Световното лидерство направи Америка велика, тя се отказва от него

Революцията на Тръмп във външната политика
27 яну 2017 21:00, Елка Василева
103
Световното лидерство направи Америка велика, тя се отказва от него
Снимка: архив, Reuters

Поредицата от смели укази и силно провокативни предложения за правителствени назначения (като това за министър на образованието, който всъщност вярва в избора на училище) е насърчителна за консервативните скептици на Доналд Тръмп. Това обаче не бива да заличава обезпокоителния спомен за един основен елемент от обръщението на Тръмп при встъпването му в длъжност.

Разделът на външната политика получи доста по-малко внимание, отколкото заслужаваше едно толкова революционно изявление. То радикално предефинира американския национален интерес, така както е разбиран след Втората световна война, пише Чарлз Кротхамър във "Вашингтон пост".

Тръмп очерта свят, в който външните отношения пропадат в игра с нулев резултат. Те печелят, ние губим. Както гласеше следното изказване: "От много десетилетия ние обогатяваме чуждата промишленост за сметка на американската промишленост; субсидираме армиите на други страни", а намаляваме финансирането на нашата.

А най-провокативното беше това: "Богатството на хората от нашата средна класа е изтръгвано от домовете им и после преразпределяно в целия свят." Бърни Сандърс смята, че една корумпирана върхушка ограбва средната класа, за да дава на богатите. Тръмп счита, че тези мерзавци раздават нашето наследство и на незаслужаващи, неблагодарни чужденци.

В речта при встъпването си в длъжност президентът Джон Ф. Кенеди обеща, че ще подкрепи всеки приятел и ще се противопостави на всеки враг, за да гарантира успеха на свободата. Забележете, че Тръмп не прави разлика между приятел и враг (и не споменава свободата). Те всички искат да ни използват, експлоатират и превъзхождат.
Стига толкова, заяви Тръмп: "От този ден нататък ще има само Америка на първо място."

Представете си как отеква това в чужбина. "Америка на първо място" беше името на ръководената от Чарлз Линдберг организация, която яростно се бореше с Франклин Д. Рузвелт, преди САЩ да влязат във Втората световна война, по време на Битката за Британия, да остави Америка неутрална между Великобритания на Чърчил и Райха на Хитлер. (После дойде Пърл Харбър. Седмица след това "Америка на първо място" позорно се разформирова.)

Не че Тръмп съзнателно е подражавал на Линдберг. Съмнявам се, че той дори е бил наясно с тази връзка. Просто е харесал израза. Но мога да ви уверя, че в Лондон и във всяка столица по света са наясно с миналото и с намеците за нов американски изолационизъм. Тръмп им даде добро основание да мислят по този начин, като по-нататък изтъкна "правото на всички държави да поставят на първо място собствените си интереси". В това число Америка.

Някои твърдят, че с поставянето на Америка на първо място се потвърждава американската изключителност. Напротив, точно обратното. Това прави Америка не по-различна от всички други страни, които се определят чрез собствен национализъм, основан на кръвта и земята.

Това, което правеше Америка изключителна, единствена по рода си в света, беше определянето на националния й интерес по начин, който включва не само нейните тесни нужди в икономиката и сигурността, а обхваща безопасността и благоденствието на множество съюзници. Един свободен свят, в който има свободна търговия и взаимна отбрана, беше виждането на президента Труман и то се споделяше от всеки президент след него. Досега.

Някои настояват, че Тръмп просто размахва разменна монета, за да договаря по-добри условия за търговия или съюз. Или че възгледите на Тръмп са толкова променливи и неустойчиви, че това е просто поредната свободна фраза в един объркан регистър - той каза за европейски вестници преди две седмици, че НАТО е остаряла, а после заяви "НАТО е много важна за мен".

И двете твърдения обаче очевидно са погрешни. Обръщението при встъпване в длъжност не е някакъв импровизиран рефрен. Тези думи са плод на поне триседмична обмислена подготовка на обръщение, което според говорителя на Тръмп е имало за цел да изрази неговата философия. Освен това, за да премахне всякакво двусмислие, преди да провъзгласи своето "Америка на първо място", Тръмп заяви: "От този ден нататък нашата страна ще бъде управлявана от ново виждане."

Във виждането на Тръмп има неразбиране на логиката, стояща в основата на много по-широкия и значим възглед на Труман. Планът "Маршал" със сигурност взе от богатството на американската средна класа и го разпредели в чужбина. За това обаче имаше основание. Отчасти алтруизъм. Но най-вече, за да се укрепи Западна Европа като опора срещу екзистенциален световен враг.

През цялата Студена война издържахме много авантаджии. Бремето беше тежко. Това обаче не беше необмислена проява на благотворителност, а разумна защита на собствения интерес. Все пак наистина беше по-добре да подпомагаме финансово чужди армии - германската, южнокорейската, турската и десетки други - и те да бъдат на наша страна, отколкото да разполагаме още повече американски войски навсякъде по света при по-голям риск от гледа точка на жертви и разходи.

Ние възприемаме позиция на изолация и незначителност. Това не е просто теория. Отдавна обещаваното от Тръмп, но въпреки това внезапно изтегляне от Транстихоокеанското партньорство, е значимият първи резултат от неговата външнополитическа доктрина. Миналата година министър-председателят на Сингапур каза на Джон Маккейн, че ако излезем от ТТП, с нас "ще бъде свършено в Азия". Той познава региона.

