Тръмп обеща да изтреби "скитащите мравки", ще успее ли?

САЩ трябва да се бият с банди, създадени преди 30 години от тях
19 апр 2017 22:10, Елка Василева
91
Тръмп обеща да изтреби "скитащите мравки", ще успее ли?
Снимка: архив, Reuters

Тръмп обеща да ликвидира криминалната групировка МС-13, която тероризира САЩ. Но също като други някои тя произлиза от отрядите "контрас", които ЦРУ създаде през 80-те, за да води косвена война със Съветския съюз. С други думи, американците трябва да се бият на собствена територия с банди, създадени преди 30 години от тях самите в Салвадор и Хондурас с цел "борба срещу СССР".

В страната си властите на САЩ правят опити да се борят с дребните мафиоти; в Латинска Америка обаче продължават да сътрудничат с мафиотски главатари.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща вчера бързо да отърве страната от един от най-прочутите в САЩ гангстерски синдикати - МС-13 (Mara Salvatrucha - Мара Салватруча, което на жаргон значи "бригада от салвадорски скитащи мравки"). И по традиция хвърли вината за процъфтяването на тази мафиотска организация в САЩ върху своя предшественик Барак Обама, пишат Юрий Зайнашев, Татяна Шиловская, "Взгляд".

Поредното патетично обещание

"Слабата имиграционна политика, водена от администрацията на Обама, позволи на лошите банди МС-13 да плъзнат тук и там из градовете на САЩ. Бързо ще ги унищожим!" - закани се Тръмп в Тwitter.

Това изглежда е поредното обещание, което Тръмп едва ли ще може да изпълни. Защото МС-13 е сред най-жестоките и бързо разрастващи се бандитски структури, обхванала е вече САЩ, Мексико, Салвадор, Хондурас и Гватемала. Според експерти тази мафиотска армия наброява от 50 хил. до 300 хил. бойци, а между 10 000 и 40 000 от тях действат в САЩ.

Както сме писали и преди, в днешния свят криминални обединения от рода на Коза Ностра и Мара Салватруча са оплели в мрежите си цели континенти и контролират правителствата на страни, неспособни да бранят независимостта си.

Групировките се разпореждат в Латинска Америка като държава в държавата. Властите не могат да ги надвият, затова по принуда сключват сделки с тях или дори стават посредници в "мирни преговори" между воюващи една с друга организирани престъпни групи.

През май 2013 г. например след осеммесечни преговори в хондураския град Сан Педро Сула бе сключено примирие между "мравките" и гангстерите от М-18. А като гаранти на "мирния договор" между бандите се представиха местният епископ и Организацията на американските държави (ОАД).

"Мотивът на ОАД е само един: по-добре преговори, отколкото война - заяви пред "Взгляд" Владимир Травкин, главен редактор на сп. "Латинска Америка", издавано от Руската академия на науките. - Опитите да бъде смазана престъпността с помощта на въоръжените сили не бяха успешни в никоя страна. В Мексико примерно загиналите в такива битки се броят вече с хиляди, но престъпността се развива все повече, а в по-бедните страни от Централна Америка направо е сравнима със стихийно бедствие. Всички тези групи, включително Мара Салватруча - бившите младежки банди, възмъжават, набират сила и даже се опитват сами да контролират политическия процес."

В страните южно от САЩ организираната престъпност е вградена в обществото и държавата, признава наред с него американистът Виктор Олевич. "Държавният апарат, католическата църква и дори наднационалните структури като ОАД волю-неволю се съобразяват с това. А съществена роля в ОАД играе правителството на САЩ и до голяма степен я контролира. И доколкото някои банди са създадени от самите американци, нищо чудно, че САЩ и съюзниците им все още се включват в планирането на дейността им", обясни Олевич.

Редица групировки са създадени в началото на 80-те като продукт на гражданските войни, разпалени от САЩ, припомни експертът. "Корените на МС-13 стигат до гражданската война в Салвадор. Това са всъщност остатъци от полувоенните формирования, подкрепяни от ЦРУ на САЩ във войната срещу сандинистите, смятани за съюзници на СССР. През последните десетилетия тези хора твърде активно разшириха влиянието си в самите Щати, взеха под сенчест контрол огромни територии и сега тероризират самите американци", каза Олевич.

