Туитваш, а после уточняваш - Тръмп зачерква 70 г. външна политика

Има риск да се засили усещането, че Америка се отдръпва и издига стени
31 яну 2017 19:00, Елка Василева
143
Туитваш, а после уточняваш - Тръмп зачерква 70 г. външна политика
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

В някаква степен президентът Тръмп промени за една седмица възприятията за американската външна политика повече от предшествениците му за последните седем десетилетия.

На страна, която си е създала световна репутация като отворена към нуждаещите се и амбициозните хора от цял свят, сега след указа на Тръмп за имиграцията се гледа като на затваряща вратите си, както никога не го е правила дори след нападенията от 11 септември 2001 г.

Двадесет години на усилия, макар и с прекъсвания, за възстановяване на отношенията с Мексико в търговията, антитероризма и борбата с наркотрафика, се разбиха в караница с мексиканския президент Енрике Пеня Нието, която можеше да се избегне и която завърши с решението му да анулира посещението си в САЩ, пише "Ню Йорк таймс".

Когато премиерът на Великобритания Тереза Мей пристигна на едно сякаш до голяма степен успешно посещение - първата визита на лидера на близък съюзник в управлението на Тръмп, тя заяви, че трябва да се запазят санкциите срещу Русия, докато не изпълни задълженията си за Украйна. Тръмп запази мълчание. След разговора му на следващия ден с руския президент Владимир Путин в официалното изявление на Белия дом не бяха споменати нито Украйна, нито кибервойната за повлияване на американските избори, която накара президента Барак Обама да въведе нови санкции в последните дни от мандата си.

Възприятията и действителността не са едно и също. Възможно е след няколко години изказванията на Тръмп за "екстремни проверки" и стремежът му да изгони някои от най-опитните американски дипломати от кариерата да изглеждат като намерение с бързи действия още от първата седмица да изпрати на света посланието, че той е стоял зад думите си, когато говореше за "Америка на първо място".

В свое изявление в неделя Тръмп изглежда смекчи действията си и изтъкна, че "това не е забрана на мюсюлманите, както медиите невярно съобщават". Той обеща "да намери начини да помогне на всички страдащи" - думи, които липсваха в петък, когато обяви, че на всички бежанци от Сирия ще се забрани влизане в САЩ безсрочно.

"Това е първата седмица", каза в неделя по Ей Би Си бившият министър на отбраната и директор на ЦРУ Робърт Гейтс. "Всяка администрация, за която съм работил, започва да издава сума ти укази", за да се разграничи от предишната, каза той.

Обаче Гейтс, който е работил с осем президенти от двете партии, бързо добави, че има риск Тръмп да засили усещането, че Америка се отдръпва и издига стени, оставяйки вакуум във властта по света.

"Този вакуум няма да се запълни от добронамерени сили", каза той. Други двама изтъкнати републиканци, сенаторите Джон Маккейн от Аризона и Линдзи Греъм от Южна Каролина, определиха включването в указа за имиграцията на големия противник Иран заедно със съюзника Ирак като една от многото причини тези ходове да са "самонанесена рана в борбата с тероризма".

Тръмп едва ли е първият президент, който обявява промени в политиката, които изненадват съюзниците и преобръщат съществуващия ред. Решението на президента Ричард Никсън да се откаже от златния стандарт и да признае Китай бяха сътресения за системата. Също и решението на Джордж У. Буш да нахлуе в Ирак, макар и сигналите за това да съществуваха от повече от година, както и решението на президента Обама да сключи ядрено споразумение с Иран и да възобнови дипломатическите отношения с Куба.

В случая на Тръмп обаче има усещане, че поривът към промяна е взел превес над проучване на неочакваните последствия.

Забраната за имиграция и посещения от седем страни настъпи с минимална, ако изобщо я е имало, информация от Държавния департамент за регионалните последствия. Същото важи за изявлението на Тръмп, че смята да премести в Ерусалим посолството на САЩ в Израел. Липсата на предварително обмисляне как да се постъпва с притежателите на зелени карти и с иракските преводачи, на които е било обещано допускане в САЩ в замяна на службата им за американските войски, принудиха Белия дом да коригира тълкуването си на указа по-малко от 48 часа след подписването му от Тръмп.

Всичко това бе симптоматично за един нов президент, който е склонен първо да туитне, а после да доуточнява подробностите. "Това е политика на мълнията. Не бива да зачеркваш 70 години външна политика, преди хубаво да си помислил какво да я замени", каза преподавателят от Харвард Джоузеф Най, който е бил ръководител на Съвета на националното разузнаване и е писал как САЩ могат да печелят влияние чрез своята "мека сила" - привлекателността на своята култура и демокрация.

Обаче в коридорите на Държавния департамент, където номинираният за държавен секретар Рекс Тилърсън тепърва започва да се ориентира, сред дипломатите от кариерата определено цари усещането, че това е Година Нула, началото на нова епоха.

