Засилват се опасенията способен ли е Тръмп да управлява

Той още не е започнал да изпълнява обещанието си за много победи
27 мар 2017 15:30, Елка Василева
35
Засилват се опасенията способен ли е Тръмп да управлява
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Едва два месеца след началото си управлението на президента Доналд Тръмп се носи опасно по вълните без посока.

Първото му голямо законотворческо начинание претърпя крах в петък, когато републиканци от Камарата на представителите пренебрегнаха подкрепян от Белия дом законопроект за здравеопазването, устоявайки на неколкодневно придумване и извиване на ръце от самия Тръмп. На неговите помощници, които уверено изтъкваха Тръмп като главен фактор за сключването на сделката, не остана нищо друго, освен да се вайкат за ограниченията пред президентската власт, пише Асошиейтед прес.

"В края на краищата насила хубост не става", заяви говорителят на Белия дом Шон Спайсър.

Сам по себе си, провалът на здравния законопроект е шокиращо отхвърляне на нов президент от собствената му партия. Поражението ужили Тръмп по особено болезнен начин. Президентът се сблъска с цяла серия от точно обратното на обещаните в предизборната кампания "толкова много победи". Всяка спънка и всяко отклонение от зададения маршрут пораждат нови тревоги дали превърналият се от аутсайдер в президент Тръмп е способен да управлява.

Още по темата

"Не може просто така да дойдеш и да притискаш всички", каза Брус Мироф, преподавател в Нюйоркския държавен университет в Олбани по американска политика и президентска власт. "Повечето хора имат ограничено разбиране колко сложно нещо е президентската институция. Мислят, че лидерството се изразява в това да даваш нареждания и да си самонадеян. Но федералното правителство е нещо много по-сложно, най вече защото така е заложено в конституцията."

Амбициозният дневен ред, който Тръмп обеща тържествено да наложи, сега е блокиран и от Конгреса, и от съдилища. Цели седмици от неговото управление бяха похабени в кризи, често самопредизвикани, включително и тази с недоказаното му твърдение, че президентът Барак Обама е разпоредил монтиране на подслушвателни устройства в неговия небостъргач в Ню Йорк. Миналата седмица директорът на ФБР потвърди, че се води разследване за вероятно координиране на кампанията на Тръмп с Русия по време на изборите - разследване, което може да надвисне заплашително за години наред над Белия дом.

Съветниците на Тръмп казват, че такива сътресения може да се очакват от президент с неконвенционален стил и незачитащ установения ред във Вашингтон. Те контрират твърдението за криза в Белия дом, като изтъкват колко добре е било прието назначаването на Нийл Горсъч във Върховния съд. Призовават за търпение и отбелязват, че все пак е изминало съвсем малко време от встъпването в длъжност на правителството.

Но ранните грешни стъпки може да се окажат трудни за преодоляване, особено за президент като Тръмп, който пое поста при исторически нисък рейтинг на одобрение и продължава да губи подкрепа след встъпването си в длъжност. Според социологическо проучване на "Галъп" от петък 54 процента от американците не одобряват как Тръмп се справя с работата си.

Джеймс Търбър, основал научен център по въпросите на Конгреса и президентската институция към Американския университет, обвинява Тръмп за очевидното "погрешно разбиране или невежество как функционира разделението на властите", което му вреди в момент, "когато трябва да постига много по-голям успех".

Тръмп далеч не е първият президент, който се препъва в началото на, може да се каже, една от най-трудните работи в света. Управлението на Бил Клинтън започна хаотично и бързо бе обхванато от етични спорове, включващи отстраняването от длъжност на служители на Белия дом, отговарящи за пътуванията. Джими Картър, друг аутсайдер във Вашингтон, се сблъска със собствената си партия. Ричард Никсън се мъчеше да обедини една дълбоко разделена нация.

"Историята познава моменти като този, в които не се знае точно накъде върви страната или пък президентът преживява няколко хаотични месеца", каза историкът от университета "Рътгърс" Дейвид Грийнбърг. Според него обаче предизвикателствата пред Тръмп се утежняват от "пълната му липса на опит на политическата сцена, заради неговата личност и стил."

Действително много от първоначалните неволи, които се стовариха върху Тръмп, можеше да бъдат избегнати. Склонността му да предизвиква хаос подкопава предизборните му обещания да внесе бизнес ефективност във Вашингтон.

Поразително голяма част от вниманието в Западното крило е съсредоточена във вътрешните боричкания и игрички между най-високопоставените служители в Белия дом, на моменти предизвикани от самия президент. Неговите обвинения в подслушване срещу Обама поставиха съветниците му в непоносимата позиция да опитват да докажат правотата на твърдение, за което няма доказателства.

Първата му, на бърза ръка изготвена забрана за влизане в САЩ на хора от няколко страни бе блокирана от съдилища, както и преправеният й вариант, а съдии цитираха собствената му предизборна реторика, за да мотивират решенията си.

Съветниците на президента се надяваха, че законопроектът за здравеопазването ще даде на Белия дом крайно необходимия тласък и ще докаже на разтревожените републиканци, че си струва да застанат зад Тръмп, за да постигнат нещо, към което партията се стреми от седем години.

