Сенатор Маккейн обори цялата визия на Тръмп за света

Западният свят тази година е застрашен както никога, заяви сенаторът
20 фев 2017 14:50, Елка Василева
83
Сенатор Маккейн обори цялата визия на Тръмп за света
Джон Маккейн. Снимка: Reuters

Яростта на Джон Маккейн срещу политиката на Тръмп все повече се засилва. В петък тя се изля срещу Тръмп с пълна сила.

В речта на конференцията по сигурността в Мюнхен сенаторът републиканец от Аризона развенча с целенасочени удари пункт по пункт визията на Тръмп за света и неговия специфичен национализъм. Той не назова Тръмп поименно, но и не беше необходимо.

Дори ако си припомним историята на пиковете и спадовете в отношенията на двамата и ужасните неща, които Тръмп е казвал за Маккейн, това бе шокиращ изблик от висш лидер на една партия срещу президент от същата партия, пише Арън Блейк, в. "Вашингтон пост".

В речта си Маккейн застъпи гледището, че Западният свят тази година е застрашен както никога - повече, отколкото при президента Барак Обама, и дори постави под въпрос неговото оцеляване. "През последните години този въпрос би предизвикал обвинения в преувеличение и неоснователно биене на тревога. Но не и тази година, - каза Маккейн. - Ако някога е било време този въпрос да бъде поставен с ужасяваща сериозност, то е именно сега."

Ако някой е изпитвал съмнения, че той е имал предвид Тръмп, ето какво последва:

- "(Основателите на Мюнхенския форум) трябва да бъдат разтревожени от засилващото се оттегляне от универсалните ценности в посока към старите похвати на кръв, расизъм и религиозна вражда."

- "Те трябва да бъдат разтревожени от растящата неприязън, на която сме свидетели, към имигрантите, бежанците и малцинствените групи - особено мюсюлманите."

- Те трябва да бъдат разтревожени от растящата неспособност - и дори нежелание - да се отличава истината от лъжите."

- Те трябва да бъдат разтревожени, че все повече и повече наши съграждани, изглежда, флиртуват с авторитаризма и романтично го възприемат като наш морален еквивалент."

(Нима някой се съмнява, че става дума за) Тръмп, Тръмп, Тръмп и Тръмп.

Маккейн продължи: "Но мисля, че това, което трябва да ги разтревожи най-вече, е чувството, че много от нашите народи, включително и в моята страна, изменят на Запада, смятайки го за нещо лошо, без което ще ни бъде по-добре. И макар западните страни все още да имат силата да поддържат нашия световен ред, не е ясно дали имаме желанието да го правим."

Тръмп неведнъж е изразявал желание за оттегляне или за рязко ограничаване на нашата роля в световните дела и споразумения. Та нали неговият лозунг е "Америка преди всичко". И той има предвид не само свободната търговия. Той мисли по същия начин и за НАТО - трансатлантическия военен съюз, който Тръмп смята за лоша сделка за САЩ и флиртува с идеята да не я спазва.

После Маккейн спомена някои от хората около Тръмп и изтъкна, че неговото послание е твърде различно от тяхното:

"Зная, че има дълбока загриженост в Европа и света от това, че Америка сваля мантията на глобалното лидерство. Мога да говоря само от свое име, но не вярвам, че това е посланието, което ще чуете от всички онези американски лидери, които си направиха труда да дойдат тук, в Мюнхен, този уикенд. Това не бе посланието, което чухте днес от (нашия) министър на отбраната Джеймс Матис. Това не е посланието, което ще чуете от (нашия) вицепрезидент Майк Пенс. Това не е посланието, което ще чуете от (нашия) министър на вътрешната сигурност Джон Кели. И това със сигурност не е посланието, което ще чуете утре от двупартийната делегация на нашия конгрес."

После Маккейн завърши с друг пряк удар по Тръмп.

"Аз отказвам да приема, че нашите ценности са морално еквивалентни на тези на нашите противници, - каза той. - Аз гордо и безусловно вярвам в Запада и съм убеден, че ние трябва винаги, винаги твърдо да го защитаваме. Защото ако ние не го защитаваме, кой ще го направи?"

Ако си спомняте, преди две седмици Тръмп каза, че САЩ не са на по-голяма морална висота от Русия. Запитан от водещия във "Фокс нюз" Бил О'Рейли дали иска добри отношения с "убиец" като руския президент Владимир Путин, Тръмп отговори доста уклончиво. "Има много убийци. И сред нас има много убийци, - каза Тръмп. - Нима мислите, че нашата страна е толкова невинна?"