Миналата седмица екипът на Тръмп каза на редица от най-високопоставените дипломати в департамента, някои от които имат десетилетия служба, да напуснат кабинетите си. Почти всички са подали оставки, какъвто е протоколът при смяна на администрацията, но бяха изявили готовност да останат още един-два месеца до назначаването на приемниците им, за да се гарантира, че обектите на Държавния департамент са в безопасност, американските граждани се евакуират от опасни места и паспортите се издават.

Екипът на Тръмп ясно е дал да се разбере, че не се интересува от преходи. (Тилърсън също така не се срещна на четири очи с предшественика си Джон Кери преди встъпването в длъжност на Тръмп.)

Това не е точно чистка, но си остава факт, че някои от най-опитните дипломати на правителството са напуснали, включително някои от най-високопоставените жени в департамента. Сред тях е 67-годишната Ан Патерсън, помощник-държавен секретар по близкоизточните въпроси и бивш посланик в Пакистан и Египет, две от най-големите бурета с барут, пред които ще е изправен Тръмп. 55-годишната Виктория Нюланд, която един от водещите експерти по Русия в департамента и бивш постоянен представител в НАТО, работила по украинската криза, реши да напусне, след като заключи, че за нея вероятно няма място в администрацията на Тръмп.

Такова "почистване на къщата" оставя отворен въпроса дали Тилърсън, който има богат опит в чужбина като изпълнителен директор на "Ексон Мобил", но никакъв опит като дипломат, ще получи помощта, която му трябва в едно много по-различно начинание от преговорите от името на най-голямата петролна компания в света.

В такава обстановка дори видимо рутинни ходове като реорганизирането на Съвета за национална сигурност придобиват политическа окраска. В неделя главният стратег на Тръмп и главен идеолог Стивън Банън бе назначен за постоянен член на ръководния комитет на Съвета за национална сигурност, което поставя един политически сътрудник на равна нога с държавния секретар и министъра на отбраната. В същото време директорът на националното разузнаване и председателят на Комитета на началник-щабовете изглежда са понижени, като им е било казано да присъстват само когато се обсъждат въпроси от техния ресор.

"Това е чиста проба лудост. На кого му трябват военни съвети или разузнавателна информация за политиката по "Ислямска държава", Сирия, Афганистан, Северна Корея?", написа в Тwitter досегашният съветник за националната сигурност Сюзан Райс.

Отговорът на Тръмп е прост: Когато трябва да внасяш коренни промени в управленската върхушка, върхушката трябва да напусне сградата.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаете ли,няма кой друг освен наивен провинциалист да повярва на индивид като Трумпета. Когато ви наричм провинциалисти нямам предвид само че произхождате отпровинцията. провинциалист е ДИАГНОЗА за наивен, глупав и невъзпитан сел*як.Едно време ви "въртеха" пред ЦУМ, после пирамиди-фараони, Анжел-сити, 1997 и банките.....абе спирка няма.Балъка си е балък за цял живот.Ребрене му е майката....
66
4
 
9
 
! Отговори
а ? преди 7 години
Не ми обеснявайте на мене. От 1970 официалния доход на американеца не е помръднал. Големи американски компании пренесоха бизнеса си в Европа. Дни преди да стъпи официално като президент ДВЕ големи фабрики няма да се правят в Мексико, а в Мичигън. Че как ще го харесва сегашната система като Тръмп е анти такъв. Напълниха Европа и Америка с мюсюлмани, че как Тръмп ще е удобен като забранява такива да влизат. И ония обратни и сякви надупчени с железа по носовете и розови коси протестъри? Боже Боже
65
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американският Бойко Борисов в действие. Когато го гледаш отстрани е забавно, но като се сетя, колко години бяхме подложени на същото и ми става лошо.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 8Да бе да. Включването във войната такъв изолационизъм е, че няма накъде ...
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В общи линии очаквайте неочакваното . Щом имаме американски президент отричащ предходните 3 американски президента какво може да очаквате.Война или с Мексико или с Китай ............. Аз не очаквам Тръмп да се намеси в Ирак и Сирия . Забележете,той просто ги отписа като държави ,за Америка те не съществуват. Ако нападне Иран трябва да даде Украйна на Русия.Друго по - голямо като компенсация няма да смири Русия. Днес чувам ,че ЕС се готви да му обяви "война" ,но това е вече "символично".
62
1
 
6
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
ЗАЩО НЯКОИ СА ПРОТИВ ТРЪМП,НАЛИ СТЕ ЗА ДЕМОКРАЦИЯ,ТОВА СА ИЗБРАЛИ,ТОВА ЩЕ ИЗПЪЛНЯВА ЧОВЕКА,ТАКОВА Е ОБЕЩАЛ,ХОРАТА СА ВИДЯЛИ В НЕГО РЕШЕНИЯТА НА ЖИВОТА ИМ, И ТОВА Е,ВСИЧКО ОСТАНАЛО НЕ Е РЕШЕНИЕ НА ВЪПРОСА.ТРАЙТЕ 4 ГОДИНИ ,НИЕ КАК ВИ ТЪРПИХМЕ ЦЯЛ ЖИВОТ.
61
1
 
