Тръмп се обясни пред Конгреса: Ударих Сирия, защото…

US-президентът написа писмо, за да мотивира решението си
9 апр 2017 08:55,
110
Тръмп се обясни пред Конгреса: Ударих Сирия, защото…
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп информира с писмо двете камари на Конгреса на САЩ за удара срещу авиобаза в Сирия и за мотивите, поради които е взел решението си.

Писмото е с вчерашна дата и в него Тръмп казва, че е действал в името на жизненоважните интереси на националната сигурност и външната политика на САЩ, в съответствие с конституционните си правомощия да отговаря за външните отношения и като върховен главнокомандващ и глава на изпълнителната власт.

Още по темата

САЩ ще предприемат допълнителни действия, когато е необходимо и уместно, за да наложат важните си национални интереси, допълва той, цитиран от БТА.

Тръмп допълва и че е написал писмото в рамките на усилията си да държи Конгреса напълно информиран.
В писмото президентът разказва, че е наредил ракетни удари около 20,40 ч. вашингтонско време в четвъртък вечер (00,40 ч. по Гринуич в петък) срещу авиобазата Шайрат, след като американското разузнаване докладвало, че сирийските военни сили в тази база са отговорни за химическата атака в провинция Идлиб на 4 април.

Заповядах тази акция, за да намаля способността на сирийската армия да осъществи други атаки с химическо оръжие и да накарам сирийския режим да се откаже да използва или разработва химически оръжия, продължава Тръмп, като подчертава че полага усилия, за да се подобри стабилността в региона и да се избегне по-нататъшно влошаване на хуманитарната ситуация.

Тръмп, който е за уикенда в своя курорт във Флорида, вчера написа в Туитър кратко обяснение защо пистите на атакуваното летище са останали невредими - няма смисъл да се бомбардират, защото е лесно и евтино бързо да се поправят (запълнят и асфалтират).

Вчера губернаторът на провинция Хомс Талял Барази потвърди пред Ройтерс, че базата отново функционира и самолети излитат от нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
26
 
! Отговори
Гнисен преди 7 години
До До колоПрипомни им на някои на тази дата какво междунаросно събитие се откриваше събрало един куп държавни глави? Най-вече на Митов кой кого нападна. Да не бе по време на откриване на Олимпийските игри в Пекин? След това Грузия да е има проблем с "агресора" Русия? Дори самите грузинци с "камъни" натириха това недоразумение - американската освидетелствана ***.
74
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До гого Какви 59 ? Космическите снимки показват 5 попадения разсеяни по базата и 2-3 около нея . Другите ,,хоуки ,,ги е разсеял вятърът накъде . Или ПВО на Сирииската армия .
73
0
 
32
 
! Отговори
гадняр преди 7 години
Ударил ги е защото се виждаше края на войната, а има дългосрочни договори за доставка на оръжия. Има ИДИЛ, има печалба. Грозно е да злоупотребяваш със снимки на ранени незнайно къде и от кого деца!
72
0
 
32
 
! Отговори
до 74 от славянин преди 7 години
Турция и Саудитска Арабия какви държави са - ислямски или християнски!? И защо са най-близки съюзници на задокеанските ''християни''!? Сърбия каква държава е - християнска или ислямска, че сатанато я бомбардира!? А Косово каква е - християнска или ислямска, че сатанато я защитава!? А ИДИЛ каква организация е - християнска или ислямска, че атлантиците я защитават!?
71
34
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Присъства ли днес Русия в Афганистан, Либия, Йемен?----Да.Нелегално снабдяват подконтролните им терористи с оръжие.
70
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чии космически снимки?Руснаците могат да ти извадят какъвто си искаш фалшификат.
69
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Красуха Космическите снимки показват само пет попадения на летището и още 2-3 около него . Само толкова. Къде ли са останалите пропаднали ? И как ли са пропаднали ?Или са прихванати ,или са допотопни . Все пак летят на височина 30 - 50 метра а Руските Х-55 или Х-90 от 80 те години на 5-10 метра . Явно е че пораженията са символични .
68
0
 
