Хавай - първият щат, оспорил новия указ на Тръмп за имиграцията

Документът нарушавал конституцията на страната
9 мар 2017 18:12, Елка Василева
6
Хавай - първият щат, оспорил новия указ на Тръмп за имиграцията
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Американският щат Хавай оспори  пред съда новия указ на президента на САЩ Доналд Тръмп за имиграцията, с който се забранява влизането в страната на граждани на шест държави с предимно мюсюлманско население, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Щатът заяви, че новият указ нарушава конституцията на страната и поиска от хавайски федерален съдия да издаде временно разпореждане за спиране на действието на подписания в понеделник документ. Решението на съдията ще важи за цялата страна.

По-рано вчера съдия Дерик Уотсън взе решение за допускане на иска на щата срещу президентския указ. Той заяви, че щатът може да ревизира първоначалния си иск срещу първия указ, подписан през януари. Първото заседание е насрочено за 15 март, ден преди влизането в сила на новия указ.

Това е първият съдебен иск срещу ревизирания указ на Тръмп, отбелязва Ройтерс.

Хавай твърди, че указът може да се отрази негативно на университетите в щата, които може да срещнат затруднения в набирането на студенти и служители. Освен това икономиката на щата ще бъде засегната от указа, смятат хавайските представители. В представените пред съда документи се цитират съобщения, че пътуващите до САЩ са намалели рязко след действията на Тръмп.

"Вторият указ страда от същите правни проблеми като първият", се казва в представените от щата документи. Решението на президента би изложило част от населението на Хавай на дискриминация и неравностойно отношение, според работещите за щата юристи.

Администрацията на Тръмп се позовава на част от закон, според която президентът може да временно да прекрати допускането в САЩ на чужди граждани, определени по какъвто и да е признак, ако прецени, че те вредят на интересите на страната.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демократите не искат американска америка... Искат тарамбуки да им работят евтино и не им пука за безработицата.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първата заповед ко стана? В кой *** се намира? Ша са видим в съда викаше тогава Тръмпчо. Ади бе. Видяхме та - никъв та нямаше. Един мексиканец не си върнал, само приказките ти големи, добре че има *** да ти се връзват.
3
1
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Щото ние умните българи сме за пример. Имат си закони и си ги спазват, независимо дали си чистач или президент, всеки се съобразява със съда.
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И като го оспориха , афроафриканците по-малко мързеливи ли са или амуджите по-малко терористи .
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
I V USA ZA DA TE VZEMAT TRIBVA DA SI SOROSOID ILI MURGAVICHAK