Тръмп - с твърда ръка, уволни министър, който му се опълчи

Правосъдната Йейтс се прости с поста заради чужденците
119
Тръмп - с твърда ръка, уволни министър, който му се опълчи
Снимка: Reuters, архив

Американският президент Доналд Тръмп уволни изпълняващата длъжността министър на правосъдието и генерален прокурор на САЩ Сали Йейтс броени часове, след като тя си позволи крайно необичайната стъпка да се опълчи на Белия дом, предаде БТА като цитира Ройтерс.

Йейтс, която бе назначена още от предишния президент Барак Обама, заяви снощи, че нейното министерство няма да защитава наложените с президентски указ ограничения за граждани от 7 мюсюлмански страни да влизат в САЩ, защото тя ги смята за незаконни.

На Йейтс й оставаха буквално няколко дни на поста, защото се очаква Сенатът да утвърди номинирания от Тръмп за министър на правосъдието, сенатора Джеф Сешънс. Сега за този кратък период Тръмп назначи нов и.д. министър - прокурорът ма източната област Вирджиния Дейна Боенте.

Съобщението за спешната смяна бе направено от Белия дом в Туитър. В него твърденията на Йейтс се окачествяват като реторични и се посочва, че Тръмп е действал в рамките на президентските си пълномощия, подписвайки указа.

"Този случай е нагледна демонстрация колко политизирана е станала нашата съдебна система", каза политическият съветник на Тръмп Стивън Милър в интервю по телевизия Ем Ес Ен Би Си.

Според Ройтерс на пръсти се броят случаите в американската история, когато министър на правосъдието официално е влизал в открит конфликт с Белия дом.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
7
 
! Отговори
Troliada преди 7 години
Zashto ne spria trump Sauditata, Qatarcite, Egipet? Povecheto ataki idvaha ot tam....
11
12
 
2
 
! Отговори
Trolida преди 7 години
Ruskite trolove sa poluchili zapoved da vikat za Donald-a...tova e polozenieto s trolovete, koito plashta, toi poruchva muzikata. Za vsichki trolove e taka. Az s niakoi neshta na trump sum suglasen, no niakoi sa pulni gluposti!
10
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека България да стане част от САЩ като допълнителен щат! Искаме Доналд да изрита сорос.идните *** и от България!
9
0
 
25
 
! Отговори
текст на съобщението преди 7 години
"Изпълняващата длъжността генерален прокурор на САЩ Сали Йейтс предаде Министерството на правосъдието, отказвайки да изпълни законосъобразен указ, призван да защити гражданите на САЩ."
8
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правилно.Аз бих направил същото.Тази е някакъв скрит талибан.Освен това бих и повдигнал обвинение за застрашаване на националната сигурност.Защо,защо този човек държи повече на избягалите ислямски затворници,бежанци и консуматори на социални помощи отколкото дори близките им?
7
32
 
3
 
! Отговори
Като котка са преди 7 години
Абе тия русофилчета сьн не спьт от злоба бе! Само да видят някоя статийка за дедовия, като скакалци изкачат от храсталаците!
6
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Давай Доналд, изритай всичката гмеж от Обонго. Изритай и муслимите защото разсипаха Европа. Някой трябваше с твърда ръка да покаже на соросоидната гадория, че времето и свърши. Изрита и всичко които наивно вярват, че муслитата идват за да работят и учат. Те идват да рушат и завладяват. Ела у нас да ликвидираш соросоидната мрежа която задушава България.
5
1
 
39
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Много тор има ,но все някой трябва да го изрие щом наведените медии пищят значи Тръмп е прав.
4
2
 
34
 
! Отговори
Г. Сомов преди 7 години
Само така. Да знаят Либералите , че сега има ред. Браво !!
3
1
 
39
 
! Отговори
анализатор преди 7 години
тоя не си поплюва, на сopocоидните гн.*** не им остава много
2
2
 
48
 
! Отговори
Вън преди 7 години
Всички назначени от Обама трябва да се отстранят,те съботират новия президент,Тръмп ще им покаже къде зимуват раците .....
1
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И шат на патката главата!