Какво ли искат САЩ? Постзападен световен ред?!

Мюнхенската конференция по сигурността приключи с много въпроси
19 фев 2017 21:07,
78
Какво ли искат САЩ? Постзападен световен ред?!
Снимка: архив Reuters

Това бяха думите, които мнозина искаха да чуят: "От името на президента Тръмп днес Ви уверявам, че Съединените американски щати стоят твърдо зад НАТО и ние ще изпълняваме непоколебимо нашите задължения, свързани с Трансатлантическия съюз."

По време на речта си в събота, изнесена в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, американският вицепрезидент Майк Пенс истински се стараеше да успокои страстите. "Щатите винаги ще останат Вашият най-важен съюзник", успокои той европейците.

Пенс обаче не пропусна да подчертае, съвсем в стила на Тръмп, че европейските страни-членки на Алианса не плащат справедлив дял от разходите за общата сигурност.

Постзападен световен ред?

Въпреки приятелски звучащата реч на американския вицепрезидент, така и не стана ясно какви точно са външнополитическите намерения на неговия шеф. Сред европейските дипломати се говори, че все още не са изяснени детайлите "по нито един въпрос". А особено болезнена била липсата на позициониране в сирийския конфликт, посочва коментар на "Дойче веле".

Няколко часа след Майк Пенс на сцената в Мюнхен излезе и външният министър на Русия Сергей Лавров. В речта си той апелира за "постзападен световен ред".

В същото време той предложи на САЩ прагматични отношения и взаимно уважение.

"Ръководителите трябва да направят избор. Надявам се, че този избор ще бъде за демократичен и справедлив ред. Ако искате, наречете го "постзападен"." На тази конференция Русия бе всъщност една от най-силно критикуваните страни.

"Само заедно можем да се справим"

Що се отнася до участието на Ангела Меркел в конференцията, тя не спомена името на новия американски президент нито веднъж - макар че в речта ѝ често ставаше дума именно за Доналд Тръмп.

Тя подчерта, че без САЩ  Германия и Европа не биха били в състояние да преборят ислямисткия терор: "Европейците не можем да спечелим сами битката срещу ислямизма. Нуждаем се от силата на САЩ".

В речта си тя изтъкна още: "Светът се промени драматично. Липсва ни утвърден международен ред. Отношенията с Русия не са добри. Само заедно можем да преборим опасностите. Убедена съм, че конфликтите в този свят не могат да се овладеят от една-единствена държава", каза още канцлерката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
Ай да ви е честит ЕКС = Европейски комунистически съюз. А сещ ще е като китай от 50-те години на двайсти век.А БРИКС ще е новото нато. Дракона е дракон все пак. Тъй де нср, ама някой друг път. Айде у киреча .
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
краварите ще стават васал на путин.натам върви работата.както са ядосали китай само русия може да ги спаси .а и иран и северна корея също само чакат да гръмнат по кравария
54
0
 
3
 
! Отговори
пенко преди 7 години
За мен е много странно , че в толкова сайтове ...сайтове никой не пише за КИТАЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ и за КИТАЙ !!?? Сигурно се притесняват да не им се обиди някой ! А трябва да се "подмазваме " на Китай /по примера на САЩ/ !!!
53
3
 
1
 
! Отговори
Бай Мой преди 7 години
Разбира се, че има държава, която може и която ще се меси в работите на Русия и то в степен, че Русия направо да я няма. Много скоро ще го разберете всички. И това няма да е САЩ!
52
0
 
3
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Една изостанала държава не може да има такава военна промишленост. И там има бедни но има и свръхбогати и вече са над сто. Навремето за Газпром говореха че е държава в държавата. Не се заблуждавайте русофоби...Те руснаците ще се оправят, мислете му ние какво ще правим. Някъде четох че 4 държави от НАТО в случай на война искат да не са против Русия. Познайте коя е едната. С едно изречение: никой не може да се меси в работата на Русия. Най вече САЩ с о*раните им пътеки, колкото и да им е мъчно
51
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
а ето нещо за "дъртаците", които познайват руски езикbbc/russian/society/2015/01/150112_russian_rich_london_producer"Русские богачи Лондона": что осталось за кадромУ нас медиите насаждат грешна представа за Русия. Там сигурно има доста бедни хора, но има и много богати, пред който нашите т.н. "олигарси" са дребни риби.А Тръмп е практичен човек с нова визия. Ако не му пречат, може да направи много.
50
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 67: investor.bg/imoti/109/a/okolo-polovin-milion-imoti-v-iztochna-bylgariia-sa-sobstvenost-na-rusnaci-173188/ Около половин милион имоти в Източна България са собственост на руснаци
49
5
 
