Туитваш, а после уточняваш - Тръмп зачерква 70 г. външна политика

Има риск да се засили усещането, че Америка се отдръпва и издига стени
31 яну 2017 19:00, Елка Василева
143
Туитваш, а после уточняваш - Тръмп зачерква 70 г. външна политика
Доналд Тръмп. Снимка: Reuters

В някаква степен президентът Тръмп промени за една седмица възприятията за американската външна политика повече от предшествениците му за последните седем десетилетия.

На страна, която си е създала световна репутация като отворена към нуждаещите се и амбициозните хора от цял свят, сега след указа на Тръмп за имиграцията се гледа като на затваряща вратите си, както никога не го е правила дори след нападенията от 11 септември 2001 г.

Двадесет години на усилия, макар и с прекъсвания, за възстановяване на отношенията с Мексико в търговията, антитероризма и борбата с наркотрафика, се разбиха в караница с мексиканския президент Енрике Пеня Нието, която можеше да се избегне и която завърши с решението му да анулира посещението си в САЩ, пише "Ню Йорк таймс".

Когато премиерът на Великобритания Тереза Мей пристигна на едно сякаш до голяма степен успешно посещение - първата визита на лидера на близък съюзник в управлението на Тръмп, тя заяви, че трябва да се запазят санкциите срещу Русия, докато не изпълни задълженията си за Украйна. Тръмп запази мълчание. След разговора му на следващия ден с руския президент Владимир Путин в официалното изявление на Белия дом не бяха споменати нито Украйна, нито кибервойната за повлияване на американските избори, която накара президента Барак Обама да въведе нови санкции в последните дни от мандата си.

Възприятията и действителността не са едно и също. Възможно е след няколко години изказванията на Тръмп за "екстремни проверки" и стремежът му да изгони някои от най-опитните американски дипломати от кариерата да изглеждат като намерение с бързи действия още от първата седмица да изпрати на света посланието, че той е стоял зад думите си, когато говореше за "Америка на първо място".

В свое изявление в неделя Тръмп изглежда смекчи действията си и изтъкна, че "това не е забрана на мюсюлманите, както медиите невярно съобщават". Той обеща "да намери начини да помогне на всички страдащи" - думи, които липсваха в петък, когато обяви, че на всички бежанци от Сирия ще се забрани влизане в САЩ безсрочно.

"Това е първата седмица", каза в неделя по Ей Би Си бившият министър на отбраната и директор на ЦРУ Робърт Гейтс. "Всяка администрация, за която съм работил, започва да издава сума ти укази", за да се разграничи от предишната, каза той.

Обаче Гейтс, който е работил с осем президенти от двете партии, бързо добави, че има риск Тръмп да засили усещането, че Америка се отдръпва и издига стени, оставяйки вакуум във властта по света.

"Този вакуум няма да се запълни от добронамерени сили", каза той. Други двама изтъкнати републиканци, сенаторите Джон Маккейн от Аризона и Линдзи Греъм от Южна Каролина, определиха включването в указа за имиграцията на големия противник Иран заедно със съюзника Ирак като една от многото причини тези ходове да са "самонанесена рана в борбата с тероризма".

Тръмп едва ли е първият президент, който обявява промени в политиката, които изненадват съюзниците и преобръщат съществуващия ред. Решението на президента Ричард Никсън да се откаже от златния стандарт и да признае Китай бяха сътресения за системата. Също и решението на Джордж У. Буш да нахлуе в Ирак, макар и сигналите за това да съществуваха от повече от година, както и решението на президента Обама да сключи ядрено споразумение с Иран и да възобнови дипломатическите отношения с Куба.

В случая на Тръмп обаче има усещане, че поривът към промяна е взел превес над проучване на неочакваните последствия.

Забраната за имиграция и посещения от седем страни настъпи с минимална, ако изобщо я е имало, информация от Държавния департамент за регионалните последствия. Същото важи за изявлението на Тръмп, че смята да премести в Ерусалим посолството на САЩ в Израел. Липсата на предварително обмисляне как да се постъпва с притежателите на зелени карти и с иракските преводачи, на които е било обещано допускане в САЩ в замяна на службата им за американските войски, принудиха Белия дом да коригира тълкуването си на указа по-малко от 48 часа след подписването му от Тръмп.

Всичко това бе симптоматично за един нов президент, който е склонен първо да туитне, а после да доуточнява подробностите. "Това е политика на мълнията. Не бива да зачеркваш 70 години външна политика, преди хубаво да си помислил какво да я замени", каза преподавателят от Харвард Джоузеф Най, който е бил ръководител на Съвета на националното разузнаване и е писал как САЩ могат да печелят влияние чрез своята "мека сила" - привлекателността на своята култура и демокрация.

