Тръмп се обясни пред Конгреса: Ударих Сирия, защото…

US-президентът написа писмо, за да мотивира решението си
9 апр 2017 08:55,
110
Тръмп се обясни пред Конгреса: Ударих Сирия, защото…
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп информира с писмо двете камари на Конгреса на САЩ за удара срещу авиобаза в Сирия и за мотивите, поради които е взел решението си.

Писмото е с вчерашна дата и в него Тръмп казва, че е действал в името на жизненоважните интереси на националната сигурност и външната политика на САЩ, в съответствие с конституционните си правомощия да отговаря за външните отношения и като върховен главнокомандващ и глава на изпълнителната власт.

Още по темата

САЩ ще предприемат допълнителни действия, когато е необходимо и уместно, за да наложат важните си национални интереси, допълва той, цитиран от БТА.

Тръмп допълва и че е написал писмото в рамките на усилията си да държи Конгреса напълно информиран.
В писмото президентът разказва, че е наредил ракетни удари около 20,40 ч. вашингтонско време в четвъртък вечер (00,40 ч. по Гринуич в петък) срещу авиобазата Шайрат, след като американското разузнаване докладвало, че сирийските военни сили в тази база са отговорни за химическата атака в провинция Идлиб на 4 април.

Заповядах тази акция, за да намаля способността на сирийската армия да осъществи други атаки с химическо оръжие и да накарам сирийския режим да се откаже да използва или разработва химически оръжия, продължава Тръмп, като подчертава че полага усилия, за да се подобри стабилността в региона и да се избегне по-нататъшно влошаване на хуманитарната ситуация.

Тръмп, който е за уикенда в своя курорт във Флорида, вчера написа в Туитър кратко обяснение защо пистите на атакуваното летище са останали невредими - няма смисъл да се бомбардират, защото е лесно и евтино бързо да се поправят (запълнят и асфалтират).

Вчера губернаторът на провинция Хомс Талял Барази потвърди пред Ройтерс, че базата отново функционира и самолети излитат от нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.