В САЩ се разгаря транссексуална "война на тоалетните"

Ученици се възмущават от решението на кабинета на Тръмп
Обновена: 25 фев 2017 07:23 | 24 фев 2017 21:30, Елка Василева
162
В САЩ се разгаря транссексуална "война на тоалетните"
Снимка: архив, Reuters

Транссексуални ученици, родители и правозащитници в щата Ню Йорк се възмущават от решението на правителството на Тръмп да отмени федерална разпоредба, защитаваща транссексуалните деца и младежи, и заявяват, че са готови да се борят срещу мярката, която според тях отваря вратата за насилието, пише Франс прес.

"Поразена съм, това са неща, които не съм си и представяла", заяви Лорън Бакети, майка на 10-годишния транссексуален Зак, който винаги се е радвал на добро отношение в училището си в Лонг Айлънд.

"Имахме шанс и бихме искали всички да имат такъв шанс", добави тя вчера на пресконференция, в която участваха множество правозащитни организации.

Още по темата

"Това не е въпрос на избор. От двегодишен той знае какъв е: момче, затворено в момичешко тяло", подчертава майката, говорейки за сина си.

Губернаторът на щата Ню Йорк, демократът Андрю Куомо, увери, че училищата в щата няма да поставят под въпрос "правата и закрилата" на транссексуалните хора.
При все че Ню Йорк е един от най-либералните щати в тази област, нещата остават сложни, казва 18-годишната Мадлин Бруни, при която промяната започнала в колежа. Преди година и половина управата на ресторант повикала полиция, след като Мадлин използвала дамската тоалетна. "Безумно е, че подобно нещо може да се случва в днешно време", добавя тя.

Макар 16-годишният Итън Диас никога да не е имал проблеми, той се безпокои за транссексуалните младежи, които се притесняват да отидат до тоалетната. "Ню Йорк е супер място човек да направи тази промяна със себе си, хората тук се чувстват комфортно, но тези, които не са в Ню Йорк, се страхуват", казва той.

"По-уязвими"

Американските министерства на правосъдието и образованието, оглавявани от консервативни християни, публикуваха в сряда комюнике, в което посочват, че ще "оттеглят препоръките" на предишното правителство - на Обама - за помещения, които не са за общо ползване като съблекални или тоалетни, и с това върнаха на щатските и училищните власти ангажимента да вземат решенията в т. нар. "война на тоалетните".

За Дейвид Килмник, председател на организацията "Ню Йорк ЛГБТ нетуърк", решението на правителството на Тръмп ще увеличи опасността от насилие срещу транссексуалните хора. От вчера организацията е обявила специален телефон и е ангажирала адвокати, които да оказват правно съдействие.

"Отказът да се защитят най-уязвимите млади хора е едновременно жалък и опасен", отбеляза той. Три четвърти от транссексуалните ученици казват, че се чувстват застрашени в училище, над 40 процента са били обект на физическо нападение, а повече от половината признават, че пропускат занятия, за да избегнат тормоза.

Килмник определи като смешни аргументите на някои консерватори, според които закрилата, осигурена от правителството на Обама, била опасна за другите деца. "Знаем със сигурност, че няма опасност транссексуалната общност да извършва сексуални престъпления, именно тя е тази, която е много по застрашена да стане жертва", допълва той.

Тази "война на тоалетните" беше предизвикана през 2016 г. от тогавашния губернатор републиканец на Северна Каролина Пат Маккрори и от закон, налагащ използването на обществените тоалетни в зависимост от рождения пол, а не от този, с който се самоопределят ползвателите им.

След разгорещени дебати между напредничави и консерватори президентът Барак Обама реши да въведе федерални мерки, които позволяват на учениците и студентите да посещават тоалетни и съблекални според пола, с който се идентифицират.

Очаква се Върховният съд да се произнесе следващия месец по този въпрос във връзка с казуса на 17-годишен гимназист, който по рождение е жена, но се самоопределя като мъж. Той се обърнал към съда, за да може да използва мъжките тоалетни в училището си във Вирджиния.

Транссексуалната тема се очаква да бъде в центъра и на голяма демонстрация в защита на правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ), насрочена за 11 юни във Вашингтон, каза Килмник.