Обаче в коридорите на Държавния департамент, където номинираният за държавен секретар Рекс Тилърсън тепърва започва да се ориентира, сред дипломатите от кариерата определено цари усещането, че това е Година Нула, началото на нова епоха.

Миналата седмица екипът на Тръмп каза на редица от най-високопоставените дипломати в департамента, някои от които имат десетилетия служба, да напуснат кабинетите си. Почти всички са подали оставки, какъвто е протоколът при смяна на администрацията, но бяха изявили готовност да останат още един-два месеца до назначаването на приемниците им, за да се гарантира, че обектите на Държавния департамент са в безопасност, американските граждани се евакуират от опасни места и паспортите се издават.

Екипът на Тръмп ясно е дал да се разбере, че не се интересува от преходи. (Тилърсън също така не се срещна на четири очи с предшественика си Джон Кери преди встъпването в длъжност на Тръмп.)

Това не е точно чистка, но си остава факт, че някои от най-опитните дипломати на правителството са напуснали, включително някои от най-високопоставените жени в департамента. Сред тях е 67-годишната Ан Патерсън, помощник-държавен секретар по близкоизточните въпроси и бивш посланик в Пакистан и Египет, две от най-големите бурета с барут, пред които ще е изправен Тръмп. 55-годишната Виктория Нюланд, която един от водещите експерти по Русия в департамента и бивш постоянен представител в НАТО, работила по украинската криза, реши да напусне, след като заключи, че за нея вероятно няма място в администрацията на Тръмп.

Такова "почистване на къщата" оставя отворен въпроса дали Тилърсън, който има богат опит в чужбина като изпълнителен директор на "Ексон Мобил", но никакъв опит като дипломат, ще получи помощта, която му трябва в едно много по-различно начинание от преговорите от името на най-голямата петролна компания в света.

В такава обстановка дори видимо рутинни ходове като реорганизирането на Съвета за национална сигурност придобиват политическа окраска. В неделя главният стратег на Тръмп и главен идеолог Стивън Банън бе назначен за постоянен член на ръководния комитет на Съвета за национална сигурност, което поставя един политически сътрудник на равна нога с държавния секретар и министъра на отбраната. В същото време директорът на националното разузнаване и председателят на Комитета на началник-щабовете изглежда са понижени, като им е било казано да присъстват само когато се обсъждат въпроси от техния ресор.

"Това е чиста проба лудост. На кого му трябват военни съвети или разузнавателна информация за политиката по "Ислямска държава", Сирия, Афганистан, Северна Корея?", написа в Тwitter досегашният съветник за националната сигурност Сюзан Райс.

Отговорът на Тръмп е прост: Когато трябва да внасяш коренни промени в управленската върхушка, върхушката трябва да напусне сградата.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
14
 
4
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Баба Ванга е казала, че 44-тият президент на САЩ ще е чернокож. Също е казала, че това ще е последният президент на Америка. Можеби доста българи му се възхищавате затова че Тръмп ще е унищожителят на САЩ
46
0
 
4
 
! Отговори
До 46 преди 7 години
Както се казва, пилци се броят на есен, а за Тръмп това значи след около 4 години. С уговорката, че не сгафи като някои от предшествениците си и не поеме по техните стъпки. Тогава бихме могли да си говорим дали, как и какво точно от обещаното е изпълнил.По всичко изглежда, че в човешкото общество има някаква цикличност, и от известно време Запада начело с най-дейното си отроче са поели по пътя на залеза. Като Древния Рим. Разбира се няма да стане за ден, но май вече и нищо не може да се направи
45
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Това което Тръмп прави, няма да деескалира напрежението в света а ще го ескалира повече. Не разсъждаваш нормално а като маргинал понесен на вълната на всеобщото безумие!"Не се напъвай излишно. Нито ще убедиш някого да намрази Тръмп, нито по какъвто и да е начин ще повлияеш на курса на политиката му. Свърши се със света, с който си свикнал.
44
1
 
17
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Както Англия, така и САЩ /ръка за ръка/, по-вече от век водят винаги еднопосочна политика! Уж се критикуват по някой проблеми, уж са недоволни един от друг, НО винаги са един ЗА друг.Възможно е Щатите да направят дори импийчмънт на Д.Тръмп и да го махнат от властта. Ако не, могат и да го отстранят по метода на Д.Ф.Кенеди, но генерална промяна в политиката на САЩ може да има само ако техните войски напуснат Европа, така както " агресивната" Русия направи! Ама никак, никак не вярвам това да стане
43
12
 