В продължение на 70 години ние поддържахме международна система на отворена търговия и демократични съюзи, позволила на Америка и Запада да се развиват и процъфтяват. Световното лидерство е това, което направи Америка велика. Ние се отказваме от него, застрашавайки самите себе си.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
2
 
! Отговори
Болди преди 7 години
*** да бе, Елkе, много *** тоя Тръмп бе, виж го ти! Дай да му изпратиме некой от рода на наш Бойко, да го научи на политика и как да се държи с Меркел, я! Тоя Тръмп, май изобщо не я зачита за началничка! Не го е срам!
48
2
 
3
 
! Отговори
bigpick преди 7 години
Тръмпчо май ще го гръмнат неговите хора
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
америка е велик престъпник ,в нищо друго не е велика ,просто една помийна яма
46
2
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
На авторката много и се ще да вярва в това което е написала. Но нека си отговори на 1 въпрос само: Кой е най-големия длъжник сега в Света? Или по друг начин зададен: Колко струва на средния американец "Америка да е велика"? Същия, колкото и да не и се вярва не е гласувал за Тръмп защото Путин им е хакнал Избирателната с-а!
45
2
 
5
 
! Отговори
Така е преди 7 години
До Анонимен 62 И Борисов се отказа доброволно от властта.Временно де....Но я кажете имали случай на комунист да се откаже доброволно ат властта?Няма. С кръв сме я взели и с кръв ще я дадем.Нали така? Така е...
44
3
 
3
 
! Отговори
Айзенхауер преди 7 години
"Световното лидерство направи Америка велика, тя се отказва от него"Глупости! Основните насоки на външната политика в САЩ се определят от Конгреса и Сената, а не от президента.
43
6
 
16
 
! Отговори
Истина преди 7 години
Лидерството на САЩ,докара света до тежка криза и го потопи в кръв и тероризъм.
42
4
 
17
 
! Отговори
да преди 7 години
ами, че Америка съществува и се издържа само от грабежи и войни по света.. ако спре с това ще се разпадне.. те са само парази.т
41
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ не се отказват от световното лидерство, ***. Отказват се да плащат на такива като тебе за тоя дето духа.
40
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп осъзна,че реализацията на идеята на президент Уйлямс "Огънят на революциите да е далеч от САЩ" чрез износ на конфликти,революции и войни доведе САЩ до положението да воюват срещу собствения си народ.Дори 60 г след края на ВСВ в най-процъфтяващата "демократична" държава над 40 млн са безработни и на безплатни купони за храна!От това по-голям геноцид -здраве му кажи!Това ли е "демокрация"- "властта на народа"?Това ли е реализацията на "американската" мечта?"Има нещо гнило " в САЩ!
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Основният проблем на съвременните управляващи е огромният им дефицит от правилни знания,умения,опит,трудолюбие,честност и чувство за отговорност!Това са ментално модифицирани хора с интелект на 3 порядъка под този на мравките.И са "плод" на липсата на правилно домашно възпитание и адекватно образование!Може ли "лидерството " да направи Америка велика?Точно обратното е: Величието на Америка- с нейния основен капитал- американския народ- я прави лидер!Величието е причина, а лидерството-следствие!
38
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са се отказали САЩ от световното лидерство , либерасти.Напротив.Просто го отнеха от психо глобалистите. Престанете с лъжите си.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бе, не бе, САЩ са световен лидер, но сами се отказват от световното лидерство, сами се отказват без никой да ги принуждава, нормално е когато си световен лидер да се откажеш сам от лидерството без да те принуждава някой, не са принудени от никой, кой може да принуди Америка да се откаже от световното лидерство - никой! Сами се отказват.
36
11
 
11
 
! Отговори
ййй преди 7 години
Тръмп не е обикновен лидер. Той е егоцентрик което е една стъпка преди диктатор. На него никой не му дърпа конците и точно това е опасно.
35
8
 
23
 
! Отговори
Тео преди 7 години
Най-накрая във Вашингтон осъзнаха, че кръвта вода не става. Вече цял век се опитват да интегрират нергрите, латин0сите и всякакви други малцинства и осъзнаха, че това няма как да се получи. Глобализацията и тези като чичко Шорош са динозаври, които е време да заемат своето място в историята. А който си прави илюзията, че "народът" е избрал президента на САЩ ще го посъветвам да свали розовите очилца. Има ръководители, които дърпат конците и ако Тръмпчо не слушка ще свърши като Кенеди.
34
1
 
7
 
! Отговори
Handel преди 7 години
До байхейс: Така е, но текста така е написан, като че ли това е нещо лошо. А превода съм сигурен че е точен. Просто дечицата, които ги вземат на работа, са такива, че представа си нямат за какво пишат (а вземат такива, за да не им плащат) и сляпо превеждат CNN и BBC защото само тези сайтове знаят.
33
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 46: Хехе... Радев сключил съюз с Путин и обявил война на Америка. А Тръмп отвърнал "Сега ще ви разкатаем фамилията... стига да успея да ви намеря на картата!"
32
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 60: Ти пък де се слагаш при разбирачите? Като спечелиш 2 милиарда долара като Тръмп, тогава ще имаш правото да обясняваш, че не разбира.
31
1
 
13
 
! Отговори
Handel преди 7 години
Както винаги преводачаът е преписвал от Crap News Network (CNN). И освен това е и празноглав, защото въобще не се замисля какви бисери е преписал : "силно провокативни предложения за правителствени назначения (като това за министър на образованието, който всъщност вярва в избора на училище)". Какво точно, бре, преводачо нещастен, е лошото или "провокативното" в избор на училище?
30
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп малко трудно ще върне обратно американските корпорации които са изнесли бизнеса си най-вече в Китай.Кой ще се откаже от китайската евтина работна ръка и ще плаща повече на американеца? Как си я мисли той че ще стане.Язък че е бизнесмен явно това му убягва. И крайно време е САЩ да се покрият в черупката си и да не се правят повече на велики и крайно време е светът да няма вече господар.В 21 век живеем.