца и че те са наясно, че не могат да си позволят да са пияни на работа.

"Депутатите не могат и да си помисилят да се напият до козирката в парламента илипък да бъдат хванати пияни зад волана", казва Де Кро.

Той обясни, че безплатните бири били въведени преди почти 30 г., когато депутатите нямали собствени кабинети и изчаквали важните гласувания в околните заведения. Когато вотът наближавал, били изпращани вестители да ги съберат.

По думите му сега в кафенето на парламента се сервирали основно кафе и горещ шоколад, а депутатите вече имали офиси, в които могат да правят каквото желаят.

Предстои решението на етичната комисия да бъде разгледано от ръководството на Камарата на представителите на белгийския парламент. 


10
Още по темата: бираБелгиядепутати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 3 При бай Тошо парламента имаше сесии ,събираха ги 3-4пъти в годината ,за по 10тина дена ,през другото време на работните места в заводите.
6
0
 
1
 
! Отговори
Джуди преди 1 година
Безплатна или платена бира по време на работа за депутати - ами това обяснява донякъде защо законите, "ковани" в Брюксел са толкова странно абсурдни....
5
0
 
3
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 1 година
Това е намек към нашите !! Не е лошо да си прогласуват безплатни коняк със кока-кола през зимата и по 1-2 бири в топлото!! Пари -- бол !
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я
3
2
 
4
 
! Отговори
Иван преди 1 година
До 123

За бирата на белгийските депутати плаща белгийският данъкоплатец, не европейският.
2
4
 
8
 
! Отговори
123 преди 1 година
А колко струва на европейския данъкоплатец тази бира.
1
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само не и бирата,защо да идват на работа ако няма бира,нали това ги събираше досега,да не искате да правят заседанията в кръчмата отсреща ай сиктир