За 100 дни Тръмп смая световните лидери с... непредсказуемост

Новият президент успя да разтърси американската върхушка
24 апр 2017 20:00, Елка Василева
100
За 100 дни Тръмп смая световните лидери с... непредсказуемост
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

За почти 100 дни като президент на САЩ Доналд Тръмп разтърси Вашингтон и смая световните лидери със своята непредсказуемост и с твърдата си реторика, като същевременно спечели похвали за изненадващия удар срещу Сирия, предаде Асошиейтед прес.

"Това е различен тип президентство", каза Тръмп в интервю за Асошиейтед прес, дадено в Овалния кабинет в Белия дом. В събота се навършват първите му 100 дни на власт.

Тръмп, който водеше предизборна кампания с обещание за незабавни промени, косвено призна, че във Вашингтон промените не стават бързо. Той показа, че усеща тежестта на заемания пост и че разбира, че много от големите му очаквания за първите 100 дни от президентството не са се оправдали.

Според преподавателя по история в Тексаския университет Х. У. Брандс Тръмп сега установява, че "светът е такъв, какъвто е, поради куп сложни причини, а смяната на човека на върха не променя света".

Тръмп не демонстрира склонност да се съгласи с тази гледна точка, но призна, че това да бъдеш върховен главнокомандващ носи и "човешка отговорност", за която той много не се е замислял като бизнесмен и която изисква от него внимателно да обмисля последиците от решенията си за хората, а не само финансовия ефект за компанията.

"Когато дойде време например да пратя 59-те ракети "Томахок" в Сирия, си казах: знаеш, че тук не става дума просто за 79 (така е оригинала - бел. АП) ракети. Става дума за смърт, защото биха могли да бъдат убити хора. Има риск", заяви Тръмп за решението си да разпореди въздушен удар срещу сирийска военна база като възмездие за химическо нападение.

"Тук всичко, почти всичко, което правиш в управлението, се прави със сърце, докато в бизнеса повечето неща не се правят със сърце. Всъщност в бизнеса е по-добре без това", каза той.

Твърде рано е да се каже дали президентството значително го е променило. През последните седмици Тръмп отстъпи по редица въпроси, включително във връзка с критиките си срещу НАТО и заплахите да определи Китай като валутен манипулатор. Но гъвкавостта, с която се хвали, означава, че той може бързо да се върне на първоначалните си позиции.

Като поведение Тръмп си остава почти същият, какъвто беше по време на кампанията. Той пуска коментари в Тwitter в различни часове на денонощието, всявайки само с няколко думи смут във Вашингтон. Доста добре запознат е с начина, по който е отразяван от медиите. Казва обаче, че е изненадал дори себе си с известна самодисциплина напоследък, тъй като е спрял да гледа предаванията на телевизиите Си Ен Ен и Ем Ес Ен Би Си, които според него го отразяват по отрицателен начин.

За момента изглежда, че Тръмп е овладял вътрешните борби и съперничества между висши служители от неговото управление, които бяха разгласени в медиите и създадоха параноя в Белия дом. Той похвали в частност своите сътрудници по националната сигурност и каза, че политическият му екип не получава доверието, което заслужава за работата си в силно напрегната обстановка.

"Обстановката е много тежка. Причината не е непременно в мен", заяви Тръмп.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този е същият като Плвнелиев - американска ***! Забрави кой ги освободи от фашистко робство през 1945, забрави за патриотизма и се продаде на американците за жалки центове!
56
7
 
