В САЩ проверяват имигрантите чрез Facebook и телефона

721 души не са били допуснати в Съединените щати към 30 януари
1 фев 2017 14:18, Елка Василева
9
В САЩ проверяват имигрантите чрез Facebook и телефона
Снимка: архив, Reuters

Засилените проверки на имигрантите и бежанците, пристигащи в Съединените щати, ще включват тяхната активност в социалните мрежи и телефонните им данни, обяви министърът на вътрешната сигурност Джон Кели, цитиран от Франс прес.

Четири дни след като новият президент на САЩ Доналд Тръмп подписа указ за затягане на имиграционната политика, Кели даде вчера на пресконференция някои подробности за прилагането му.

Седемте страни, засегнати от указа, "не могат да ни убедят, че техните граждани наистина са онези, за които се представят", каза министърът. Той отхвърли обвиненията, че новите мерки са насочени конкретно срещу мюсюлманите - подход, който може да е в нарушение на конституцията на САЩ.

Още по темата

Указът, подписан от Тръмп в петък, налага временна забрана за влизане в САЩ на гражданите на седем ислямски държави - Иран, Ирак, Сирия, Йемен, Либия, Сомалия и Судан и на всички бежанци, за да има време новото американско правителство да разработи механизъм за проверки, за да не се допусне проникване в страната на потенциални терористи.

Кели призна, че е възможно мярката (която за седемте страни е за три месеца) да бъде удължена, ако засилените проверки не станат факт в предвидения срок. Някои от седемте страни "може би няма да бъдат извадени скоро от списъка", тъй като някои от тях "са в колапс", отбеляза той.

Представител на американската Гранична служба уточни, че хората, които са родом от някоя от въпросните седем държави, но имат постоянно местожителство в Съединените щати, ще бъдат допускани в страната. Право на влизане в САЩ ще имат и онези граждани на седемте държави, които имат гражданство и на друга страна.

Към понеделник 721 души не са били допуснати в Съединените щати, а над 1000 са получили разрешение да влязат.

Указът на новия американски президент предизвика вълна от протести, съдебни процедури и хаос по летища, отбелязва Франс прес.
Около 900 служители на Държавния департамент на САЩ са подписали меморандум, в който изразяват несъгласие с имиграционната политика на Тръмп, предаде Ройтерс, като се позова на добре осведомен източник.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че знае за случая. Дипломатите от кариерата трябва да приемат програмата или може да си ходят, коментира лаконично той.

Междувременно за нов началник на Граничната служба на САЩ бе назначен Роналд Витело, предаде ТАСС. Неговият предшественик на поста Марк Морган подаде оставка ден след като новият американски президент подписа указа за затягане на имиграционната политика.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: имигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
чaлмитe .....цензурна дума? сериозно?
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Винетупак по-добре от ***
5
3
 
5
 
! Отговори
Винету преди 7 години
До 3Да бе- а кой им построи железниците?/Жокер- с дръпнати очички са/
4
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НационалистаБарем като се правиш на голям националист поне пиши правилно на езика си.
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ВинетуИмигранти от ЕВРОПА. Има разлика.
2
16
 
6
 
! Отговори
Винету преди 7 години
Страната, създадена от емигранти не приема по-вече такива.Хау!Каза Винету и изрови томахавката на войната.
1
2
 
29
 
! Отговори
Националиста преди 7 години
Браво само така се брани страната от всякакви емигранти..