Ленин – кумир на главния политически стратег на Тръмп

Банън иска да срине всичко и да разруши цялата днешна система
7 фев 2017 20:01, Елка Василева
81
Ленин – кумир на главния политически стратег на Тръмп
Стивън Банън. Снимка: архив, Reuters

Статия във вестник "Гардиън" сравнява главния политически стратег на президента на САЩ Доналд Тръмп Стивън Банън с лидера на болшевишката революция в Русия Владимир Ленин.

Всъщност самият Банън, който според либералния британски ежедневник е най-могъщият човек във Вашингтон днес, веднъж с гордост заявил в разговор с виден нюйоркски професор съветолог, че е ленинист. На въпрос на професора: "Какво, за Бога, искате да кажете?", Банън отговорил: "Ленин искаше да унищожи държавата, а това е и моята цел. Искам да срина всичко и да разруша цялата днешна система".

Според автора на статията Виктор Себестиън цялата твърде необичайна предизборна кампания на Тръмп и първите две седмици на новата американска администрация показват, че Банън разполага с цял арсенал от ленински политически тактики, които изглеждат като копирани от наръчника на болшевишкия лидер.

Себестиън посочва за пример отношението на правителството на САЩ към медиите. Само два дни след като взе властта в Русия преди 100 г., Ленин започна атака срещу печата, и неговите последователи в СССР продължиха тази линия цели 70 години.

Три дни след встъпването в длъжност на Доналд Тръмп като президент на САЩ Банън каза пред "Ню Йорк таймс": "Медиите трябва да бъдат поставени натясно, да бъдат унижени, да си затварят устата и просто да слушат... Искам да цитирате това, което казвам. Медиите тук са опозиционната партия. Те не разбират тази страна."

А "алтернативните факти", за които говори Келиан Конуей (друга съветничка на Тръмп - бел.ред.), не са нещо съвсем различно от "обективната истина, голямата истина", за която настояваше Ленин в държавните съветски вестници, отбелязва Себестиън. Ако тогава имаше Тwitter, Ленин със сигурност би го използвал. Той имаше брилянтната способност да пуска в обръщение сбити крилати фрази за обяснение на сложни проблеми, така че всеки да може да ги разбере, пише авторът на статията.

Никой, разбира се, не трябва пряко да сравнява завладяването на властта от Ленин с военен преврат през 1917 г. и популисткото бунтарско движение, което помита Съединените щати и други западни страни чрез демократичен протест, отбелязва британският всекидневник. А и лъжите, които комунистите разпространяваха десетилетия наред, са различни от тези на Банън или на Тръмп.

"Много от политическия стил и стратегията на Ленин обаче може да бъде адаптирано към сегашните условия. Той разчиташе на постоянни конфликти и драми. Съзнателно използваше шокова тактика. Той се налагаше над опонентите си с умишлено използване на език на насилието, и не защото беше злобна личност, той не беше такъв, а защото за него това бе технически премерен начин да предизвика омраза, отвращение, презрение. Той нямаше за цел да убеди, да поправи грешките на опонента си, а да го унищожи, него и неговата организация, да ги заличи от лицето на Земята", посочва авторът на статията в "Гардиън".

Точно такъв е и изпълненият с омраза език на алтернативната дясна политика, определено ленинистка по тон, на ултраконсервативния сайт "Брайтбарт", създаден от Банън, отбелязва Себестиън.

Като припомня политическите ходове на Ленин за ликвидиране на руската политическа и правна система, с цел да гради нова върху нейните руини, авторът предупреждава, че би било погрешно да се мисли, че следващата стъпка на Тръмп ще бъде ликвидирането на Конгреса или създаването на трудови лагери. В безпрецедентната война под формата на туитове между администрацията и съдебната система за президентския указ за имиграцията обаче наистина прозира стилът от революционния кумир на Банън, пише Себестиън.

Ленин, според него, с голяма вероятност би определил обстановката през 2017 г. като революционна. "Той е актуален днес не заради сбърканите и кървави отговори (на обществените проблеми), а защото задаваше въпроси, подобни на тези, които ние си задаваме днес. В ламтежа си за власт Ленин обещаваше на хората всичко, което може да се обещае. Той предлагаше прости решения на сложни въпроси. Той безсрамно лъжеше. Той си намираше оправдание в това, че победата означава всичко, че целта оправдава средствата. Ленин бе бащата на политиката на пост-истината. Могъщи хора явно са усвоили мрачни уроци от него", заключава Себестиън, очевидно визирайки управленския екип на Тръмп.