0
 
! Отговори
до до59 преди 7 години
Какви глупости пишеш какви апартаменти купуват в Лондон те са бедни и гладуват чдат по 1път на ден ти апартаменти купуват в чужбина.Да си чул в Русия някой да има собствено жилище там всичко е държавно и те живечт под наем в Европа и цял свят "може би само в Китай ги пускат" не ги пускат не им дават визи ти пишеш лъжи купували апартаменти в Лондон айде скрийсе бе комунист такъв.
48
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 64: Ценностите не се измерват с качеството на киселото зеле или с кеша, с който разполагаш. Да речем, че говориш за жизнен стандарт, а не за ценности. Бат'ти Бойко, когато му дадат думата (и след като тегли един калай на бившата опозиция) казва, че след неговото управление живеем много по-добре. Вярно ли е или не?
47
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ценностаната система на дъртаците е видяхме погром в цялата държава. Преди 89 беше затвор и хвърляне на огризки, преди ЕС беше сбирщина на необразовани БСПри разрушили и малкото,което е построено за 70год.Ти ако се имаш за мн ценностен...ами НЕ СИ.Да ядеш кисело зеле цял живот и да нямаш 10лв да дадеш на сина си, не е никва ценност. Светът не завиди вече от вас, вашата песен свърши!
46
2
 
2
 
! Отговори
dk преди 7 години
вижте му ценностната система на номер 46образование-широко достъпно и купено ,тоест никаквостоки,храна-да си напълня търбуха и да сядам да чатятуризъм-развлечения и заминаване в чужбинана другата страна разни националисти,които сеят омразаголеми корпорации изземват властта де факто и арабели,които тихо мълком ни завладяватидилична картина,а
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Троловете налазиха. Работното време почне в 0900. А сега малко отдих за кафене и цигара пред централния вход и пак на Коминтерна.
44
6
 
3
 
! Отговори
до 50 преди 7 години
Само болен мозък може да напише, че на Европа й се отразяват Руските санкции ?Ти нормален ли си ?Средната заплата в Русия е по-ниска от тази в България, рублата се срина, мрът от одеколон. ЕС е пазар с 500 млн., а Руската федерация е 140 млн., от които над 100 млн. мюсюлмани.Руски олигарси продължават да купуват апартаменти в Лондон.
43
1
 
6
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Хитрият евреин Бжежински още преди десетина години предвиждаше появяване на нови "центрове на силата". За англосаксонците е горчив хап това, че светът се променя и вече не могат сами да решават всичко.
42
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Надявам се, че този избор ще бъде за демократичен и справедлив ред.Това от устата на представител на авторитарна и олигархична държава, за която демокрация е куха дума.От представител на държава за която "справедлив" ред е да анексираш чужди територии и да водиш война със съседите си.Някой вярва ли на хора, които взривяват пътнически самолети ?
41
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно е ясно. Гавврата с руската кочиина продължава.
40
4
 
19
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 7 години
Каква става тя. Палачинката се обърна. ЕС става СССР, а Америка нещо като средище на Коминтерна. Чудно как така не се споменава името на технологиите президент 2 няколко пъти. Нещо като култ, нещо като тезиси, нещо като нещо друго на света. Комунизъма се завръща. Чудно само къде, в ес или в америка първо. Само ще го насочат с друго името, нещо като приспивен римейк.
39
9
 
39
 
! Отговори
2017 преди 7 години
САЩ нищо не могат да искат,тяхния "ред"през изминалите 28 години донесе на света само смърт,разруха,войнни и много болка стига вече....
38
4
 
41
 
! Отговори
Шоу преди 7 години
Робите усещат че господаря готви промени и се притесняват,робското поведение на Европа е срам и позор.
37
2
 
5
 
! Отговори
бг "освободител преди 7 години
До Георги "И постосвободителен тормоз вече откровен"Това е по-добре, отколкото подкрепа на хитлер по време на войната!