Медиите и Тръмп гуша за гуша: Обвиняват се взаимно в лъжи

Съществените дебати са за това кое е истина и кое – не
27 яну 2017 22:00, Елка Василева
62
Медиите и Тръмп гуша за гуша: Обвиняват се взаимно в лъжи
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Броят на присъствалите на церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на САЩ, изборни измами - медиите оспорват едно след друго твърденията на правителството на Доналд Тръмп, обвинявайки го в лъжи, но то не отстъпва и на йота, с риск да се отдалечи от фактите, пише Франс прес.

Медиите и съвсем новото правителство на Тръмп защитават ожесточено вижданията си за фактите, обвинявайки се взаимно в лъжи.

Широката общественост е смаян свидетел на постоянни престрелки между Белия дом, олицетворяван сега от говорителя си Шон Спайсър, и печата, откакто новият президент Доналд Тръмп встъпи в длъжност преди една седмица.

На церемонията по полагането на клетва от Тръмп имаше по-малко хора, отколкото на тази на Барак Обама през 2009 г., казват медиите. Не е вярно, отвръща Спайсър, говорейки за рекордна "аудитория", след като припомни, че няма каквито и да било официални данни.

Медиите, начело с в. "Ню Йорк таймс", контраатакуват с подкрепление от специалисти, които дават предимство на Обама.

Като се добавят данните за телевизионната аудитория, наистина става дума за рекорд, отвръща говорителят на Белия дом, измествайки мимоходом акцента на дебатите. Всяка от страните смята, че слага край на дискусията. Без успех обаче.

Да не пропуснем Келиан Конуей, съветничката на Доналд Тръмп, която окачестви изказвания на Шон Спайсър като "алтернативни факти" и отприщи нова реакция на възмущение от страна на пресата.

В понеделник Доналд Тръмп измести дебатите и твърдеше пред парламентаристите, че между три и пет милиона нелегално пребиваващи в САЩ са гласували незаконно на президентските избори. Медиите подчертават, че няма каквото и да било доказателство за мащабна измама, но Спайсър от вторник повтаря, че президентът не е променил становището си. Без обаче да предостави и едно конкретно доказателство.

Обвиненията изглежда се основават на стари допитвания и проучвания, които изтъкват пропуските в поддържането на избирателните списъци, но в нито един момент не съобщават за доказани или дори предполагаеми машинации.

"На война с фактите"

"Правителството на Тръмп създава у привържениците си впечатление, че те не могат да вярват на нищо, което казват медиите", написа Езра Клайн, главен редактор на информационния уебсайт Vox.

Според Шон Спайсър, полемиката за множеството, присъствало на церемонията по полагането на президентската клетва, не е нищо друго освен "опит да се ограничи ентусиазма около встъпването в длъжност" на Тръмп.

"Този вид непочтеност усложнява предизвикателството за обединяване на страната ни", заяви говорителят с доста необичаен за прессекретар на американски президент отмъстителен тон.

Критиките към Доналд Тръмп се разглеждат като опит за дестабилизация, като стремеж не за установяване на истината, а за неговото дискредитиране.

В подкрепа на твърденията си Шон Спайсър спомена пост в Тwitter на журналист от сп. "Тайм", който погрешка обвини правителството на Тръмп, че е махнало от Овалния кабинет бюст на Мартин Лутър Кинг. След като установил грешката си, журналистът се поправи.

"Дебатите за аудиторията (при встъпването в длъжност) са маловажни, дори комични", признава Езра Клайн, но подчертава, че "са положени основите за много по-съществени дебати за това кое е истина и кое – не".

В политиката представянето на фактите и числата често е изфабрикувано, но склонността на правителството на Тръмп да влиза "във война с фактите", според израза на Клайн, стига по-далеч.

"Ако сте способни за лъжете за толкова нищожни неща, кой ще вярва на онова, което казвате по важните теми", отбелязва журналистът Дейвид Греъм от американското сп. "Атлантик".

"Доверието към Белия дом е от кардинално значение", подчертава в блога Justice Security Анди Райт, преподавател по право и бивш служител в Белия дом. Ако няма доверие в правителството, "съюзниците ни няма да вярват на нашите обещания, а враговете - на заплахите ни. Всичко става по-опасно", предупреждава той.

Тази констатация се споделя вече от множество членове на републиканското мнозинство в двете камари на Конгреса, сред които сенатор Линдзи Греъм, който посъветва Доналд Тръмп да "спре".

"Хората ще започнат да се съмняват във вас, ако продължите да отправяте обвинения към избирателната ни система, без да ги подкрепяте с доказателства", каза той.

