Над един милион на "женски походи" срещу Тръмп

Сред тях Джулия Робъртс, Шер, Алиша Кийс, Ема Уотсън и Патриша Аркет
165
Над един милион на "женски походи" срещу Тръмп
Снимка: Reuters

Над един милион души се включиха в т. нар. "женски походи" във Вашингтон и редица градове по света, за да изпратят на президента на САЩ Доналд Тръмп категоричното послание, че правата на жените са човешки права, съобщава БТА като цитира АП.

Над 600 протестни шествия бяха организирани по целия свят заедно с "Похода на жените" във Вашингтон, един ден след като Доналд Тръмп встъпи в длъжност като 45-ия президент на САЩ. Много от участничките носеха розови плетени шапки, а в походите се включиха и много мъже в знак на солидарност.

Във Вашингтон се събраха значително повече от очакваните 200 000 души, като гъстото множество от хора се разпростря на около миля (1,6 км) в центъра на столицата. Тълпи изпълниха метрото, а някои крайни станции връщаха пътници обратно, след като паркингите бяха запълнени, а платформите станаха претъпкани с хора, отбелязва Ройтерс. Сред говорителите на протеста бяха писателката феминистка Глория Щайнем и някои знаменитости, като актрисата Скарлет Йохансон и поп иконата Мадона.

Държавният секретар при президента Барак Обама - Джон Кери, разходи кучето си покрай участниците в похода на Пенсилвания авеню.

Сред събралите се във Вашингтон бяха още Джулия Робъртс, Шер, Алиша Кийс, Ема Уотсън и Патриша Аркет.

Официални представители заявиха, че участниците в протеста във Вашингтон наброяват вероятно над половин милион души.

Полицията в Лос Анджелис съобщи пред "Ел Ей таймс", че участниците в протеста там са около 500 000, съобщава Ройтерс. Певицата Майли Сайръс и кметът Ерик Гарсети вървяха след челна група от жени на мотоциклети, облечени в черни кожени дрехи.

Десетки хиляди изпълниха центъра на Манхатън в Ню Йорк и вървяха от централата на ООН до Пето авеню и Тръмп тауър, където се намират жилището и бизнес централата на Доналд Тръмп преди да се премести в Белия дом. Полицията не се ангажира с брой на участниците, отбелязва Ройтерс. Сред онези, които се събраха пред досегашния дом на Тръмп, бяха актрисите Хелън Мирън, Синтия Никсън и Упи Голдбърг, допълва АП.

Полицията в Чикаго съобщи, че между 125 000 и 150 000 души са се събрали в необичайно топлия за сезона ден в парка Грант - мястото, където Барак Обама организира митинг, след като спечели президентските избори през 2008 г. Сред говорителите на митинга бяха мюсюлмански лидери и активисти за правата на имигрантите и транссексуалните. Властите затвориха достъпа до парка, след като той се препълни, а организаторите отмениха планираното шествие в центъра на града, заради мащабите на множеството. Някои хора въпреки това преминаха демонстративно по улиците в центъра на Чикаго.

В Парк сити, щата Юта, където се провежда филмовият фестивал Сънденс, демонстрантите бяха предвождани от актрисите Шарлиз Терон, Кристен Стюърт и много други. "Любовта, а не омразата прави Америка велика", скандираха около 8-те хиляди участници в шествието по заснежените улици на Парк сити.

Сенатор Елизабет Уорън - една от най-известните фигури в либералното крило на Демократическата партия, участва в протеста в Бостън, в който по думите й са се включили между 120 и 125 хиляди души.
Протестни шествия бяха организирани още в Оклахома, Атланта, Сиатъл, Маями.

Мирно шествие имаше и в Торонто, като участниците се събраха пред кметството и отидоха до американското консулство под наблюдението на полицията, която изчислява броя на участниците на между 10 и 13 хиляди души.
Няколко хиляди души, включително много американци, живеещи във Франция, се събраха пред Айфеловата кула в Париж, съобщава АП. Те пееха и носеха плакати с надписи като "Наблюдаваме ви, г-н Тръмп" и "С нашите сестри във Вашингтон".

Десетки хиляди хора участваха в мирен протест и на площад Трафалгар в Лондон.

