Учени взеха на прицел Тръмп и "алтернативните факти"

Започна Световния Поход в подкрепа на науката
22 апр 2017 22:00, Петя Славова
31
Учени взеха на прицел Тръмп и "алтернативните факти"
Снимка: Reuters

Хиляди учени и поддръжници на науката се събраха днес в столицата на САЩ, в Ню Йорк и други градове по света за световен Поход в подкрепа на науката - глобално движение, което отстоява ролята на науката за обществото и призовава за политика, базираща се на фактите, предадоха световните агенции.

Походът в САЩ включва прояви на алеята "Нешънъл мол" и паради в центъра на Манхатън, в стотици други малки и големи градове.

Участниците в основния марш във Вашингтон планират да се отправят към Белия дом в знак на протест срещу това, което мнозина определят като враждебност на американския президент Доналд Тръмп към науката и фактите, информира ДПА.

"Важно е да покажем на тази администрация, че ни е грижа за фактите", заяви 24-годишният Крис Тайлър - един от близо 2000-те души, събрали се рано на "Нешънъл мол" за организираните дискусии по теми като климатичните промени, качеството на водите и устойчивите доставки на храни, предаде БТА.

Протестите в САЩ са организирани да съвпаднат с Деня на Земята, който се чества от 1970 година, с намерението да се демонстрира несъгласие с действията на администрацията на Тръмп, насочени срещу доказаните научни изследвания, особено срещу климатичните промени, които новият държавен глава отхвърля като заблуда.

Тръмп отмени изискването при вземането на решения администрацията да оценява евентуалното въздействие върху климата и заплашва да изтегли САЩ от Парижкото споразумение за климата - ключово постижение от 2015 г. на предходната администрация на Барак Обама.

Тръмп отмени и мораториума върху договорите за въгледобив във федерални земи от ерата на Обама и обещава да преразгледа регулациите за добива на газ чрез хидравличен фракинг.

В целия свят за днес са планирани над 600 похода в подкрепа на науката, като много чуждестранни учени демонстрират солидарност с американските си колеги.

Климатичните промени са източник на алтернативни факти от години. Разбирането за това как се променя климатът е научен проблем, но работата за справяне с промените е социален и политически проблем", каза професорът по климатология Джеймс Ренуик, участващ в похода в новозеландската столица Уелингтън. Трябва да имаме добра наука, която да осигурява информация за добра политика, добави той.

Близо 11 000 души са се включили в шествието в Берлин под мотото "Науката не е мнение - алтернативните факти са лъжи". Хиляди други участваха в демонстрации в цяла Германия, особено около университетите.

В Лондон биолози, физици и астрономи бяха сред демонстрантите. Мнозина изразиха опасения за бъдещето на научните изследвания във Великобритания и сътрудничеството по международни проекти на фона на решението на страната да напусне ЕС.

В Женева, където множество международни групи работят за напредък в здравеопазването и науката, проявата привлече около 600 участници, приблизително толкова се събраха и в Амстердам и други европейски градове.
В Австралия шествия се проведоха в 12 града, където участниците насочиха вниманието си към проблеми като климатичните промени и влошеното състояние на Големия бариерен риф.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
17
 
4
 
! Отговори
гп преди 7 години
Всички хейтъри на Тръмп да се самоубият. Той е единствената надежда срещу новия световен ред и това да сменят половете на децата, да убиват християнството и още много други.