10
 
! Отговори
до 64 преди 6 години
Ами през оная работа ми е. Въобще не си правя труда да гласувам. Последно съм гласувал за СДС през 1997 година. От тогава съм разочарован от всичко и от всички в БГ и въобще не гласувам. Осигурен съм от така наречената реституция, да е жив и здрав дядо ми.От време на време влизам по формите да дразня гереберастите, защото това за мен са си бивши ***, ама от тия най-простите.
55
9
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
ПРОТИВ ТРЪМП САМО КОМУНИСТИ
54
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 57 - То е благодарение на тъпия материал. Не забравяй, че не Борисов бие БСП, а хората които гласуват за него. Без тях е нищо...Е, нали вие острите седите сега и смъркате секретите си! Със здраве!
53
3
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До АнонименА синките по *** на бсп сигурно са от Доган.
52
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветан Цветанов към Бойко Борисов :-Шефе имам една добра и една лоша новина с коя да започна ?-Ами давай първо добрата, че отивам да поритам мачле в Бистрица и да не ми разваляш настроението.-Добрата новина е че отново спечелихме изборите.-Браво, Цецо знаех си че си добър. А лошата ?-Лошата е, че пак никой не е гласувал за нас.
51
2
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
РУСНАЦИТЕ ОЧАКВАХА, ЧЕ ТРЪМП КАТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ПЪРВО ЩЕ ИМ ХАРИЖЕ ЕВРОПА ДА ИМА КЪДЕ ДА ХОДЯТ ДА ПИЯТ И ДА ПРАВЯТ ПРОСТОТИИ, ПОСЛЕ ЩЕ ГИ ПУСНЕ В САЩ ДА СИ КРАДНАТ КАКВОО ИМ ХАРЕСА, А ОТГОРЕ НА ВСИЧКО И ПАРИ ЩЕ ИМ ДАДЕ ДА ИМАТ ДА СИ ХАРЧАТ.
50
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борисов никого не бие. Да се благодари на Цветанов за фалшификациите, които прави непрекъснато.
49
4
 
3
 
! Отговори
до 57 преди 6 години
То е благодарение на тъпия материал. Не забравяй, че не Борисов бие БСП, а хората които гласуват за него. Без тях е нищо. А те го правят защото са прости като него и така избиват комплекса си. В смисъл - нещо като абе и аз може да съм ***, ама виж пък и премиерът не е много по-умен.
48
6
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Само мога да се смея на глупостите на комунистите по адрес на Тръмп.
47
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - Просто е един клоун в политиката. Нещо като аналог на Бойко Борисов.Бе клоун Борисов, ама всеки път бъхти бе-се-*** като маче у дирек, какви са те тогава!
46
4
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
До КутевБРАВО ДРУГАРЮ КУТЕВ ХАХАХАХАХАХАХАА
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТВ САЩ ТРЪМП КАРА ВЛАКА. И ТРЪМП КАЗА ТОВА НА ПУТИН ДИРЕКТНО.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този се оказа егаси и предателя! Нали уж беше истински патриот русофил? И какво се оказа - че не е патриот русофил, ами е американска ***! Народен съд за такива! Дано американският народ се събуди накрая и да го вкара в Белене за национално предателство!
43
1
 
4
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
До СТРАНДЖАТА Вестник "Тереграф", от миналата седмица. Ясно показана и описана схемата за закупуване на българско оръжие, превозването му, от Бургас, до Джеда, Саудитска арабия, и после-снабдяването на ИДИЛ и "Свободната опозиция".9склада, с оръжие, пленено от армията на Асад, с произход от България.За това-тук и никъде никой май не смее да говори. От нас не купува директно С.арабия а три Американски фирми, директора на Сопот е сниман с тяхни хора.До тук с откритата политика наТръмп и Америка.
42
6
 
2
 
! Отговори
Кутев преди 6 години
Спокойно, хибриди!В чекмеджето имаме доказателства как руските хакери помогнаха на Тръмп да спечели изборите! Ако този прекалява много с предателствата, ще ги извадим, ще го свалим и ще си сложим Хилари на власт!
41
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спомням си някога БеКаПарите как най-обичаха глезотиите на запада и да учат там , а те си останаха прости и недоучени *** БеГееца цял ден се тупа в гърдите и вика аз съм най-умен ,най-знам, най-мога и най-разбирам всичко , а БеГееца е на дъното най-умен пък на дъното май излиза ,че БеГееца е най-***.
40
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са заблуждавайте че от този нещо зависи. Прави каквото му кажат.Еврейското лоби от 13 фамилии управлява САЩ вече 30 години.
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е удобният за военните корпорации, които управляват САЩ. Президентът е само пионка в светлината на прожекторите.По същия начин в БГ Бойко Борисов е удобната кукла на Олигархията в сянка, която го създаде и управлява от Сянката, популярна като Задкулисието.Да не говорим, че си е роден клоун, което пък забавлява масите. И е *** като тях, затова го харесват.С две думи - стопроцентов баланс.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Kude tursite Boiko pod morkova na syanka