Неколкостотин демонстранти затвориха за движение четирите ленти на централния булевард през американското посолство в Мексико. Те носеха плакати с надписи като "Момичетата просто искат основни права".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: протестшествиеТръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
57 Стига глупости бе. Стига с този Сорос . Толкова ли сте елементарни. И да знаеш в Близкия изток никога не е имало мир
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе тоя не е ли отменил санкциите още. Що се мота?
51
21
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората в Амирика се усетиха че Тръмп ги изигра и се вдигат срещу него. Спрете с тези хуморески че били купени. Там просто има демокрация и всеки може да си изрази мнението.
50
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато САЩ запалиха конфликтите в Близкият Изток и превърнаха Либия,Ирак,Сирия в развалини,то именно Сорос е стратегът който иска да почерни Европа,населявайки я с африканци и араби.Смяна на ентоси,религия,морал,ценности,цивилизованост,това искат тези около Сорос.Наливане на милиони в НПО и промиване на мозъци,подкрепа за гейове и ***.Това не е цирей в моя мозък,това е цирей в световната култура и в човечеството.
49
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ НЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ!!!!!!!!!!!!!НЕМОЖЕ ХИЛЪРИ ДА ИМА НАД 1 МИЛИОН ГЛАСА ПОВЕЧЕ И ТЯ ДА НЕ Е ПРЕЗИДЕНТ!!!!!ПРИ ДЕМОКРАЦИЯТА ВСЕКИ ГЛАС Е РАВЕН НА ДРУГИЯ!!!!ТОВА СЕ НАРИЧА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА БАТКО И БРАТКО!!!
48
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Има нещо което,русофилите не могат да проумеят. Има хора,които харесват Тръмп, има и такива,които не го харесват. И о ужас,последните са си живи,здрави и не са в затвора.Неразбираемо !!! Нещо нормално за нормалните държави.
47
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С ИЗБОРА НА ПРОРУСКИ ПРЕЗИДЕНТ ПРИ ТОВА МУТРА ВЕЧЕ САЩ НЕ МОЖЕ ДА СЪЩЕСТВУВА В ТОЗИ СИ ВИД!!!!СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ СА ВЕЧЕ РАЗЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ А ТРЪМП НЕ Е НИКАКЪВ ОБЕДИНИТЕЛ НА НАЦИЯТА А ТОЧНО ОБРАТНОТО!САЩ ПРИКЛЮЧИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗПАДНЕ НА ОТДЕЛНИ ЩАТИ !!!!!!!!!!!!
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
30 напротив и Хилари си го биеше Тръмп о на практика има 3 млн гласа в повече но правилата са такива каквито са.
45
3
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 години
Мадона е особено възмутена от Тръмп, че щял да и забрани да си показва..... онова дето показваше в книгата си "SEX"!
44
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В скоро време ще започнат контрашествията в подкрепа на Тръмп. Особено рокерите така ще огласят Америка, че тия жени ще се крият у дома си под леглата!Правата им били нарушени?! Кои права? Ако имаше нарушения отдавна да го бяха дали на съд!
43
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
50 Стига с тоя Сорос бе май като цирей ти е окупирал мизъка . С него ставаш с него лягаш
42
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всички е ясно,че Тръмп с нищо не е нарушил правата на жените в САЩ или по светът.Нито на белите нито на чернокожите.В родината на лондонският кмет пребиват жените с камъни,но цветнокожите лондончани го харесват.В манталитетът на всички пришълци доведени от сорос в Европа дълбоко е залегнало правилото,че към жените трябва да се отнасят като към стока или животни,без никакви права.А тези шествия безспорно са организирани от ястребите от ЦРУ.
41
4
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
както са се събрали, направо да им връчват престилки
40
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ НИКОГА НЕ Е ИМАЛА ПО НЕНАВИЖДАН ПРЕЗИДЕНТ!~ ОЩЕ ОТ ПЪРВИЯ МУ ДЕН МУ ПОИСКАХА ОСТАВКАТА !! ТАКВОЗ НЕЩО НЕ Е ИМАЛО В ИСТОРИЯТА НА САЩ ДОСЕГА!!!!
39
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
49 Подава оставка и Президент става автоматически вицето му . За това се закле
38
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подава оставка и докато застъпи Хилари временно за президент може да сложат Ким Кардашян или Селена Гомес също е добра нека гласуват на площада и да кажат
37
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Aбе 64Реклама ли си правиш ?
36
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С ПРЕЗИДЕНТ МУТРЪМП САЩ ВЕЧЕ СЕ РАЗПАДНА В ОЧИТЕ НА ХОРАТА И В САЩ И ИЗВЪН НЕГО!!!!7 АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ ИСКАХА ДА СЕ ОТДЕЛЯТ И ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО ГИ СПРЯ БЕШЕ АВТОРИТЕТА НА ОБАМА!!!МУТРЪМП НЯМА НИКАКЪВ АВТОРИТЕТ И ПОДОБНО НА МЪРТВИЯ КЕНЕДИ Е ПРОРУСКИ ПРЕЗИДЕНТ А ТАКИВА НЕ ТРАЯТ ДЪЛГО!
35
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
51 научил и той едно муждоезично име
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Матросовци от Жабокрек . Тръмп е Десен представител на амрриканския едър бизнес . Къде сте ръгнали с цървулите