Тръмп - с твърда ръка, уволни министър, който му се опълчи

Правосъдната Йейтс се прости с поста заради чужденците
119
Тръмп - с твърда ръка, уволни министър, който му се опълчи
Снимка: Reuters, архив

Американският президент Доналд Тръмп уволни изпълняващата длъжността министър на правосъдието и генерален прокурор на САЩ Сали Йейтс броени часове, след като тя си позволи крайно необичайната стъпка да се опълчи на Белия дом, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Йейтс, която бе назначена още от предишния президент Барак Обама, заяви снощи, че нейното министерство няма да защитава наложените с президентски указ ограничения за граждани от 7 мюсюлмански страни да влизат в САЩ, защото тя ги смята за незаконни.

На Йейтс й оставаха буквално няколко дни на поста, защото се очаква Сенатът да утвърди номинирания от Тръмп за министър на правосъдието, сенатора Джеф Сешънс. Сега за този кратък период Тръмп назначи нов и.д. министър - прокурорът ма източната област Вирджиния Дейна Боенте.

Съобщението за спешната смяна бе направено от Белия дом в Туитър. В него твърденията на Йейтс се окачествяват като реторични и се посочва, че Тръмп е действал в рамките на президентските си пълномощия, подписвайки указа.

"Този случай е нагледна демонстрация колко политизирана е станала нашата съдебна система", каза политическият съветник на Тръмп Стивън Милър в интервю по телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Според Ройтерс на пръсти се броят случаите в американската история, когато министър на правосъдието официално е влизал в открит конфликт с Белия дом.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
3
 
! Отговори
АЛИ БАБА преди 7 години
АШКОЛСУН...БРАВО....ТОЧНО ТАКА ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА С ТВЪРДА РЪКА....АШКОЛСУН ДОНАЛД ЕФЕНДИ
71
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да живее сър Доналд Тръмп! Поклон.
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всички действия на тръмп да бъдат от полза за света и против краварския фашизъм.амин
69
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре,че за нас кутригурите няма забрана и имаме все още право на виза.
68
8
 
4
 
! Отговори
Иво с дългата...змия преди 7 години
Асад май го отровиха, както Чавес.Тръмп, дали ФБР може да го спаси от дългата ръка на ЦРУ ?
67
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква диктатура бе, хора? Президентският указ има силата на закон. Човекът просто изпълнява това, което избирателите му искат и са чакали дълго време. А това, че някаква патица се има за много важна и либерална, показва само колко опасно може да бъде такова поведение за стабилността на държавата.
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наследието на барако обамьта и хильри млинтьн на бонището атака Трьмп цепи им жопите на тия мусори
65
3
 
12
 
! Отговори
MasterMind преди 7 години
Na vsichki liberali moga da im kaja dovijdane,nqma da ni lipsvate vaobshte i dano skoro ne se varnete....
64
1
 
0
 
! Отговори
Artanis преди 7 години
Klounat si ti
63
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази се направи на герой, защото така или иначе си отива. Дали щеше да реагира по този начин ако сега и започваше кариерата като министър и генерален прокурор?!
62
16
 
3
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Диктатурата винаги започва с цензура.Тоя поне е на преклонна възраст и няма да мъчи нормалните хора дълго.Вдовичката му за кого ли ще остане?
61
4
 
39
 
! Отговори
aaa преди 7 години
Мачкай с твърда ръка нео.либералната п.аплач ,Тръмп.Всички нормални хора в света са зад теб.
60
20
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Решил е човека ред и дисциплина да сложи. *** объркал държавата, рита в отворени врати и става за сеир. Нито го харесват нито има нужда от цирка му. Да вземе да дойде в София ще си падне на мястото
59
0
 
10
 
! Отговори
slovenia преди 7 години
До 72.Какъв Кремъл бе психогусподине,темата е съвсем друга.Сигурно нямаш достатъчно пари да си купиш европейско лекарство за успокоение.Гледай СНН и ще се поуспокоиш,а и една разходка на 2 февруари до Горна баня ще ти е от полза.Там ще срещнеш твой господа другари
58
32
 
7
 
! Отговори
Коча преди 7 години
Тръмп е *** със писалка за укази.Забрана за Саудитска арабия и Катар няма ли да има ,или те са терористи ама от нашите.Забрана за Турция няма ли да има или и те са терористи ама от нашите ? Тръмп в момента е като дете с автомат
57
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доживяхме дни във които българският оскотен бядняк ограбен от бандата на кремъл да реве за диктатура.Скота си сака диктатура,иска бой с камъни за прелюбодейците.Другаре,България влезе 2007 г във ЕС,тогава България вече беше разграбена ,смачкана и минала през няколко рецесии.Заводите ги нямаше,Кремиковци бе съсипано,централите ни бяха ръждиви атомни бомби.Така ,че матрата ЕС е виновен ,НЕ СТРУВА
56
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази страшна смелост е показала - знае, че й остават няколко дни и се прави на герой. Ай сиктир от такива мишки!! Добре й е бил шута, по-скоро му е направила услуга.
55
2
 
52
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Обаче не си поплюва пича!Всъщност,за първи път виждам политик,който от първия ден започва да си изпълнява обещанията с които е избран!Интересен феномен....
54
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп така или иначе щеше да я смени с неговия кандидат, но я беше оставил да си изкара мандата още няколко дни. Само че, тази се опита да се прави на герой и си получи заслужен тупаник.
53
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашите са глупави ръце, то там е проблемът. Не можеш да очакваш ум от пожарникари и деца на бивши партийни секретари.