Оттогава, очевидно, той и Маккейн поеха курс към сблъсък. Маккейн не отвърна, когато Тръмп постави под въпрос дали той е герой от (Виетнамската) война, вероятно защото и двамата се стремяха да спечелят избори. Но битката между Маккейн и Белия дом набира сила.

И ето, че в петък Маккейн прекоси Атлантика, за да предприеме обмислена и планирана атака срещу цялата система от възгледи на Тръмп. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Выборы прошли а фантомные боли остались. Маккейна пора усыплять
51
2
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 7 години
Западният свят тази година е застрашен както никога.....kogato razvaliahte USSR...mnOO burzo mu sviknahte......doide vreme i za HeVreiskIO model da grizne druvceto...ste mu sviknete...
50
0
 
0
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
До МакДак 64 Що за глупости пишеш!?
49
2
 
2
 
! Отговори
г 7 преди 7 години
Пълна лудница,ако това дето защитаваш не го иска значи си или тиранин или окупатор.СССР го доказа през 60 те в най -висша степен от което Америка извлече ползите през 90 те . ЕС иска ли Америка щом постоянно се зъби на Америка по всеки деликатен въпрос на външната политика.Кой е виновен за това,че исляма дерайлира влака ви .И как със защита на този ред в ,който приемате врагове на запада ще успеете . Маккейн е още по -зле .Тръмп поне иска да направи нещо срещу ислямистите.
48
2
 
6
 
! Отговори
OSMAN преди 7 години
ЕДНА МАФИОТСКА БЕНЗИНОСТАНЦИЯ СЕ МИСЛИ ЗА ДЪРЖАВА.СЕНАТОР МК КЕЙН ВСЕ ЕДНО Е ЖИВЯЛ В КОМУНИЗМА КАТО НАС.ТОЗ АМЕРИКАНЕЦ Е УНИКАЛЕН ЧОВЕК.
47
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този е измислен герой от Виетнамската война,повечето време прекарал в плен.Добре осребри това ,,геройство",стана сенатор .Харесва се на откачената публиката,с крайните си военни възгледи добре ,че в Белия дом не го слушат иначе до сега да е подпалил 3 -та световна.
46
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
крайно време е този да бъде пратен на електрическия стол.на съвеста му тежат милиони
45
7
 
12
 
! Отговори
Eгати изрода преди 7 години
Сега забелязах че тоя прилича на Доктор зло
44
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом сенатор Маккейн е тръгнал срещу Тръмп, на Тръмп му е спукана работата. Няма да може да му помогне и аморалния му и безпринципен руски аркадаш Путин. Тръмп и Путин са си лика прилика, като гърне и похлупак. Все едно че една майка ги е раждала, нищо че единия е 193 см а другия 153см
43
17
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истински патриот. Докато Тръмп е вадил болнични бележки за да не ходи във Виетнам, Сенатор Маккейн се е биел на фронта. Истината говори най-добре.
42
7
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 7 години
Рептил.
41
8
 
31
 
! Отговори
БГ преди 7 години
ТОЗИ КАТО ГО ВИДЯ, И СЕ СЕЩАМ, ЧЕ СПРЯ ЮЖЕН ПОТОК И НИ ОСТАВИ НА ДРАСНИ ПАЛИ КЛЕЧИЧА.
40
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господи, това изкопаемо от виетнамската война, злобно, жестоко и малко мръднало (не се знае колко малко!) още ли ръси простотии? Възгледите му за света са като от допотопната ера! Както и на шорошчето! Тия мумии кога най-сетне ще оставят в покой света! Да се заселят на необитаем остров без интернет.....Там им е мястото!
39
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
макейн е евтин цикаджия, живее на парите на порошенко и корупцията, скоро ще посети панделата
38
9
 
28
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Само с едно негово изказване Тръм ме спечели!По повод Ангела Мурксул - "Ши из тотали крейзи!"
37
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Соросопараноята пак е обхванала диваните експерти и аналлизатори.
36
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха,ако Тръмп е новия ред то смай стария си беше по добър!
35
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И от тази гнида ще се отърве вселената скоро.Колко му остава още - 5-10 години .
34
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Клоунът е пътник. Или путник.
33
18
 
14
 
! Отговори
..И АЗ ПОВРЪЩАМ... преди 7 години
...КАТО ЧУЯ РУСКА РЕЧ....!!!!!!!ДАЖЕ И ДИАРИЯ ПОЛУЧАВАМ.....ОТ ХРАНИТЕ--МЕНТЕТА НА МАГ."БЕРЬОЗКА"!ВИНАГИ ГИ ИЗБЕГВАМ!!!!