Тръмп иска мир чрез сила, но бюджетът му е рецепта за война

"Гардиън": Това е голяма проверка ще вземе ли компанията "САЩ" в свои ръце
1 мар 2017 22:17, Елка Василева
43
Тръмп иска мир чрез сила, но бюджетът му е рецепта за война
Снимка: архив, Reuters

Когато поддръжници на Доналд Тръмп бяха интервюирани в предизборната кампания миналата година, едно мнение доминираше над всички останали: "Той е успешен бизнесмен", казваха те, "и явно е време някой да управлява страната като бизнес".

Ако тези избиратели са очаквали Тръмп да ръководи правителството на САЩ с технократска ефективност, те щяха да са разочаровани от управлението му досега, пише Джонатан Фрийдланд, в. "Гардиън".

Разбира се, самият президент настоява, че то работи като "добре смазана машина", но оставките, изтичанията на информация, незаетите длъжности и спрените укази навеждат на мисълта, че нещата съвсем не вървят толкова гладко.

Изглежда обаче, че нищо от това няма особено значение за твърдите привърженици на Тръмп, които, както показват проучванията, са непоклатимо предани на своя човек (отчасти защото просто не вярват на съобщенията за поредицата от негови провали).

Но сега идва голямата проверка за обещанието на Тръмп да действа като новодошъл изпълнителен директор и да вземе в свои ръце компанията "Съединени американски щати": неговият първи бюджет. Тръмп беше нает, за да свърши именно това, да намали разхищението, да получи повече за по-малко, да вземе умните решения, които някак убягваха на безполезните политици във Вашингтон десетилетия наред.

Ще бъдете ли изненадани да чуете, че първоначалните признаци свидетелстват за бюджет, който е всичко друго, но не и умен - който всъщност е късоглед, глупав и в разрез със собствените си интереси?

Основното предложение е за значително увеличаване на разходите за отбрана - Тръмп иска допълнителни 54 милиарда долара за танкове, кораби и оръжейни системи. Парите ще дойдат от намаляване - "долар за долар" - на разходите за чуждестранна помощ, дипломация и защита на околната среда.

Късогледството на това решение е изумително. САЩ и без това харчат за отбрана повече от следващите осем страни с най-големи разходи за отбрана, взети заедно. САЩ се радват на "господство в целия спектър". Те имат ядрен арсенал, способен многократно да унищожи целия човешки живот на планетата.

Това обаче очевидно не е достатъчно. Миналата седмица Тръмп заяви пред Ройтерс, че според него САЩ са изостанали в ядрения си потенциал и той иска да ги постави "начело на глутницата" - все едно САЩ и без това не са на ядрения връх и недостижими.

Това, което прави тази промяна толкова погрешна, е не просто натрупването на прекаленост върху прекаленост, а алтернативният разход - плащането за всичката тази техника за сметка на намаляване на арсенала на САЩ в сферата на меката сила.

Плановете на Тръмп призовават за 30-процентно съкращаване на бюджета на Държавния департамент, съобщава се за 40-процентно намаляване на средствата, които САЩ предоставят на международни институции като ООН и 25-процентно намаляване на парите за Агенцията за защита на околната среда (която вече е оглавявана от шеф, който не вярва, че причинените от човека промени в климата са реални).

Това е все едно Тръмп да реши, че най-добрият начин да защити сградите и хотелите си ще е да похарчи милиони за лъскави нови противопожарни коли и да премахне всички димни детектори.

Със сигурност именно така виждат нещата хората с военен опит. Оттам последва и писмото от 120 пенсионирани генерали и адмирали, които призоваха Тръмп и Конгреса на САЩ да не намаляват наличните пари за дипломация и помощ. Те цитираха не някой друг, а самия министър на отбраната от правителството на Тръмп - Джеймс Матис, който каза през 2013 г.: "Ако не финансирате напълно Държавния департамент, тогава ще е необходимо да купя повече боеприпаси." Матис разбира това, което президентът, на когото служи, не разбира - че дипломацията и международното сътрудничество са най-умната форма на военни разходи, защото намаляват вероятността някога да се наложи да бъде използвано цялото това скъпа и смъртоносна техника.

Сега ще се падне на Матис и другите генерали на ключови постове в правителството на Тръмп да се борят с тази толкова опасна промяна в политиката. Като повечето хора, които са носили униформата на своята държава, те виждат войната като последно средство, към което се прибягва без охота. Те обаче работят за войнствен, но страхлив президент, избегнал военна служба, твърдейки, че страда от "шипове" в крака - макар че по-късно не можел да си спомни в кой точно, и нарекъл последвалите си опити да спи с когото му падне, без да хване полово предавани болести, свой "личен Виетнам".

Тръмп казва, че иска Америка "да започне отново да печели войни". Неговият първи бюджет със сигурност ще направи по-вероятно Америка да започне отново да води войни, но това съвсем не е едно и също нещо.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още по темата: бюджетДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
20
 
! Отговори
ууу преди 7 години
Разбрах от едно изречение, че са "недостижими" спрях да чета. Поредната манипулативна статия за ограничени хора. Отдавна не бях чел статия на тази "авторка" , жестока грешка, която няма скоро да се повтори.
2
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Каква рецепта за война,човекът като видя състоянието ,реалното състояние на атомните сили на САЩ е осъзнал че са отпреди 50 години.Има реална опасност в един момент при това не толкова далечен САЩ да не може да се противопостави на Китай.И как се готвят за война кажете ми след като следващият модел стратегически бомбардировач ще го имат след 30 години?А основният танк Ейбрамс ще се ползва поне до 2050г?Да,направиха нов модел атомна бомба за да може ф35 да я ползва.И изкараха нов модел кораб.
1
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заглавието е толкова тъппо, че чак няма смисъл. Баси миФкокъртещия шедьовър!