Тръмп – заплаха или алтернатива за САЩ?

Бизнесмен и политолог в сблъсък на позиции пред Bulgaria ON AIR
7 фев 2017 22:32,
23
Тръмп – заплаха или алтернатива за САЩ?
Снимка: Bulgaria ON AIR

Изборът на Доналд Тръмп за президент на САЩ и първите му действия провокираха масово недоволство и нестихващи протести. Европейските медии също реагираха на политиката на милиардера, като публикуваха иронични клипчета и статии.

Американският бизнесмен Кен Лефковиц сподели в ефира на Bulgaria ON AIR, че има реална заплаха за разруха на обществото и институциите в САЩ. По думите му изборът на Тръмп е доказалтество за гнилото в американското общество.

"Срамувам се, че такова детинско лице стана наш президент, това не е моят лидер. Не може да инспирира повече от половината от обществото. Този човек разделя нацията", настоя гостът на Bulgaria ON AIR и добави, че Тръмп е създал такова разделение между хората, че видни републиканци не са напълно в негова подкрепа.

Според него все още е рано е да се говори за импийчмънт. Кен Лефковиц обаче предупреди, че гражданското недоволство е толкова силно, че ще продължи докато Тръмп не си тръгне от Белия дом.

Борислав Цеков от Института за модерна политика опонира на американския бизнесмен и посочи, че неолибералното статукво е заплашено да рухне като модел за развитие на света.

"В това няма нищо лошо, защото деглобализацията не означава всеки да се затвори в своята къщичка, а повече акцент върху държавата и националната икономика. Съпротивата, която се очертава, е на отиващото си статукво", заяви той.

Според него е нормално да има протести в една разделена нация, каквато Америка винаги е била. Борислав Цеков, който не вижда нищо крайно в политиката на Тръмп, подчерта, че няма международноправен акт, от който да произтича правото да се заселиш в друга държава.

"Не е нормално, когато член на правителството казва, че няма да изпълни правителствена заповед", настоя той, визирайки действията на главния прокурор Сали Йейтс и последвалото й отстраняване от длъжност.

Политологът добави, че стената с Мексико, която Тръмп настоява да бъде издигната, е гласувана още през 2006 г. По думите му решението е подкрепено от Барак Обама, Хилари Клинтън и Бърни Сандърс.

Тази теза не се хареса на Кен Лефковиц и той обвини събеседника си в пропагандно руско говорене. Борислав Цеков пък обвини американския бизнесмен в агентурно ЦРУ говорене.

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова се включи в разговора по скайп, като заяви, че е напълно естествено американските граждани да приемат по-чувствително избора на Тръмп за президент.

"Няма нищо необичайно във високия градус, в който се обсъждат стъпките на Тръмп. Има вродена американска чувствителност към защита на собствените граници и нация", отбеляза тя.

Елена Поптодорова припомни за забрани за влизане в САЩ на граждани на Ирак и Израел, които са били налагани през годините. Според нея в случая действието на Тръмп с антиимиграционния указ е било необмислено и грубовато, поради което е предизвикало такива реакции.

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
шоп преди 7 години
Тръмп не можем да го търпим и при пръва възможност че го пребием. Той нищо не разбира от политика и требе некой като мене да му обяснява. Че му обясним с дреновицата у дебелата глава
17
0
 
0
 
! Отговори
АЗ преди 7 години
ЗАПЛАХА ЗАПЛАХА
16
2
 
4
 
! Отговори
паткар преди 7 години
Най-забавното е, че всеки който е против Тъмп моментално е сорсоид, член на тайно общество или му плащат. Направо сте смешни до болка. Мислим бе хора .. мислим. Не от днес за утре и само за мигрантите или мюсюлманите. Мислим за целия свят и неговото бъдеще. Знам, че не е лесно, но някой го можем.......................................Подсети ме за една ***.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заплаха за соросоидта и обамитите, спасение за нормалните американци, и хора по света, и у нас.
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тръмп е заплаха за икономиката на САЩ"Това Шпигел ли го казва?
13
9
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Както обикновено Шопа си разбира повече от американецо за Америка . Бориславе... Цеков... мажи вазелина по честичко и се оглеждай откъм изток и север. Запада не е за плоския ти мозък.
12
0
 
21
 
! Отговори
До 13 преди 7 години
Милиони американци гласуваха за Тръмп заради това, което той им обеща. След като си изпълнява обещанията какво повече ср иска от него. Явно тези, които го избраха са доволни. А тези, които не са доволни ще трябва да свикнат с мисълта, че са по-малко от доволните. Одвен да вземат и да се сбият. Има и трети вариант - да последва съдбата на Кенеди. Няма да им е за пръв път на американците хората с много пари така да налагат претенциите си. Демокрация.
11
16
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 12Проблем е за милиони американци. Да кажеш "техен си проблем" е меко казано смешно. На път е да разедини и съсипе Америка.
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още от първия ден, в който беше избран Тръмп започна да изпълнява обещанията си. А това, че на разни не им харесва си е техен проблем.
9
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-забавното е, че всеки който е против Тъмп моментално е сорсоид, член на тайно общество или му плащат. Направо сте смешни до болка. Мислим бе хора .. мислим. Не от днес за утре и само за мигрантите или мюсюлманите. Мислим за целия свят и неговото бъдеще. Знам, че не е лесно, но някой го можем.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурно Сащ си имат достатъчно лекари и инженери, та Тръмп спря вноса
7
1
 
18
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Не знам колко е вреден Тръмп за САЩ,ама щатските борси са в непрекъснат растеж,откакто спечели изборите!Е, какво значи това??????Колкото до имиграцията-при него тя със сигурност няма да секне,но ще се залага на приемане на НУЖНИТЕ за Америка хора и отхвърляне на безполезните.Безогледното допускане май ще остане в миналото-нещо логично и нормално.Какъв е смисълът да вкарат 1млн. всякакви,та от тях да излезнат 10хил. читави,като може направо да отсеят и приемат тия 10хил.,а останалите да го.....?
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е заплаха за исляма и ''държавата'' им и туй денонощно бърка в дебелия разпран *** на Хитлери, защото скоро ще намерят правилните имейли дето я свързват с ИД.
5
2
 
29
 
! Отговори
м..да преди 7 години
Тоя Тръмп кефи отвсякъде..Толкова бързо и ефективно работи,че не смогват да го коментират..Дори и противниците му са съгласни -той е ново явление.За пръв път политиката е толкова интересна. Той е нов шанс за Америка..Как го пропуснаха да застане начело и да разбуни статуквото..ех....какви интересни времена
4
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трьмп е заплаха за икономиката на Сащ!
3
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп няма как да затвори САЩ, защото краварника винаги е бил сборище на някакви различни култури и етноси и прочие *** Да искаш някаква република и национална принадлежност сред азиатци, африканци и некви други е все едно да се чудиш отде ще избухне бурето с барут. Ако бяха затворили САЩ преди 300 г. някъде, може би.
2
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупости, имам право да се заселя в която си искам държава стига те да го одобрявят и особенно в Америка където всеки е емигрант.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аиериканецо Лафковиц е недоволен. Колко ми е чудно, че хрантутниците на тъмносиния предшественик се мръщят.