Няколкостотин души протестираха вчера пред историческия гей-бар "Стоунуол ин" в нюйоркския квартал Гринич Вилидж в защита на правата на транссексуалните ученици и студенти. Те издигаха плакати, на които пишеше: "Съпротивлявайте се", "Защитете транссексуалните младежи" и "Правата на транссексуалните са човешки права".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
0
 
2
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Е, скоро така не се бях смяла! С глас! То бива гей, лесбо, транс и прочее толерастия, ама да си на 2 годинки или на 10 и да те определя откачената ти "майка" с пи-шка като такъв е направо безумно уродливо трансцедентално медитативно гейбо извращение!!!!Тия откачалки направо си го изпросиха "лудия" Тръмп!
96
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой, който твърди, че две годишно дете било наясно, че е мъж в женско тяло, е или слабоумен, или ненормален, или платен... На тази възраст децата не изпитват дори емпатия. На всичкото отгоре се дава за пример като ощетен родител. Обществото е ощетено, че тази е станала родител и трови съзнанието на някой млад индивид. На госпожата е трябвало да й вземат детето още след раждането, а на нея да й забранят да има други, докато не докаже стабилността на психиката си.
95
1
 
6
 
! Отговори
Черен с мустаки преди 7 години
Ами да си направят "турска тоалетна", става за всички и да влизат един по един да се изтропват!
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Правете тоалетните унисекс и ще разрешите полемиката. Все пак тоалетната е място, където си изпразваш тазовите резервоари, а не място за социални контакти. Най-често комункацията там е безсловесна - кимваш за поздрав ако видиш някого и се заключваш в кабинката за определен размер нужда.Голяма тоалетна полемика!
93
3
 
17
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Ами как да реагират хората като в дамската тоалетна например влезе брадясал тип определящ се като жена. Или в мъжката да влезе умопомрачителна блондинка с гоолеми "очи" и застане на писоара и се опита да го уцели. Най-малкото е странно
92
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
кравария е в ужас.разбраха че в държавата им няма нито един нормален
91
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
краварите вече и се раждат транссексуални ........не му е лесно на клоуна тръмпи
90
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""Поразена съм, това са неща, които не съм си и представяла", заяви Лорън Бакети, майка на 10-годишния транссексуален Зак..."===И аз съм поразен - на 10 г., транссексуален, а майка му го защитава. Cбъpкана работа.
89
2
 
22
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Няма транссексуални - има *** и лесбийки!!!
88
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние си клопаме сичките у един нужник.
87
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***, всичката ви втасала, че за това се дърляте. *** работа. Няма ли толкова проблеми на света, че се занимават с това кой къде трябва да ака и да пи$ка.
86
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"До сега си мислех че съм каубой, но вече осъзнах, че съм лесбийка."
85
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименКаква лесбийка на 2 години??? Това са ненормални родители, които объркват децата си от толкова ранна възраст, когато те още нямат идея дали са момчета или момичета. После децата били транссексуални.
84
1
 
26
 
! Отговори
гост преди 7 години
Много е просто - тези с *** - в ляво ,тези без -в дясно.Тези пререкания са в един свят където либералната *** си търси мястото.И във филмите им болни хора с гордост оповестяват,че не са нормални!Ние - нормалните трябва да се срамуваме ,така ли?На тази колективна идиотия която идва от "най-голямата" демокрация и пълзи по цял свят трябва да бъде сложен край!
83
1
 
18
 
! Отговори
Селчо преди 7 години
Ми то и аз съм лезбиец, нали мога да ви предружа в съблекалнята, млада госпожице ?
82
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С малко психиатрична помощ, тези хора биха си наместили чивиите в главата,ама йок, това било съвсем нормална сексуалност, луди майчици, ще решават за две годишните си деца, какъв аджеба е полът им...
81
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Епа то голям кеф така...отиваш в некой бар, опъваш 2-3 водки и внезапно решаваш, че си жена и нахлуваш в женската тоалетна. Или след фитнес, решаваш да нахълташ в женската съблекалня. Ми много ясно, че ще протестирам до небесата!
80
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пълни глупости. Това си е разстройство на личността. Виновни са родителите и особено изоставените майки. Те превръщат малките си момчета в обратни. Купуват им розови дрехи и всякакви такива глупости. Над 95 процента от обратните живеят с майките си които са самотни. Изводът е ясен. Не се раждаш такъв а *** тетрадка несъзнателно да станеш такъв.
79
0
 
17
 
! Отговори
Space X преди 7 години
Aз пък съм демон зaтворен в човешко тяло и то мъжко,тоест непрaвилно избрaно отвсякъде,зaтовa се изхождaм където ми пaдне и хич не ми пукa!
78
1
 
18
 
! Отговори
Стaной от Aхелой преди 7 години
В нaшaтa ромскa мaхaлa дето живея,ползвaме зa тодлетнa едни хрaсти!