Бжежински: Светът се нуждае от доктрина "Тръмп"

Хаосът сред водещите сили може да доведе до последици
22 фев 2017 22:36, Елка Василева
52
Бжежински: Светът се нуждае от доктрина "Тръмп"
Збигнев Бжежински. Снимка: архив, Reuters

Глобалният ред е в безпорядък. Светът се плъзга към значително безредие без международна структура, способна да се справи с проблемите, които вероятно могат да възникнат почти едновременно. Като съберем всичко, хаосът сред водещите сили може да доведе до наистина катастрофални последици, пишат Збигнев Бжежински и Пол Уосърман* във "Ню Йорк таймс".

Досега президентът Тръмп не е формулирал каквито и да е значими, адекватни заявления за глобалното състояние. Вместо това светът е оставен да тълкува понякога безотговорните, несъгласувани и неграмотни изявления на неговия екип.

Не бива да се позволява на саморекламиращи се хора, стремящи се към важни позиции, да създават впечатлението, че тяхната понякога опростенческа и екстремистка терминология се превръща в национална политика.

Неловкото положение, което се създаде напоследък във връзка с американската политика към Кремъл, достигнало връхна точка с оставката на съветника по националната сигурност Майкъл Флин след едва 24 дни на поста, не се нуждае от обяснение.

Макар да не го подкрепяме, г-н Тръмп е президентът на Съединените щати. Той е нашият президент и ние искаме да успее. В момента останалият свят и ние не го виждаме по този начин.

Един уязвим свят има нужда от Америка, която се характеризира с яснота на мисълта и водачество, пораждащо оптимизъм и напредък. "Да направим Америка отново велика" и "Америка на първо място" са все послания, които са подходящи за лепенки по колите, но е необходимо външната политика на Съединените щати да бъде нещо повече от кампаниен лозунг.

Затова бихме посъветвали президента да направи обръщение, в което смело да изложи своето виждане, включително решимостта си да осигури американско водачество в стремеж да оформи по-стабилен свят. Тази реч не бива да бъде подробен план за американската външна политика, а по-скоро да послужи като така необходимо напомняне, че президентът на Съединените щати бди, активно е ангажиран и има чувство за историческа посока.

Това, което е необходимо да чуем от нашия президент, е защо Америка е важна за света и защо светът има нужда от Америка. В същото време той може да се възползва от възможността да посочи какво очакват Съединените щати от света.

Ние може да не сме съгласни с президента Тръмп за ежедневните решения, но го призоваваме да признае, че идеалното дългосрочно решение е такова, при което трите доминиращи във военно отношение сили - Съединените щати, Китай и Русия - работят заедно в подкрепа на глобалната стабилност.

Много неща зависят от степента, в която Америка и Китай могат да се ангажират в успешен диалог. Това би открило пътя за по-сериозно, стратегическо китайско-американско разбирателство. То, от своя страна, може да създаде основата за по-трайно разбирателство между трите водещи сили , тъй като Русия би осъзнала, че ако не бъде включена в едно китайско-американско уреждане, нейните интереси може да бъдат застрашени.

Америка също така трябва да имат предвид опасността, че Китай и Русия могат да изградят стратегически съюз. По тази причина Съединените щати трябва да внимават да не действат към Китай като към подчинен: това почти със сигурност би довело до по-близки връзки между Китай и Русия.

По-непосредствено безпокойство буди проблемът, който представлява Северна Корея. Той ще изисква засилено сътрудничество между по-могъщите съседи на Северна Корея, включително Китай и Япония (и евентуално Русия), както и Съединените щати. Изолирани американски усилия едва ли ще тласнат Пхенян в положителна посока.

Ако искат да подобрят отношенията си с Русия, Съединените щати трябва да подновят признанието и на двете страни, че ангажиментът да се спазва закона е от основно значение за международния ред. Една повърхностна демонстрация на по-добри отношения не трябва да бъде прикритие за измами, хитри ходове или насилие срещу по-слаби съседи. Желанието на президента Тръмп за конструктивно ангажиране с Русия е разумно, но трябва да има рамка за приемливо поведение, каквато, за съжаление, не съществува в момента.

Русия е изправена срещу неруски бивши съветски републики като Украйна и Узбекистан, които укрепват своята независимост, а икономическото проникване на Китай в Централна Азия също така намалява ролята на Русия в региона. Залозите и за трите водещи сили са високи, но същото важи за възможните награди и те го знаят.

В краткосрочен план Америка би трябвало да се стреми към конкретни регионални споразумения с партньори като Япония и Великобритания, тъй като тези отношения ще бъдат от съществено значение за управляване на регионалните въпроси. В този смисъл стъпките на правителството за потвърждаване на ангажимента на Америка да защитава Япония и Южна Корея са окуражителни. Но като водещ член на НАТО Америка трябва също така да бъде готова да защитава Западна и Централна Европа.

С професионалния си опит президентът Тръмп познава силата на бизнеса. Съединените щати би трябвало да дадат на Русия ясно да разбере, че всякакво военно нахлуване в Европа, включително тактиката на "малките зелени човечета", наблюдавана в началото на конфликта в Източна Украйна, би довело до наказателно блокиране на морския достъп на Русия до Запада, което може да засегне почти две трети от цялата руска търговия по море.

При положение, че засега правителството се представя изключително лошо, що се отнася до установяване на водачество, способно да взема стратегически решения, е от решаващо значение нашият президент да изложи пред Америка и света виждане за лидерство и ангажимент. Една доктрина "Тръмп" или всякаква що-годе доктрина е болезнено необходима.