Нещо повече, мафиотски структури, включително "мравките", успешно проникват в редиците на армията на САЩ, където техни хора получават бойна подготовка и вербуват нови кадри. "През последните години американската войска има все повече проблеми с качеството на доброволците - посочи Олевич пред "Взгляд". - От началото на 2000-те командването неведнъж бе принудено да сваля летвата, набирайки войници по договор. Военното контраразузнаване отсява престъпните елементи. Ситуацията с престъпността в армията обаче се влошава."

Да припомним, че веднага щом встъпи в длъжност, Тръмп наложи по-строга миграционна политика и нареди да се строи стена по границата с Мексико - за борба с трансграничната престъпност. А МС-13 включва предимно салвадорци, хондурасци, гватемалци, никарагуанци, мексиканци и други латиноамериканци. Според експертни оценки между 60 и 90 на сто от бандитите на Мара Салватруча в САЩ (по данни от 2008 г.) са били нелегални мигранти.

Да се изтребят "скитащите мравки"

Щом властта бе поета от Тръмп, сайтовете, свързани с президентската администрация, започнаха редовно да публикуват доклади за престъпленията, извършвани от нелегални на територията на Щатите.

Знае се, че в страната все още има 11-12 милиона незаконно пребиваващи, но заради противодействието на съдебната система и Конгреса Тръмп няма как да се залови с толкова мащабна операция като експулсирането на всички нелегални. Затова президентът си поставя по-тясна задача - да депортира онези два-три милиона нелегални, чиито престъпления и правонарушения вече са ги поставили в полезрението на силовите структури.

С отправения повик за борба срещу картели като МС-13 Тръмп се опитва да изтъкне опасността от нелегалните и да издейства по-голяма подкрепа от обществото, смята Олевич. "Според Тръмп така е по-лесно да се подхване темата. Проблемът с престъпните банди е разбираем за всички американци и малцина ще тръгнат да ги защитават в медийното поле", обясни американистът.

"Тръмп все ще може да направи нещо, но не и да унищожи изцяло организираната престъпност - прогнозира Травкин. - За да унищожиш наркотрафика през Мексико към САЩ, трябва да унищожиш пазара за наркотици в самите Щати. Тук едва ли би успял дори и решителен мъж като Тръмп."

Доколко ще бъде отслабена тази огромна банда с изграждането на стена по границата с Мексико, пита се Травкин. "Стената по мексиканската граница може да бъде довършена, но за всяка отрова все намират противоотрови. Ще използват пътя по море. САЩ имат дълга брегова линия и там по-трудно се поставя ограда, отколкото на сушата", каза той.

Но далаверата е твърде изгодна, затова бандите ще се помъчат да корумпират граничната стража, ще търсят и други начини да заобиколят преградите, обещани от Тръмп, обобщи експертът.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брех даеа теа Щтати и теа америкаци беее. От кога ги чакаме да пропаднат, криза да ги отнесе, банди да ги тормозят, долара им да падне, до просешка тояга да отидат... и нещат леля им... душа не ни остана от мерак и надежда и още се дъжат
40
0
 
16
 
! Отговори
упс... преди 6 години
Тръмп обеща да изтреби "скитащите мравки"------------ "Мухозол" и ДДТ!!!!!!Даже ЦРУ ще се нас..---...ере!!!!
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом трябва, ще ги ликвидира.
38
1
 
