Какво ли искат САЩ? Постзападен световен ред?!

Мюнхенската конференция по сигурността приключи с много въпроси
19 фев 2017 21:07,
78
Какво ли искат САЩ? Постзападен световен ред?!
Снимка: архив Reuters

Това бяха думите, които мнозина искаха да чуят: "От името на президента Тръмп днес Ви уверявам, че Съединените американски щати стоят твърдо зад НАТО и ние ще изпълняваме непоколебимо нашите задължения, свързани с Трансатлантическия съюз."

По време на речта си в събота, изнесена в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, американският вицепрезидент Майк Пенс истински се стараеше да успокои страстите. "Щатите винаги ще останат Вашият най-важен съюзник", успокои той европейците.

Пенс обаче не пропусна да подчертае, съвсем в стила на Тръмп, че европейските страни-членки на Алианса не плащат справедлив дял от разходите за общата сигурност.

Постзападен световен ред?

Въпреки приятелски звучащата реч на американския вицепрезидент, така и не стана ясно какви точно са външнополитическите намерения на неговия шеф. Сред европейските дипломати се говори, че все още не са изяснени детайлите "по нито един въпрос". А особено болезнена била липсата на позициониране в сирийския конфликт, посочва коментар на "Дойче веле".

Няколко часа след Майк Пенс на сцената в Мюнхен излезе и външният министър на Русия Сергей Лавров. В речта си той апелира за "постзападен световен ред".

В същото време той предложи на САЩ прагматични отношения и взаимно уважение.

"Ръководителите трябва да направят избор. Надявам се, че този избор ще бъде за демократичен и справедлив ред. Ако искате, наречете го "постзападен"." На тази конференция Русия бе всъщност една от най-силно критикуваните страни.

"Само заедно можем да се справим"

Що се отнася до участието на Ангела Меркел в конференцията, тя не спомена името на новия американски президент нито веднъж - макар че в речта ѝ често ставаше дума именно за Доналд Тръмп.

Тя подчерта, че без САЩ  Германия и Европа не биха били в състояние да преборят ислямисткия терор: "Европейците не можем да спечелим сами битката срещу ислямизма. Нуждаем се от силата на САЩ".

В речта си тя изтъкна още: "Светът се промени драматично. Липсва ни утвърден международен ред. Отношенията с Русия не са добри. Само заедно можем да преборим опасностите. Убедена съм, че конфликтите в този свят не могат да се овладеят от една-единствена държава", каза още канцлерката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа плачка на бати за помощ пак май... Взеха да им се отразяват руските санкции. А то както каза Лавров, че няма да ги махнат докато Украйна не започне да спазва Минските споразумения... Лошо... ;)
35
14
 
4
 
! Отговори
Георги преди 7 години
До Франция,Абе "освобождението" от Хитлер не беше баш доброволно, още по-малко желано, но пък беше проведено от " братята" руснаци в македонски стил - со кротце , со благо, со малко кютек... И постосвободителен тормоз вече откровено в руски стил.
34
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 48Кога беше за ;последно при психиатъра бе *** селски бек???
33
31
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путиовци къде бяхте вие ВСВ, когато САЩ даваха жертви да оправят бакиите на германци и руснаци? Къде бяхте когато беше индустриалната революция? Къде виобще се намирате,че да правите сметка на държава като САЩ? Мишоции.
32
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България не знам дали е била по-добре от сега. Аз съм доволен от партньорството ни с циливизацията ! Лесен достъп до образование, работа все по лесно се намора, храна в изобилие, дрехи и стоки в изобилие, малки деца попнаха да спортуват, туризма расте всяка год. Всичко за сега е отлично. Празни приказки за русия ги пропуснете...да се оправят народа им с глупаците.
31
12
 
22
 
! Отговори
Франция преди 7 години
Глупав и *** народ са бугарето обичат да гледат в паницата на другите защото не стана Ти Президент *** писачи ,Путин такъв , Путин онакъв ,Забравихте кой ви освободи от Османско робство,От Хитлер кой ви освободи , Сега Местан които се скри в турското посолство го Забравихте .Най голямата заплаха за България идва от Турция и това Забравихте Тогава защо плюите по Русия.Ще ви спасява САЩ илюзия на слепите,глупав и *** народ.Опумнете се гледайте трезво на действителността Бугати.
30
4
 