*Збигнев Бжежински беше съветник по националната сигурност на президента Картър от 1977 до 1981 г., а сега е член на управителния съвет на Центъра за стратегически и международни проучвания. Пол Уосърман е изследовател в центъра.

/БТА/


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Защо като гледам Сорос, Бжежински, се отвращавам от гадно излъчване, за разлика от покойния Петър Увалиев който също беше емигрант.
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ХАОСЪТ създаван от сащ може да донесе последици.сащ и отрочетата на сащ израел ,ислямска държава ,умерени опозиции,фашистки майдани,сомалийски пирати и прочие терористи са тези които създават хаос ,за да може след това сащ да граби природните ресурси на страните където е създаден хаосът.затова новият световен лидер русия трябва да сложи ред.путин и лавров ясно казаха ;русия работи за постзападен световен ред
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
терорист номер едно сащ да не дава акъл на по умни от американците.инфантилният им президент може да донесе на света само нещастия
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ в никаъв случай не трябва да притиска Русия,защото Китай ще се възползва от това ,за да заграби Сибир/в Русия има комунисти които се възхищават на Китай/,след това не Запада ,а китайците ще диктуват международия ред ,и ще последва война със Запада,в тази война Русия няма да помага на никой.Ще спечелят тези които са неутрални.Китайците са двулични комунисти.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
..и изправи се мумията...и пръст костелив размаха....миришеща на мухъл, и нафталин! Забравила, че е 21 век!
...
Да не се е надигнал Ленин от мавзолея да поведе угнетените маси към нова революция?
22
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е чудно, как ще стане това :D Пенсията Бжежински май е по-добре да си пусне сериал...
================================
Съединените щати би трябвало да дадат на Русия ясно да разбере, че всякакво военно нахлуване в Европа, включително тактиката на "малките зелени човечета", наблюдавана в началото на конфликта в Източна Украйна, би довело до наказателно блокиране на морския достъп на Русия до Запада, което може да засегне почти две трети от цялата руска търговия по море
21
13
 
14
 
! Отговори
До 23 преди 3 години
Интересна комбинация си ти ... православен комунист! Това звучи като дървен камък :)
До колкото разбирам, Бжежински е за равнопоставен диалог и да не се пренебрегват Русия и Китай.
Иначе какво го плюете?!?! Той е сред най-изтъкнатите политически анализатори. Вместо да хейтвате, прочете книгите му.
20
9
 
6
 
! Отговори
Sorosoid преди 3 години
Hohoho Okrainata bila ne Ruska:))))))
19
11
 
21
 
! Отговори
Циник преди 3 години
...и изправи се мумията...и пръст костелив размаха....миришеща на мухъл, и нафталин! Забравила, че е 21 век!
18
13
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е тоя мумифициран евреин, да не е брат на дедо Шорож?
17
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чувство за историческа посока имаше един друг човек от 30-те години на миналия век, който казваше че не може да дава евтини обещания на своя народ.
16
6
 
24
 
! Отговори
?????????? преди 3 години
Наскоро слушах по телевизията че най-големия русофил между Президентите на САЩ бил Картър а тоя Бжежински му бил съветник по национална сигурност?
Най-оплювания им президент пък е Ричърд Никсън дето го импийчмъннаха а наскоро разбрах че е имал смазваща подкрепа от американците и е спечелил изборите в 50 от 52-та им щата та явно чрез "демокрация" е нямало как да го свалят
И пак от тв-то казаха че 70% от американците не вярват изобщо на медиите
15
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това чучоло още ли е живо експеримента му да ни вкара в гражданска война с турците не успя в България но за съжаление в Югославия успя да не дава акъл на по умни от него защото тези кръвопролития там щяха да са у нас
14
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсионера Бжежински си е заровил главата като щраус в 20 век на миналата ера
Като не може да помогне защо изобщо се изказва?
Проблемът е че на човечеството му е писнало и една голяма част от него иска да се пуснат в действие ядрените бомби
На тоя пенсия това не му е 20 век дето всички трепериха при тая мисъл
Светът се е опростачил до самоубийство
13
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14

Браво бе момче, ти изкара най-болния в света Русия, че е най-здрав. После да няма пишманлък като катастрофира болника в кривата круша.
12
8
 
30
 
! Отговори
Това е преди 3 години
Залезът на един патологичен русофоб и славяноненавистник.
11
25
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия няма никакво бъдеще с анексирания Крим, това се опитва да каже Бжежински на Путин и путинците по света. Кой разбрал разбрал. Който не е разбрал ще мизерства като клошар.
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не можеш да пишеш грамотно и не правиш разлика между образование и образувание не се прави на политически коментатор!
9
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя па, тоя па! Тази мумия преди 25 години ги плещеше съвсем други неща! Че Русия без укруината ще се гътне и т.н.....И затова положиха огромни усилия да ги настроят срещу родните им братя. "укруината била "неруска бивша съветска република".....дрън-дрън та пляс! ЧЕ ТОВА СИ Е ЧИСТО РУСКА ПРОВИНЦИЯ, САМО НАРИЧАНА "окраина"! Погледнете карти на еуропката през 1914 година! НИКЪДЕ НЯМА ТАКОВА ОБРАЗОВАНИЕ "укруина"! А за безредието в света СЕ ЗНАЕ КОЙ Е ВИНОВЕН! Айде, джа, там на острова и това е....
8
11
 
27
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Светът има нужда от спокойствие и сигурност,които не са по американски образец.Светът има нужда от гражданска война в САЩ.