Американската мечта вече губи сили

Силно отслабнало е социалното издигане в абсолютно изражение
25 апр 2017 19:05, Елка Василева
135
Американската мечта вече губи сили
Снимка: архив, Reuters

Американската мечта е започнала да губи сили, сочи проучване, според което по-малко от половината хора, родени през 1984 година, имат по-високи доходи от своите родители, докато 40 години преди това този дял е бил 90 процента, информира Франс прес.

"Перспективите децата да печелят повече от родителите си значително са намалели за последните 50 години в Съединените щати", сочи проучването, публикувано в сп. "Сайънс".

"Социалното издигане в абсолютно изражение силно е отслабнало в цялата система на разпределение на доходите, като най-голям е спадът в семействата от средната класа", уточнява водещият автор на проучването Радж Чети, изследовател в университета Станфорд в Калифорния.

За целта на изследването икономистите са анализирали статистически данни от националното преброяване, отразяващи данъчните декларации, с корекции за инфлацията и други фактори.

Те са установили, че най-голям спад на доходите при едно поколение спрямо предходното е настъпил в промишлените райони на Средния Запад, по-специално в щатите Илинойс, Индиана, Мичиган и Охайо. Президентът на САЩ Доналд Тръмп спечели в последните три от тези щати.

Най-слаб спад в социалното издигане е отчетен в щатите Масачузетс, Ню Йорк и Монтана.

Авторите на проучването обясняват, че само по себе си увеличаването на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ няма да бъде достатъчно за решаване на проблема, ако не бъде прилагана политика за създаване на условия, позволяващи подпомагане на социалното издигане.

"Според нас един по-голям икономически растеж е необходим, но не е достатъчен, за да се възстанови по-силното социално издигане на следващото поколение спрямо предишното", посочват в уводната статия към проучването икономистите Лоурънс Кац от Харвардския университет и Алън Крюгер от Принстънския университет.

Икономическите данни показват, че за да се засили социалното израстване, политиците трябва да съсредоточат усилията си за стимулиране на доходите на средната класа и най-бедните домакинства, обясняват авторите.

Сред мерките, които би трябвало да се приемат, двамата икономисти посочват: универсална система от детски ясли, по-широк достъп до държавните университети, увеличаване на минималния доход и помощи за семействата при преместване от бедни квартали към райони с по-добри държавни училища и с повече публични средства за образование.

Много от тези мерки бяха включени в предизборната програма на кандидатката на демократите за президентските избори в САЩ Хилари Клинтън, отбелязва АФП.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: американската мечта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВервайте ми страхотен кеф е. Няма такова изживяване.----------------Кеф е, защото не плащаш наем, ток, вода, газ, телефон, данъци и т.н. Я питай комшиите си с по 5 деца, дали им е кеф?
16
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ганчовци жалки вие виждали ли сте някога през живота си 5 банкноти по 100 долара.Толкова ми беше бакшиша в казиното. Ха-ха, продължавайте да пишете.
15
3
 
19
 
! Отговори
Голата истина преди 6 години
Невероятно но факт.Американците живеят по зле от повечето европейци/ние не се броим за такива/.Когато здраве,образование,неща които в Европа ги имаме за даденост,ги остойностят двойно че и тройно,БВП набъбва ама насреща няма никой.Американците работят 30% повече време за 10% повече пари,които застрахователи и всевъзможни комисионери им изяждат.Като сложи и студентския заем дето поне 15г. изплащаш стандарта ти е като на оял се софиянец от Ботунец,но далеч назад от немци,ингилизи и французи.
14
4
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 6 години
Понамали малко де, не така. Калко си вземал чисти на месец ? Аз зная какви са заплатите в САЩ.
13
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Живеех доста икономично"Явно си спал в кашон и ял от *** за да спестиш 180к за 4 години. Един тираджия прави 40 бона на година в кравария. 4 години по 40 бона са 160 бона, при положение, че не харчиш нито стотинка за нищо. Пак не ти стигат.
12
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама само ако знаете колко им дреме на американците, какво пишат по някъкв измислен форум някакви мизерни ганчовци с по 300-400 долара заплата. Хората взимат толкова за 2 дни при това без да се напъват особено.Пък вие си пишеше от люлинските панелки, пийте шльокавица и си мислете че сте някакъв фактор и на някой му дреме за жалкото ви мнение.
11
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
През две години ходя в Маями, Флорида за по 3 месеца.Вервайте ми страхотен кеф е. Няма такова изживяване.200% купон.И хората не са завистливи и злобни като в милата ни татковина.
10
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква мечта, бе!У всеки по-голям град огромно гето, където и полицията не смее да влезе.
9
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работих 4 години в Щатите като шофьор. Живеех доста икономично, но успях да спестя 180 хил $. Прибрах се на село, купих си къща за 20 хил $, доста прилична, почти нова.Сега колкото годинки ми остават ще си гледам живота и хич не ме интресува, че имам стаж за пенсия.Едва ли някой БГ пенсионер блъскал 40 и повече години за жалката пенсийка може да ми излезе насреща.Задоволявам си всички капризи.
8
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И страна, в която с раждането на детето, започват да му събират пари за колеж. Тато ни учеше безплатно, затова сега пиша толкова грамотно.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пф седнали да ги мислят американците
6
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
страната където хората се раждат с вече продадени бъбреци. 20 трилиона дълг на 300 милиона
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Често гледам TLC - за едни дебели. Пътуват до един доктор в Тексас по 6 дена в кола. 'Бах ти и мечтата!
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И въпреки това в САЩ на ден се изкарват колкото в БГ е една средна пенсия.Говоря за обща работа. Ако умееш нещо и го върши добре ... ехееее.
3
5
 
20
 
! Отговори
бръм... преди 6 години
Американската мечта все повече се доближава до българската. Факт !
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Характерното за тази мечта е, че за да работи за 1% от хората, трябва да прецака останалите 99%.
1
4
 
0
 
! Отговори
alehop преди 6 години
Izlishnite hamerikanci - na Mars