2
 
! Отговори
Потребител преди 7 години
Изглежда Тръмп живее все още с усещането че е бизнесмен. Това едновременно има и добри и лоши страни. САЩ са най-големия терорист в света така че не е лесно да се прогнозира кои действие ще са положителни и кои отрицателни, и за кого. Какви ще са за нас е по-важно отколкото какви ще са за американците. За съжаление от години сме безгласни и липсва желание и това да се промени. Сега е момента да се провери възможността за изключването на САЩ от НАТО, ООН и МВФ. Няма да стане но поне ще е нещо.
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 80Искаш да кажеш че за Трумпета гласува опростаченият *** от дълбоката провинция!!Точно това казах и аз малко по-долу.
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дано да смачка гадния американски фашизъм.помийната яма кравария не заслужава вече бял ден както не е видял бял ден светът мачкан от американските престъпници
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 84Палчето си го мушни отзад!Мога да се обзаложа че си *** провинциалист.Точно каквито са мнозинството Трумпетаджии.Бягай да гледаш "София ден и нощ".......
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не е за вярване. *** толкова много да се радват и възхваляват американския президент. Маладци!ЗАЩО НЕ СЕ РАДВАХТЕ НА РЕЙГЪН БЕ ПИЛЕНЦА?"Е нали Тръмп щял да бъде новият Регън бе пиле? Така се заканвахте като стана ясно че печели. А то какво стана, отсвири Германия, покани Русия за партньор и вместо да събаря стени, той ги строи. :))
56
4
 
9
 
! Отговори
8 преди 7 години
Тръмп обеща да направи Америка велика отново - а тя стана такава с политика на изолационизъм. До края на втората световна война се поддържа тази политика, не случайно статията пише за последните 70 години. Падението им започва точно след като се "отварят" - делът им в световното производство и търговия е спаднал катастрофално, и вече може да се твърди, че са един книжен тигър, докато истинският тигър е на изток. Така наречената "победа" след студената война им даде малко време, но то изтече
55
3
 
3
 
! Отговори
до 67 преди 7 години
Не се опитвам да накарам никой да напмрази Тръмп а да обясня гледната си точка, че и той не е добър вариант, както и предшественика му, както и опонентката му за поста, и разбира се цялата политическа върхушка в Европа, Русия, света, че и у нас. И не виждам нищо добро от това което предстои като промяна в света.
54
1
 
10
 
! Отговори
Бойко, ама не БХ преди 7 години
Време беше...Лошия Тръмп, аааах ,ах! Колко е лош тойййй, ах как болииии че не либерал като нас! :) Бръкна ни в душата глобалистка, не играе по нашата ***... лооош Тръмп,много лош! :) :)
53
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мога да се обзаложа че 90% от избирателите и фенове на Трумпета са малоимотни и неграмотни индивиди.И в САЩ и в Бг.
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Турчина 69Както виждаш баба ти Ванга се е издънила защото американците имат 45 президент.Така че Обонго нямам как да е последният президент.Знам също че мнозинството бълг*араци са неграмотни и не разбират смисъла на това което четат или им се говори точно какъвто си и ти.
51
0
 
0
 
! Отговори
До 67 преди 7 години
Не бих се и опитвал да убеждавам когото и да е в каквото и да е.Човек се оценява след време по направените дела. Макар, че "баланс между ползите и щетите" ще е по-точно.И много си прав, че нашите коментари по никакъв начин не влияят на решенията на който и да е политик, вкл. и на нашенските.Колкото до света (но с леко лирическо отклонение), май ще е с който СМЕ свикналИ. Опасявам се, че ще имаме възможността заедно да се убедим в последното. Тръмп е част от пъзела, но причините са по-глобал
50
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблема е че на прости хора се дава възможност да гласуват.Преди години те бяха малцинство и не можеха да влиаят на процеситеЕ сега вече достигнаха "критичната маса" и .................апокалипсиса е наблизо.Както казват англосаксовете ......."It's just around the corner''
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Wiktoria nuland nima da ja ostaviat gladna sorosidite ne ostavat svoite dokato fed e tehen she lapat a za vakuma az ako sam przdent taka she gi wakumiram ano..te na soros i rodshildovata napast s po edin goliam cheren u...i otzad konfiskazia ne fed bak of Amerika citygrup jp morgan e kraino vreme da gi opravliavat drugi vsicki imoti na rotshildite po evropa i USA da gi konfiskuvat da se napraviat svinifermi kravifermi i da turiat rotshildovi da backat tam ama s negri shefove nali da se poradvat
48
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се спори кой от двамата, Тръмп или Путин е по-добър е като да се спори, ГЕРБ или БСП са по-добри за България. И двата варианта са лоши!