Тръмп, който определено не е политически стратег, прие предложения от председателя на Камарата на представителите Пол Райън план и обеща на републиканските лидери, че ще вложи собствения си политически капитал да мобилизира гласове в негова подкрепа. Той прекара часове наред в телефонни разговори с конгресмени, често рано сутрин и късно през нощта. Съветниците му организираха в Белия дом вечери за игри на боулинг и ядене на пица за конгресмените от Републиканската партия.

Но решението на Райън да оттегли в петък законопроекта бе показателно за ограниченията пред Тръмп. Неговата способност да убеждава не можа да надделее над идеологическите притеснения на консерваторите, които са по-популярни от Тръмп в избирателните си райони, или политическите страхове на умерените, боящи се да не обвързват с непопулярен президент.

Тръмп, който в лични разговори критикуваше хора от екипа си, а публично смъмряше остро медиите в други тежки моменти от управлението си, бе изненадващо оптимистичен, когато загуби.

"Научихме много за това как се набират гласове", каза Тръмп. "За мен това бе много интересен опит." 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя си е хаховец отвсякъде, не само че няма да изкара мандата си, ами е и опасен за страната си... И американците го виждат това.
24
1
 
3
 
! Отговори
Диди преди 7 години
Един ден просто ще го освидетелстват като един възрастен човек с деменции.Русия няма пръст в тази работа, а природата.Иначе е един симпатичен възрастен човек.
23
4
 
2
 
! Отговори
муспи преди 7 години
В Москва няма никакви тайни подземия. Управлява се от руския филиал на Синедриона. Обикновено това са домакини в Кремъл и Министерския съвет, може да се видят примерно как сменят крушките в коридора, но Путин се подмазва пред тях както Бойко пред Ердоган. Да, Бойко Борисоф даже не е удостоен да се подмазва на Брюкселските домакини и тяхните представители в София.
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дедко Сорошшш още пиккае газ и накрая ще вземе да ритне камбаната от яд и безсилна злоба.
21
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега става напълно ясно защо този човек е фалирал 7 пъти, защото пълен некадърник.
20
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин стана пишман че се захвана с тоя клоун.
19
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американците станаха жалки с тоя ненормалник. Срам за Америка.
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цялата руска шпионска мрежа около Тръмп започва да се разплита. Манафорт приятелят на Путин и Дерипаска получил от магната Дерипаска $50 милиона за сътрудничество се е съгласил да дава показания с цел да стане защитен свидетел вместо обвиняем в започналото следствие от ФБР. Сега Манафорт, Флин и Пейдж ще започнат да се топят един друг с цел да отърват кожата. Шефът на ФБР Коми заявява че следствието ще приключи след няколко месеца. Хибридната война на Путин в САЩ претърпя пълен крах.
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А макака беше много опитен, нали? Лесно му дърпаха конците. На Тръмп не става засега. Статуквото рита колко може, Значи Тръмп е на прав път.
16
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"За мен това бе много интересен опит."Тоя докато набира опит и ще го изгонят позорно от Белия дом. Тръмп в шоуто си постоянно уволняваше стажанти за несправяне с работата си, но сега дойде неговия ред да го уволнят.
15
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С радосот ще заменим Бойко за Тръмп.
14
9
 
8
 
! Отговори
Слънчарски преди 7 години
До Анонимен 9Това Средновековно мислене "да му мисли баджанака, мен к'о ме ибе!" отдавна вече не е актуанлно. Светът е вече доста глобализиран и малко или много всяка страна зависи от някоя друга. Ако Тръмп продължава да разединява Европа и да руши НАТО, много скоро може да се окажем без подкрепа от никого и тогава я Путин ни скочил както на Крим я Ердоган ни изселил набързо. Не че можем да направим каквото и да е в случая с Тръмп, но поне може да взимаме ситуацията насериозно.
13
1
 
6
 
! Отговори
М преди 7 години
Отдавна не съществуват каквито и да е опасения по този въпрос.
12
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В края на вторият си мандат, Рейгън е бил вече с Алцхаймер и пак е управлявал по-добре от тоя!
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Марешки-министър на петрола!
10
3
 
10
 
! Отговори
До Лонг лайф демокръ преди 7 години
Оказа се, че с американците много си приличаме. Обичаме да ни забавляват третокласни актьори в сапунени опери. Не знам как са там с телефонните измамници. Ако ги няма, не означава, че ние сме по-глупави, а че те са по-стиснати.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на марешки изказването днес беше : тръмп е бизнесмен и аз съм бизнесмен....какъв конфликт на интереси,тръмп...и аз....тръмп...тръмп и аз....значи - ще даде едно рамо на колегата тръмп,да не го закъса завалията.
8
3
 
10
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
тръмп ли? и да не е способен,марешки ще го подкрепи.
7
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да му мислят американците, ние си имаме други дертове и драми...
6
3
 
28
 
! Отговори
Алфред Нобел преди 7 години
Щото семейство Буш бяха потомствени интелектуалци. Ама изкараха 3 мандата общо, нали.