Новият президент обаче изглежда не го е чул и в сряда разпореди официално разследване на тези предполагаеми измами.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: медииСАЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
6
 
! Отговори
Смърт за медиите преди 7 години
Победа за Тръмп и смърт за медиите. Тръмп е велик - противниците му ***
33
1
 
6
 
! Отговори
Тръмп казва истината преди 7 години
Тръмп казва истината за медиите. Те разпространяват лъжи компромати и информационна дезинформация като като ***-итутки се продават на който дава пари и служат на банковата и други мафии. Медиите са опасни даже бих казал като това сайтче днес бг - на кого служи Голяма част на медиите са за съда
32
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-после някой да каже истината за медиите в света. Лъжци и манипулатори.
31
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е особняк, националист, расист, а на все отгоре е и с германски корени. Това подсказва ли ви нещо?
30
7
 
4
 
! Отговори
UK до 39 преди 7 години
Така е устроен светът. Всеки се съобразява с някого и с нещо. При демокрацията властта се съобразява с медиите, докато при тоталитарните управления, медиите се съобразяват с диктатурата(както е при Путин). За радост на света в САЩ все още е демокрация, тоест на Тръмп ще му се наложи да се съобразява с демократичните норми и в частност с медиите, и общественото мнение. П.с.Чудя се как ли Тръмп е натрупал милиардите си, щом не е осъзнал това елементарно правило.
29
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нагъл, арогантен и безкруполен е Тръмп. По този начин е спечелил милиардите с които се перчи, ако изобщо ги има.
28
4
 
11
 
! Отговори
Мънго Джери преди 7 години
Тръмп ако държи да се запознае с лъжливи медии да дойде в България
27
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
UK, добре че си ти да му отвориш очите на Тръмп. Какво ли щеше да прави без теб и мъдрите ти съвети?
26
12
 
9
 
! Отговори
UK преди 7 години
Ако някой вярва, че Тръмп няма да бъде свален, чрез импийчмънт, то той е пълен ***. Ако Тръмп продължава да се заяжда с медиите, а именно с четвъртата власт, която е независима от останалите три, то това без съмнение означава тотален крах за политическата му кариера. Тръмп вече е история, просто е прекалено заслепен от собствената си гордост за да го осъзнае.
25
2
 
12
 
! Отговори
ivailo1403 преди 7 години
Хахаххххх, жу.рналя.та да обвиняват някого в лъжа е доста нагло..Та то по-големи лъжци от тях има ли ?
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Читателю, ти спиш ли добре, храниш ли се, завиват ли те? Май нищо от това не ти се случва.
23
10
 
7
 
! Отговори
читател преди 7 години
Задава се нов фюрер.Ако него спрат, без разлика кой, Сталин, Хитлер и Мао-Цзе-Дун ще изглеждат катожалки дилетанти.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе хора, кой и как да ви обясни,че 1лв преди 89г ,не е равен на 1лв след това!Като ви гледа човек,ама никаква икономическа култура!Започва се ,от думата себестойност !
21
6
 
7
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До 31Смешнико, със същият успех можеше да напишеш и заплата 75 лв. Посочените от теб цени са за периода на 1980-1985! Тогава заплата под 200 лв. нямаше, а добре платените вземаха около 800 лв!
20
5
 
17
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 7 години
До съдияНо как ви е наплашил!??Ако успее да ви затвори и финансовите кранчета, на Втора инстанция, ще си ближите храчките от присъдата на Първа... Вашата злоба против Тръмп е захранвана с пари, нищо друго няма зад нея, нито идеология, нито философия, едни пари!
19
19
 
13
 
! Отговори
съдия преди 7 години
Лъжец , *** , грандоман , расист, мошеник, перверзен тип, самовлюбен , и умствено нестабилен... ТРЪМП
18
5
 
18
 
! Отговори
До 28 преди 7 години
''Ние не искаме истината. Искаме пак хляба 30 стотинки, сиренето 2.60, бирата 32 стотинки и билетчето 6 стотинки''Пропуснал си: и дънки 50лв . И заплата 120лв.===120 лева / 0.06 лева = 2000 билетчета на месец2000 билетчета * 1.6 лева = 3200 лева на месец, преизчислено към сегашните цени
17
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Медиите и да ривът и да не ривът, са оттекли в канала.Те искаха да помогнат да либерастките си собственици които изпуснаха власта, и да смажат Тръмп.Ама Тръмп ще ги смаже до мокро петно.
16
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Бе тя русия си е за плюене , ама за другото си прав,
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бъчваров 7''Ние не искаме истината. Искаме пак хляба 30 стотинки, сиренето 2.60, бирата 32 стотинки и билетчето 6 стотинки''Пропуснал си: и дънки 50лв . И заплата 120лв.