Apple търси нови начини за подкрепа на САЩ

Компанията е създала над 2 млн. работни места в страната
1 мар 2017 13:45, Бойчо Попов
7
Apple търси нови начини за подкрепа на САЩ
Снимка: Reuters, архив

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че концернът върши чудесна работа като създател на работни места в Съединените щати, дори ако хората не осъзнават този принос.

По време на годишно събрание на акционерите на Apple в централата в Купертино Кук казват, че компанията е създала над 2 милиона работни места в САЩ, а това включва и позиции в производството. Apple харчи над 50 млрд. долара годишно за доставчиците си, пояснява още Кук, а компанията е привлякла много доставчици за частите на iPhone, като например за стъклото на екрана, правено от концерна Corning, и по-малки части от базираната в Минесота 3M.

Редица компании - от Apple до Amazon, са принудени публично да защитават своите вериги за доставки, след като президентът Доналд Тръмп прави американското производство основен приоритет за своята администрация. "Хората се фиксират върху крайния продукт от производството, тъй като това е онова, което виждат, но това не е реалността", казва Кук, цитиран от BusinessInsider.

Отвъд производствените позиции по-голямата част от създаваните от Apple работни места са при разработчиците на 1,4 милиона приложения, които създават и след това "изнасят" своите апликации за хората по целия свят.

Отпечатъкът на Apple в САЩ се превърна в тема, откакто президентът Тръмп няколко пъти порица концерна по време на предизборната си компания заради производството на телефони и компютри в Китай. Тръмп каза, че вярва, че Apple трябва да произвежда някои от продуктите си в Съединените щати.

Новоизбраният американски президент заяви преди време пред New York Times, че е получил поздравителни обаждания от основателя на Microsoft Бил Гейтс и главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук.

"Тим, Вие знаете, че едно от най-оригиналните мои постижения може да бъде, ако накарам Apple да построи голям завод в САЩ", е казал Тръмп на Кук. "Или много фабрики в САЩ. Ако правите вашия продукт точно тук, вместо да ходите в Китай и във Виетнам или всички други места", коментирал е той.

"Разбирам това", е отговорил главният изпълнителен директор на Apple. Тръмп е предложил впоследствие да предостави примамливи стимули.

Реакцията на Apple досега бе да отбележи не само колко работни места прави самият Apple и клоновете му, но и работните места за разработчиците, които създават софтуер за устройства на Apple.

Според някои спекулации концернът от Купертино е заявил на Foxconn, своя основен производствен поддоставчик, да прецени колко реалистично би било производство в САЩ.

Кук заявява, че компанията продължава да търси "нови начини за подкрепа на страната ни" - особено след като знае, че "Apple не би била Apple без Америка".

"Ние знаем, че Apple би могла да съществува само в САЩ. Знаем, че тази компания не би могла да бъде основана никъде другаде", казва Кук. "Тя няма да може да вирее никъде другаде, освен тук".

Междувременно според Businessinsider следващата голяма област, в която вижда потенциал американският концерн, е добавената реалност. Медията цитира анализатори на UBS, според които производителят на iPhone работи над подобни проекти с над 1000 инженери в Израел.

Като друго доказателство за дейността в тази сфера Стивън Милънович от UBS посочва многото придобивания на Apple на действащи в тази област компании, сред които са PrimeSense, Metaio и RealFace.

Не е ясно дали компанията планира нов продукт в тази сфера или възнамерява да внедри технологията в съществуващи продукти. Но тя вече разполага с широка продуктова база, смята анализаторът.

"Ето защо Apple е в особено добра позиция да бъде победител в добавената реалност. Вместо да се започне от нулата, Apple може да реализира AR технология чрез своята налична база - броят на хората, които вече притежават един продукт на Apple, като например iPhone или iPad. Apple вече разполага с хардуера, иначе казано", пише Милънович.

Още технологични новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп ако успее да върне американските производства в САЩ продуктите ще станат на такава цена, че няма да се продават.
4
2
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Скромно" премълчават колко пък работни места са осигурили примерно в Китай. Тръмп ако успее да върне американските производства по родните им места друго не му трябва ! Доста трудна работа обаче имаики предвид че става "?" за много сериозни печалби....
3
2
 
2
 
! Отговори
маке-ариец преди 7 години
Хаха, изведнъж всички големи фирми били създали по няколко милиона работни места, ама индиректно! Ако ги сметнем всичките дето се изредиха за последния месец, то населението на САЩ е около 10 милиарда!И аз днес създадох 2 работни места за чистачки след като 2 пъти задръстих тоал.етната в работата :-)
2
3
 
3
 
! Отговори
Извода е : преди 7 години
Нагризаната ябълка загнива.
1
2
 
7
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Отхапаната ябълка не създава 2 милиона работни места в САЩ ако поръчва дребни компоненти от тази или онази компания, които принципно си произвеждат нещо. Предвид цените, на която си продават стоките, не би имало проблем и да си ги сглобяват в САЩ, ама тогава печалбата няма да е в пъти ;)