3
 
! Отговори
6 август преди 7 години
45.....Доста си нередовен в главата.
67
1
 
32
 
! Отговори
До коло преди 7 години
На 08.08.2008 г. армията на негодника Сракашвили нападна Южна Осетия, част от Грузия и изби около 3500 СВОИ граждани, само защото са осетинци! Бяха убити и руски миротворци, законно присъстващи там. Русия предприе крайно рискована акция - през един-единствен тунел нахлу в С. Осетия и освободи Цхинвал, след което подгони храбрите (на маса!) грузинци. Падна голям бяг, най-бързоа бягяха американските "съветници", така, че оставиха пълни с документи HUMMER-и. Руснаците взривиха целия грузински флот.
66
40
 
5
 
! Отговори
коло преди 7 години
Христянството ще победи когато се озпти защитнака на исляма-Русия.Западните християнски държави се борят с исляма и мюсулмански диктатори като Асад,Кадафи,Садам и аятоласите от Иран,а Русия ги защитава.Кажи една мюсулманска държава нападната от Русия,няма.Русия нападна христянска Грузия и Украйна и избива християни.Запада нападна мюсулмански Ирак,Сирия и Либия.Факт.
65
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много *** били тези американци. Ега ти и държавата която може да я уплаши само един човек. То Кадафи беше опасност, то Садам, сега и Асад можел да ги срини. Дори се готвят да си повторят сценария с Ким Чен Ун. Ба ги в глупаците американци които за пореден път се връзват.
64
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От скотовъди какво друго може да се очаква.
63
1
 
16
 
! Отговори
иво преди 7 години
Администрацията на Тръмп в момента се разследва от тяхната прокуратура за връзки с Русия и намеса в изборите , резултатът от което несъмнено щеше да бъде ,че той е виновен и опасен за нац. им сигурност , след което следваше бърз импийчмънт , сега , обаче им затвори устата , ще видим дали руснаците са участвали !
62
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БЪЛГАРСКИЙ Виждаш как се мачка християнството с демократични ценности .И ако изразиш протест ,веднага ,расист ,фашист ксенофоб . А точно тези който ни обвиняват са такива прикрити зад ,,демократичните ,, ценности . И като,, ценност ,, ни налагат религията на потомците от Содом и Гомор.
61
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се изтласка от там Русия и за спре войната.---------------------Присъства ли днес Русия в Афганистан, Либия, Йемен?Има ли мир след намесата на СПЩ в тези страни?
60
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ДоналдДък Тя пък една икономика 19 трилиона 879 милиарда на червено . Сиреч. на вересия . Га ли, ша ги плащат ?
59
4
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРСКИЙ преди 7 години
Там нещата са сбъркани, не се знае кои срещу кои са, каква е ролята на САЩ и Русия. Вместо целия християнски свят да обедини сили срещу световното зло наречен ислям, те още се борят за манията за величие.....
58
3
 
22
 
! Отговори
ДоналдДък преди 7 години
егаасии как искам да съм главноконадващ на САЩ - голяма държава със голяма армия + икономика ...доскучава ми хоп правя ракетно ударче тук и там на хиляди хиляди мили и километри безопасно разстояние от мойта си държава, само че преди туй заръчам на малко продажни мюсюлмански *** да се бунтуват срещу лидера на свойта си по-малка държава и хоп имам повод да правя квото си поискам на техен терен продажници недоволни от управляващите ги винаги има хвърлиш им някой долар и се вдигат на бунт
57
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 61Да се изтласка от там Русия и за спре войната.
56
22
 
4
 
! Отговори
ДОБРЕ преди 7 години
НЕ Е КАТО ПУТИН ДА НЕ ДАВА ОБЯСНЕНИЯ НА НИКОГО ! ИМА РАЗЛИКА И ЗА ТОВА МУ ВЯРВАТ !