32
 
! Отговори
Пишете за Ердоган !! преди 6 години
Защо няма статия за Ердоган и Турция тази нощ???Как може така? Рейтинга ви в Анадола падна.
37
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подбони някога вадеха камъни нейде из Сибира ама кега ще ревнат хиляди организации не пипайте мравките че ще има импийчмънт ха-ха-ха.
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трънп уби Путин уби ЕС уби и Ким сега и мравките ще затрие Тръмп е терорист.
35
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците яко печатат купони за храна. Всяко пето американско семейство живее с купони за храна. Но като купят храмата после държавата ги осребрява с долари. А от къде има пари държават като всички проузводства се затвориха и изнесоха в Китай, Азия и Мексико. За какво мислите, че САЩ имат 20 трилиона заеми... За САЩ вече няма оправия колкото и да дрънкат оръжие.
34
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nqma druga dyrjava koqto da raboti sreschtu ES po-gadno ot USA pomnete i edin den schte izleze tova na qve.
33
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ 95 милиона души не работят, една трета живеят на социални помощи, 70 000 завода бяха изнесени извън САЩ в Мексико, Китай, Индия, заради евтината работна ръка. Някога процъфтяващите градове като Детройт, Филаделфия и Лос Анджелис са се превърнали в запустели гета, дом на безработни и бездомни хора.
32
5
 
7
 
! Отговори
Американ преди 6 години
До 42Америка умира....ама не.Леко да не получиш някой удар от завист..
31
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците все повече обедняват и губят жизненият си стандарт. За да го запазят започнаха да работят повече и да взимат кредити - САЩ е трудов лагер, взимат кредити, работят на предела на силите си, стресирани са, изчерпани са, не могат да работят повече и следователно да поемат повече кредити, достигнат е лимита. Вече не става с работа, започват да се появяват все повече криминални групировки, Тръмп може да изкорени една, друга ще се появи на нейно място.
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KOITO NE E JIVIAL MEJDU LATINO INDIANZI NE ZNAE LALVO PRESTAVLIAVAT PALNA OTVRAT IMA SVIASTNI AMA MNOGO MALKO
29
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руската рубла само за последната година увеличи стойността си спрямо долара с 30%.
28
0
 
11
 
! Отговори
дълъг чорап преди 6 години
Докато глупостта, лакомията, завистта и жестокостта са легални, човечеството все ще има проблеми.Днес на едно място, утре- на друго. Време е да се приеме международна конвенция за забраната им.
27
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ развива капиталзима 200 години и смуче от целия свят. А Русия преди 20 години беше на дъното, на нулата. Но днес САЩ бавно върви надолу, 1971 г. 61% от американците са живеели в домакинства на средната класа а днес са малцинство. Доходът на домакинствата от средната класа в САЩ е намалял с 4% през 2000-2014 г. А от 2000 г насам средната класа в Русия скочи от 8 на 32 процента, жизненото равнище осезаемо се покачва - пенсиите се увеличиха 12 пъти, заплатите 14 пъти.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
докато има война срещу наркотиците, ще има и мафиотски структури хранещи се от продажбите на черно.легализацията е единственият изход. дори и за тежките наркотици. от леките ще се печелят милиони, част от тях ще отиват за борбата срещу наркоманията.който е наркоман, да си ходи ежедневно и да си взема чиста доза от пункта за дрога безплатно, а не да краде да си набави. ако всички наркотици са легални, няма да има нарко мафия.
25
3
 
2
 
! Отговори
Peter преди 6 години
До АнонименАнонимния, май си глупав!
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Америка е забележителна страна, климат, природа, ресурси, плодородни земи, a след като избиха и изчистиха местното население от 1820 до 1970 стандарта на живота на работниците постоянно расте. От 1970 обаче започна да пада и не спира да пада, 90те намериха решение когато Горбачов им даде богатствата на Русия на тепсия, но после се появи Путин, затова сега трябва да помогнем на братята американци да катурнат Путин, иначе може да си обедняват така още 200 години.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
NE SYM TROL NA PÜTIN A OBIKNOVEN BYLGZARIN KOITO MRAZI USA ZA TOVA DETO TIQ BANDITI SASIPAXA BYLGARIQ DOKRAI OKRADOXA Q I Q KOPIRAXA S VOISKI I SME JALKI ROBI TRIITE GOVEDA
22
0
 
9
 
! Отговори
КК преди 6 години
До АнонименВсички банди в дадена държава са свързани с разузнаванията им чрез доносници и размяна на услуги и на мен не ми харесва този факт. САЩ затъват в невъзможността си да контролират вече и собствената си държава. Фалита им е неизбежен