15
 
! Отговори
баю преди 7 години
Докато тук ви успиват с краварите ето ви нещо.Другари и Господа ГЛАСУВАТЕЛИ! Ето ви новите заплати на тези които ще ги качите на власт на 26 март. Дупетати 3 625 лв. Без да включвам мангизите за участие в комисии подкомисии председатели и подпредседатели. Заплатата на Другарят Радев основна 6 325 лв. С прослужено време и стаж 10.015 ЛЕВЧЕТА. КАКТО КАЗВАТ ХОРАТА ЕДНА ШАПКА МАНГИЗИ. А ВИЕ ДРУГАРИ И ГОСПОДА БАЧКАЙТЕ БАЧКАЙТЕ й БАЧКАЙТЕ ЗА 500 ЛЕВА ДРАГИ ЗРИТЕЛИ СЛУШАТЕЛИ И ГЛАСУВАТЕЛИ!
29
4
 
7
 
! Отговори
Еварист Галоа преди 7 години
1. САЩ имат намерение да създадат зони за сигурност в Сирия - Турция е за, Русия е против2. Турция и САЩ са против режима на Асад - Русия е за3. Русия доставя оръжие на иракските и сирийските кюрди - Турция е противhttps://ria.ru/world/20151001/1294752952.htmlnewvz.ru/info/73699.htmlhttps://cont.ws/@laluka/158257Уравнението е ясно.
28
35
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"на сцената в Мюнхен излезе и външният министър на Русия Сергей Лавров. В речта си той апелира за "постзападен световен ред".В същото време той предложи на САЩ прагматични отношения и взаимно уважение."Лавров, никой не уважава, убийци и бандити като русия. Разбери го това най-сетне и престани с прoсташките си балалайки. Върнете Крим, напуснете Донбас, платете за унищожената украинска инфраструктура и тогава говори за взаимно уважение и прагматични отношения, до тогава мълчи и гълтай сополи.
27
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Политиката на Путин е жива илюстрация на поговорката "Вола рие на гърба му пада"
26
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на тов. Путин успя да увеличи с 50 милиарда долара военния бюджет на САЩ за 2017 година. Успя да разшири програмата за превъоръжаване на САЩ с допълнителни 1 трилион долара до 2025 година, успя да принуди партньорите на САЩ да увеличат дяла си в НАТО с цели 75 милиарда долара за следващите 5 години. Също така успя да докара американските танкове на 2 километра до руската граница, успя да въоръжи Полша, Литва и Естония с крилати ракети и т.н. Путин е най-големият лобист на НАТО.
25
16
 
7
 
! Отговори
demograph преди 7 години
На Путин му се привижда " пост западен" световен ред и Лавров произнася фразата! Защо хибридковците слагат тези думи в устата на Пенс?!. Фейк новина, Днееес! Но се задава пост тръмпутински световен ред.
24
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бабо Меркел,Ислямския терор вие го създадохте,заедно с Америка,Францияи Англия.
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво искат ли ? Искат монопола върху ядрените оръжия износ на демокрация либийски тип докато се избиете сами, а докато се избивате те естествено биха ви продали оръжия на добра и изгодна за тях цена.
22
5
 
17
 
! Отговори
Тик так тик. . преди 7 години
На кой му пука какво иска една регионална държава САЩ,на прага сме на сериозни световни промени.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕРДОГАНТака е да, за турция е отреден "ануса". Ще получите най-доброто, което можете да си представите.
20
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е не, бленуват строй на ***!
19
4
 
14
 
! Отговори
Скоро преди 7 години
Преди срещата Тръмп-Путин, всичко е само празни приказки.
18
5
 
12
 
! Отговори
до Ердоган преди 7 години
Турция е въздух под налягане. Не се взимайте толкова насериозно. Скоро Турция ще е разцепена на 5-6 държавици :)))
17
4
 
30
 
! Отговори
Това е преди 7 години
Китай открито застана на страната на Русия на конференцията в Мюнхен,пред смаяните погледи на САЩ и НАТО.....