3
 
! Отговори
до 56 преди 7 години
Всеки може да застане с думите си в анонимен чат. А когато трябва да се плати сметката за безотговорното мислене, къде ще застанеш?!?!Това което Тръмп прави, няма да деескалира напрежението в света а ще го ескалира повече. Не разсъждаваш нормално а като маргинал понесен на вълната на всеобщото безумие! Путин, Тръмп и ръководителите на ЕС са от едната страна на медала.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обичам квиченето на либерални толерасти претърпели поредната щета в задните части. Симфония на виенската филхармония!
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
5. В САЩ отново има расова дискриминация, само че на черни спрямо бели. Особено в "по-прогресивните" щати, където живеят "умните" и "красивите", а не "простите каубои" и "селяците". Ръстът на безработица сред белите е осем пъти по-висок спрямо този сред тъмнокожите за 2015 г. От 22-*** служители в Белия при Обама 17 са били ***. Трима латиноси и само двама бели?! Как да наречем това, ако не сегрегация по расов белег?Тръмп ги разби като започна да изпълнява обещаното!
40
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
2. Америка е загубила една трета от работните си места заради пагубните търговски сделки и споразумения на демократите.3. Доходите на отделните домакинства са се понижили с 4000 долара от 2000 г. до днес. Търговският дефицит е 800 милиарда долара през последната година.4. Инфраструктурата в страната е в ужасяващо състояние, рушат се летища, пътища, мостове.
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп ги рани право в сърцето само за две седмици, и то без да направи нещо особено. Просто изговори фактите:1. Криминогенната среда в Щатите през мандата на Обама достигна равнищата на Чикаго от времето на Ал Капоне. Ръстът на убийства и грабежи през 2015-а спрямо 2014-а е цели 17%. Според официалната статистика бумът на престъпленията идва предимно от средите на нелегалните имигранти.
38
3
 
16
 
! Отговори
баю преди 7 години
"Спонтанните" протести в Америка и Европа срещу Доналд Тръмп не са нищо повече от контрареволюция, инспирирана от ЦРУ и финансирана с милиардите на Сорос, Ротшилд и Рокфелер.Пошъл римейк на украинския майдан. Марионетките в тази псевдолиберална игра са оядената номенклатура на Демократическата партия в Щатите, проникнала в цялата държавна машина през последните осем години, корумпираното брюкселско еврочиновничество, купените медии, омързеливената холивудска интелигенция.
37
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За тези които се чудят какво става нека започнат да четат иторията от първата половина на 20-ти век. От там ясно ще разберат какво се случва и какво предстои!
36
1
 
7
 
! Отговори
Гюлен до Местан преди 7 години
Ай сиктир келешлар!!!!!!!!!!
35
3
 
9
 
! Отговори
до 36 преди 7 години
"И в момента не е изпълнил това си обещание! Пробвай с друго."Аз с друго няма да пробвам. Стоя зад думите си. В момента цял свят е в шок от замаха, с който Тръмп изпълнява обещанията си. Всичко ще бъде изпълнено напук на либерастите.
34
3
 
16
 
! Отговори
Димо преди 7 години
"Прогресивните" сили плюят срещу Тръмп с всички сили. Хайде кажете как Буш забрани влизането за 6 месеца на Саудити след 9.11.Как точно се доказа, че руснаците са повлияли на изборите, че да им се наложат и санкции. Това беше още един от ходовете на Хилъри да внуши, че тя е спечелила изборите, а не Тръмп. Направиха се хиляди провокации срещу Тръмп от една умираща олигархия и се надявам да му стигнат силите да продължи.
33
9
 
5
 
! Отговори
Местан преди 7 години
Ердоган не е диктатор, той е нашето слънце!!!!!
32
6
 
2
 
! Отговори
до 36 преди 7 години
В геополитиката е като в природата ... Отдръпването на едни ще докара други, може и да са от югоизток а не от североизток! Макар, че и двете са доказано лоши! И в момента не е изпълнил това си обещание! Пробвай с друго.
31
7
 
4
 
! Отговори
Ердоган преди 7 години
Останахме трима + двама! Диктатори де.... Аз,Тръмп, Путин + Ким Чен и Николас Мадуро!
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Интересно ми е, поради каква причина, болшинството българи одобряват Тръмп"Ами болшинството от българите одобряват политици, които си изпълняват предизборните обещания.
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 38"Тръмп обеща да спре политиката на вмешателство в други държави"."Трябва да си ХИПЕР-НАИВЕН за да вярваш че такова нещо ще се случи.Само коментара му че БРЕКЗИТ е "страхотно" събитие и че и други държави трябва да последват Англия е толкова АГРЕСИВНА НАМЕСА във вътрешните работи на ЕС. За много по-беъубидни неща през вековете са започвали ВОЙНИ!!Мнооого си ***!!
28
1
 
5
 
! Отговори
haha преди 7 години
До Пешкообщият брой гласове са в полза на клинтън, нали********************************************Вид мажоритарна система, какъв е проблема? Нали бьлгарите искат и те мажоритарна система...