САЩ започват да разследват вноса на алуминий

Трябва да се реши дали се застрашава националната сигурност
27 апр 2017 08:08, Елка Василева
25
САЩ започват да разследват вноса на алуминий
Снимка: архив, Reuters

Министерството на търговията на САЩ обяви разследване, което трябва да определи дали силният внос на алуминий от Китай и други държави застрашава националната сигурност - мярка, която може да доведе до налагане на ограничения върху вноса на метала, предаде Ройтерс.

Министърът на търговията Уилбър Рос посочи, че разследването е подобно на това, което бе започнато миналата седмица за вноса на стомана в САЩ по закон от 1962 година, приет в разгара на Студената война.

Причина за разследването е изключителният конкурентен натиск върху американските производители на алуминий от страна на нечестно търгувания внос, заради който няколко завода за алуминий прекратиха или спряха временно производството си през последните години, отбеляза министърът.

Част от основания е фактът, че за военните самолети на САЩ е необходим висококачествен алуминий, какъвто в момента се произвежда само от един американски завод - Century Aluminium Co., допълни Рос.

От гледна точка на националната сигурност е много опасно да има само един доставчик на изключително важен материал, подчерта той.

По думите му президентът Доналд Тръмп ще подпише меморандум, с който нарежда да се определи какво влияние оказва увеличаващият се внос на алуминий.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: САЩвнос на алуминий
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руски компании по едно време купиха американски заводи за алуминий и ги затвориха, сега бай Дончо ше ги опраи.
17
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основните разходи за производство на алуминий са за електричество. В Китай и Русия производителите на алуминий използват електричество субсидирано от държавата. Мегават час струва на производителя 3-4 долара вместо 30-40 каквато е реалната цена, което пък е предпоставка за дъмпинг на цените на американския пазар. Това се прави още от времето на Сталин.
16
1
 
10
 
! Отговори
Браво преди 6 години
Свободна търговия по американски. Свободен пазар по американски. Демокрация по американски!!!!!!
15
1
 
21
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ами да пуснем на пазара на ток свободно двата американски теца, нали искат свободна конкуренция лицемери
14
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само не разбрах защо вносния алуминии е "нечестно търгуван"? Както каза колегата - китайците бачкат повече, за по-малко пари и печалба. Не е ли това смисъла на конкуренцията. Некоректен епитет от списвател на статията.
13
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп обяви търговска война и на Канада заради дървения материал. Сега няма да могат да правят самолетите си и от дърво.
12
1
 
16
 
! Отговори
Ко?Не! преди 6 години
"е много опасно да има само един доставчик на изключително важен материал"Балъци, ко да кажа. Тука наште душа и гъъз дават да го докарат до господстващо положение. Ех, ако имаше как Пееефффссски да го купи туй заводче у Щатско. Щеше да има режииии, удрииии, цените х2, х3, x10... sky is the limit.
11
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Китайците казаха вчера САЩ да се успокой защитиха пак пинчераси Шишко. Ето е реакцията тръмп започва финансова война с Китай. Все пак ги предупреди няколко пъти + лична среща. Китай ще си припомни ,как стана Китай. ЕС също трябва да почне забрана на внос от Китай. Като искат война да е като хората.
10
1
 
14
 
! Отговори
хаха преди 6 години
На мен и жената ми омръзва , но не ще да си ходи , чака да я изгоня
9
2
 
10
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Че кой ти гледа качеството? Какво каза шефчето на най-високо оценяваната ...ябълка в света? - Нашите продукти са за максимум 3 годишна употреба.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би китайският работник получава маалко по-малко от американския такъв, може би китайският работник работи няколко пъти повече от американския си колега и китайският сибственик гони по-ниска печалба и съответно себестойността на продукта е по-ниска?
7
2
 
8
 
! Отговори
Гост преди 6 години
То да беше само алуминий, ми същото е с силиций, солар и т.н. Това което не могат да бият още е Интел и електрониката
6
3
 
20
 
! Отговори
анонимко преди 6 години
Че нали американците се борят по целия свят и всички земни кълбета за свобода от всякакъв вид,даже и в търговията?Защо мрънкат тогава.Или сме за Демокрация,обаче която на Нас ни е изгодна.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ALUMINIAT SE IZPOLZVA GLAVNO ZA IZRABOTKATA NA CINII,LAGIZI I TENGURI,ZATOVA E VAPROS NA ZAPLAHA ZA USA.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aaaa ninam,toi salikoto prodadi go na pazarata..to tui kosinperaciya ni znaish nishtu i pordavash alumin,de ima otidi..Toz Trumpa ne go poznava ko iska ninam
3
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този алуминий им трябва за военните самолети, които след това го пръскат в атмосферата с разни други химикали мислейки си, че ще забавят глобалното затопляне, ама по-добре да не знаете :D
2
6
 
28
 
! Отговори
Българина преди 6 години
А вноса на турски домати, джамии и имами, защо тук не се считат за заплаха на националната сигурност? Защото тук има соросогадни чужди фондации
1
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Представяте ли си в България някой политик да започне да мисли по подобен начин?!