/БТА/
 


81
Още по темата: ЛенинСАЩСтивън Банън
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
7
 
13
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 1 година
До да припомня-Ако коментарите тук отразяват истинските настроения в нашата страна-то тежко им на българите.Бива простотия,бива ама то като българската по света няма...Разбирам някой *** или американец да се върже от незнание на ленинско-комунистическите дивотии , ама да го правим ние които ядохме толкова десетилетия хурката...Аз собствено изпратих децата си на запад и зададе ли се отново работническо-селската власт заминавам при тях.Комунистическия рай го оставям на червените фенове...
41
2
 
11
 
! Отговори
да припомня преди 1 година
Май сме забравили ,че Ленин и Троцки са швейцарски възпитаници. А пък Маркс и Енгелс-немски. От къде идват парите за Октомврийската раволюция?Кой я субсидира?Това за блиндирани вагони със злато,потеглили с Ленин,който е имал мисия-да унищожи и подмени съществуващото управлението и отвори Русия за западния капитал.Обаче Ленин,след като свършил успешно поставената задача ,поразмислил-вече имал цяла държава,най-голямата в света и всичката власт.Структурата му за управление била съвършенна
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Читатели, не се хващайте на хибридни лъжи и манипулации.
39
3
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
След като Мъск започна електрификацията с ''Гигафактори' и 'Тесла', време е Банън да се заеме със съветската власт.
38
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четейки някои коментари тук...все повече си мисля, че българите си заслужаваме да ни управляват комунисти и ДПС, да си получават някои хора по 300лв. заплата, 150лв. пенсия, а други да стоят без работа.
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТРЪМП--НОВИЯ ЛЕНИН! - ТРЪМП ЩЕ НАПРАВИ СВЕТОВНАТА РЕВОЛЮЦИЯ , СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ПАРИ!

Няма човек, колкото пари да има, да ги хвърля на вятъра за някакви революции! Винаги ще предпочете да изхарчи твоите пари и на други. И не пише с главни букви защото издаваш слабост.
36
5
 
6
 
! Отговори
р преди 1 година
Просто човека се е подиграл на комунистическия професор.С техните камъни по тяхната глава.
35
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ех,демок-ретени!И ква стана тя?Тъпи и умствено недоразвити си бяхте при соц-а,такива си останахте и при кап-а!Нали сте си чукчи- не четете,а само говорите!Заради такива престъпници и некадърници като вас ставащото днес е замислено преди 40-тина години и е описано преди 20 -тина! Проблемите ви,господа и госпожи, ще растат в геометрична прогресия- учи се по математика в 11 клас!Четете!Четенето прави хората "окати":през гугъла:" Михаил Любимов. Операция "Голгофа" секретный план перестройки "
34
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той сам се определя като "Ленинист" thedailybeast/articles/2016/08/22/steve-bannon-trump-s-top-guy-told-me-he-was-a-leninist.html, но съм сигурен, че пишещите експерти тук знаят по добре от него самия за какъв се мисли.
33
3
 
18
 
! Отговори
Смешни сте... преди 1 година
У западната преса бил фашист, тука Ленин му бил кумир... Според страховете на аудиторията, такава и пропагандата.
32
1
 
0
 
! Отговори
7 преди 1 година
A mi,da,sobirash banda ot derzhateli na kutiya Pandora/toleratnost/,davash 60 milliarda zlatni marki i pravish revolyucia.
31
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фантазьори и утописти,които са опасни за човечеството.Всички те,имат кратък политически живот.
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ТРЪМП--НОВИЯ ЛЕНИН!

Глобализацията не е революция, тя е еволюционен процес неразривно свързан с техническия прогрес. Глобализацията не може да бъде спряна, но въпроса е кой и как ще я направлява.
Като гледам как всички медии, което означава международните олигарси са заръфали Тръмп, то очевидно той има различни от досегашните стратегии за управление на глобализацията.
29
4
 
5
 
! Отговори
ТРЪМП--НОВИЯ ЛЕНИН! преди 1 година
ТРЪМП ЩЕ НАПРАВИ СВЕТОВНАТА РЕВОЛЮЦИЯ , СЪС СОБСТВЕНИТЕ СИ ПАРИ!
НЯМА ДА КРАДЕ ПАРИ ОТ БАНКИТЕ НА ТБИЛИСИ И ШВЕЙЦАРИЯ...КАТО ЛЕНИН И др.КОБА/Сталин/!!

ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА ------ТОВА Е НОВАТА АМЕРИКАНСКА РЕВОЛЮЦИЯ!
28
5
 
4
 
! Отговори
ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА ! преди 1 година
ТОВА ЩЕ Е НОВИЯ "СВЕТОВЕН РЕД".!!
ТРЪМП---ТОВА Е НОВИЯ ЛЕНИН!!!!
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин сега умира от скука, лешоядите от Световните Свободни медии, или казано иначе SSмедии, вече почти не му обръщат внимание, те изцяло се нахвърлиха върху новата фигура в схемата на световното зло - президента на САЩ. Даже ***, дето по 5 статии за Путин пускаше преди, сега го е забравила.
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всяка велика империя първо загнива отвътре и чак после като отслабне бива пометена от варварите. Ред е на американската империя.
25
1
 
4
 
! Отговори
..И ЩЕ ГО НАПРАВИ! преди 1 година
ГЛОБАЛИЗАЦИЯТА ------ОЗНАЧАВА , ЧЕ АМЕРИКАНСКАТА ДЕМОКРАТИЧНА РЕВОЛЮЦИЯ , е ПОБЕДИЛА В ЦЕЛИЯ СВЕТ...!!!!!
/.....само гдето звездата---ЩЕ Е БЯЛА.../
24
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Либеpacтите повръщат кръв, ще се задавят.
23
4
 
1
 
! Отговори
до 32 преди 1 година
дано