За 100 дни Тръмп смая световните лидери с... непредсказуемост

Новият президент успя да разтърси американската върхушка
24 апр 2017 20:00, Елка Василева
100
За 100 дни Тръмп смая световните лидери с... непредсказуемост
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

За почти 100 дни като президент на САЩ Доналд Тръмп разтърси Вашингтон и смая световните лидери със своята непредсказуемост и с твърдата си реторика, като същевременно спечели похвали за изненадващия удар срещу Сирия, предаде Асошиейтед прес.

"Това е различен тип президентство", каза Тръмп в интервю за Асошиейтед прес, дадено в Овалния кабинет в Белия дом. В събота се навършват първите му 100 дни на власт.

Тръмп, който водеше предизборна кампания с обещание за незабавни промени, косвено призна, че във Вашингтон промените не стават бързо. Той показа, че усеща тежестта на заемания пост и че разбира, че много от големите му очаквания за първите 100 дни от президентството не са се оправдали.

Според преподавателя по история в Тексаския университет Х. У. Брандс Тръмп сега установява, че "светът е такъв, какъвто е, поради куп сложни причини, а смяната на човека на върха не променя света".

Тръмп не демонстрира склонност да се съгласи с тази гледна точка, но призна, че това да бъдеш върховен главнокомандващ носи и "човешка отговорност", за която той много не се е замислял като бизнесмен и която изисква от него внимателно да обмисля последиците от решенията си за хората, а не само финансовия ефект за компанията.

"Когато дойде време например да пратя 59-те ракети "Томахок" в Сирия, си казах: знаеш, че тук не става дума просто за 79 (така е оригинала - бел. АП) ракети. Става дума за смърт, защото биха могли да бъдат убити хора. Има риск", заяви Тръмп за решението си да разпореди въздушен удар срещу сирийска военна база като възмездие за химическо нападение.

"Тук всичко, почти всичко, което правиш в управлението, се прави със сърце, докато в бизнеса повечето неща не се правят със сърце. Всъщност в бизнеса е по-добре без това", каза той.

Твърде рано е да се каже дали президентството значително го е променило. През последните седмици Тръмп отстъпи по редица въпроси, включително във връзка с критиките си срещу НАТО и заплахите да определи Китай като валутен манипулатор. Но гъвкавостта, с която се хвали, означава, че той може бързо да се върне на първоначалните си позиции.

Като поведение Тръмп си остава почти същият, какъвто беше по време на кампанията. Той пуска коментари в Тwitter в различни часове на денонощието, всявайки само с няколко думи смут във Вашингтон. Доста добре запознат е с начина, по който е отразяван от медиите. Казва обаче, че е изненадал дори себе си с известна самодисциплина напоследък, тъй като е спрял да гледа предаванията на телевизиите Си Ен Ен и Ем Ес Ен Би Си, които според него го отразяват по отрицателен начин.

За момента изглежда, че Тръмп е овладял вътрешните борби и съперничества между висши служители от неговото управление, които бяха разгласени в медиите и създадоха параноя в Белия дом. Той похвали в частност своите сътрудници по националната сигурност и каза, че политическият му екип не получава доверието, което заслужава за работата си в силно напрегната обстановка.

"Обстановката е много тежка. Причината не е непременно в мен", заяви Тръмп.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
Gaskoing преди 6 години
Ще стане интересно, много кукли на конци и ще вземат да се оплетат май.
76
0
 
3
 
! Отговори
иво преди 6 години
Не слушайте какво приказва Тръмп а какво прави най-довереният му човек Рекс Тилърсън , защото всичкото това перчене е само за вътрешна употреба , за повдигане на рейтинга и самочувствието на американците !
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господин Тръм е хванат за топките. Трима от неговите бивши съветници са с обвинения в шпионаж в полза на Русия. Явно че и той е изпят от съветниците си. Въпрос на време е кога ще изхвърчи от Белия дом. За сега конците се дърпат от господата Маккейн, Макмастър, Метис и вицето Пенс. Тръмп е само фигурант президент.
74
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Перхидроленият дименциаленмалоумник Доньо Тръмпата е луд за пенсия псевдо-милиардер! Доказано е фурнаджийска лопата, едно говореше преди изборите, а сега се изметна на 180 градуса, дъртия мукопилдак нееден! Вече става опасен за света и трябва да бъде отстрелян от ЦиРиУто час по-скоро, или от корейчето Ким, няма значение от кой, важното е да бъде пратен в Отвъдното
73
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега е момента тръмпът да удари северна корея.
72
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До платените ибрици : Русия никога и пред никого не е умирала от страх ! Но други, други са се посирали...
71
9
 
10
 
! Отговори
ОНЗИ преди 6 години
Ало компанията не рабрахте ли вече че този свят се курдисва от РУСИЯ и КИТАЙ - онзи напарфюмиран дрисък тръм е един надут балон. Братята американи вече трябва да се осетят и го гръмнат - нали така се действа там в краварника
70
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайците не заплашват никого и виж ги, завладяха света. Икономически. А тия каубои само българите ги харесват. Ако си хабят енергията да работят, а не да надуват перки само, ще са като китайците
69
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САМО КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРОМИТИ МОЗЪЦИ ЛАЯТ ПРОТИВ ТРЪМП
68
0
 
3
 
! Отговори
АОУ преди 6 години
Аааааооооооооуууу
67
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шахматиста от Кремъл,отново в мат.Един дементен старец като Тръмп успя да го преметне. Получи шамар в Австрия,кроше в Холандия. И оная стара перачка Маринката му източи парите,без никакъв резултат.
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хахахахахаха. Изпадналите в телешки възторг,само преди месец русофили,вият на умряло.Няма такъв кеф.
65
3
 
4
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Що бе? По ФоксНюз казаха, че бил построил тройна стена с Мексико и те били платили четворно за това. Бил отменил и Обамакеър а и живо мюзли не останало в Америка!Всичко друго е фейкнюз!
64
6
 
5
 
! Отговори
Ralica преди 6 години
американците не са глупав народ! Ще му теглят куршум! Те не са го подкрепяли за да продължава води войни, а за да въдвори мир, добри отношения с Русия! Ще го пометат американците!
63
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спрял да гледа CNN и MSNBC и започнал да гледа само RT и FOXNEWS ахахах... Добре, че човечеството е масово оглупяло, да се връзва на демагогиите на един наследствен милиардер...
62
9
 
11
 
! Отговори
Тръмп се шегува преди 6 години
Тръмпеца леко се пошегува, а в путинова Русия умряха от страх...
61
6
 
19
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Каква непредсказуемост, тоя не знае какви ги върши! Вижте му ефекта от брадвичките в Сирия и мамчето в Афганистан. НУЛА! Въздухар!
60
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Целта на американските газолизци е да спрат проектирането на газопровода "Атлантически поток", за да обслужват интересите на кукловодите и да продават на американския народ втечнен газ в буркани!
59
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май и самия себе си смая.Ако преди изборите някой му беше казал, че толкова бързо ще клекне, сигурно и той самия нямаше да повярва. Въобразявал си е, че американският првзидент е свободен да прави каквото си иска.Е, сега разбра истината. Не иска да иде курбан като Кенеди.
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТРЪМП Е АМЕРИКАНЕЦ.