Всичко в семейството: Тръмп смесва кръвни връзки, управление и бизнес

Новият президент на САЩ превърна Белия дом във фирма
27 апр 2017 21:12, Елка Василева
18
Всичко в семейството: Тръмп смесва кръвни връзки, управление и бизнес
Снимка: архив, Reuters

Откакто Джон Ф. Кенеди назначи брат си Боб за министър на правосъдието и зет си за директор на "Корпуса на мира", няма друг президент, който като Тръмп да е разчитал толкова много на семейството си. Дори 5-годишната му внучка Арабела е впрегната да помага.

С наближаването на 100-те дни от управлението си Тръмп превърна Белия дом във фирма с такова необичайно смесване на кръвни връзки, бизнес и управление, че изненадва и собственото си семейство, пише Асошиейтед прес.

Иванка Тръмп, която доскоро твърдеше, че ще се придържа към ролята си на дъщеря, сега има офис в Западното крило и титла на президентски помощник, след като откри, че "да си вътре с единия крак, а с другия навън, не върши работа". Усилията й да балансира невинаги са лесни. При участието си във вторник в конференция в Германия за правата на жените тя си навлече освирквания, докато защитаваше досегашната политика на баща си.

Съпругът й Джаред Къшнър е старши съветник на президента, претрупан от непрекъснато увеличаващи се задължения, които включват всичко - от посредничество в близкоизточния мирен процес до преструктуриране на федералното правителство.

А президентският син Ерик влиза в неофициалната роля на говорител, който обявява, че баща му ще се противопостави на севернокорейските провокации. В интервю по време на търкалянето на великденски яйца в Белия дом той заяви от името на президента: "Едва ли някой желае да има смърт, разрушения и смутове в света, но трябва да имаш як гръбнак, за да се справиш с ужасни, много лоши диктатори."

Друг син на Тръмп - Дон-младши, толкова много се изявяваше по време на кампанията и в първите месеци от президентството на баща си, че се породиха спекулации дали няма да се кандидатира за изборен пост. И той наистина остави вратата отворена, като каза, че губернаторският пост в Ню Йорк може да се окаже съблазнителен в някой момент.

От друга страна, присъствието на съпругата на президента - Мелания, засега е до голяма степен дистанцирано; през повечето време тя е в Ню Йорк, изчаквайки да завърши учебната година на 11-годишния им син Барън. Постепенно обаче прекарва все повече време във Вашингтон и дори побутна нежно съпруга си да постави ръка на сърцето си при изпълнението на националния химн по време на търкалянето на великденски яйца в Белия дом.

Малката Арабела се включи в усилията на екипа на Тръмп и очарова китайския президент Си Цзинпин, като изпя песничка на мандарин по време на срещата на двамата лидери в Мар а Лаго.

Има и положителни, и отрицателни страни в привличането на членове на семейството в президентския екип, както се убеждава Тръмп.

Семейната динамика добави допълнителна интрига в маневрирането между конкурентните центрове на властта, които са типични за първите дни в Белия дом на който и да е президент. През последните дни изглежда, че по-умереният контингент начело с Къшнър и Иванка Тръмп взема връх над онези, които са съюзени със старши стратега Стийв Банън, бившия медиен шеф и радиоводещ, който е любимец на консерваторите.

Историкът от Принстън Джулиан Зелизър казва, че членовете на семейството може да са в състояние да дадат критична оценка, от каквато останалите участници в екипа биха се въздържали, но може и да се "оплетат в семейните въпроси и опитите си да предпазят баща си и да не могат да му дадат честен съвет или дори да забележат възникнали проблеми".

Иванка Тръмп е критикувана, че не е достатъчно твърда, когато не е съгласна със своя баща. Но това не означава непременно, че мнението й не се чува.

"Бих казала да не се бърка липсата на публични критики с мълчанието", предупреди тя по-рано този месец.

При появата си тази седмица в Берлин тя каза, че все още "не е напълно наясно" с новата си роля на първа дъщеря и президентски съветник, но се надява да бъде проводник на съвети и обратна връзка за своя "баща и президент и това да допринесе за увеличаване на положителните промени".

Нейният съпруг междувременно посети Ирак с председателя на Съвета на началник-щабовете и съветва президента за отношенията с Близкия изток, Канада и Мексико.

За степента на въздействието на Иванка Тръмп върху баща й говори неотдавнашно изявление на Ерик Тръмп, че тя е повлияла на президента в решението му да бомбардира Сирия в отговор на нападението с химическо оръжие. Ерик Тръмп заяви за лондонския "Дейли телеграф": "Тя има влияние. Сигурен съм, че е казала: "Чуй, това е ужасяващо нещо."

Размитата граница между бизнес интересите на семейство Тръмп и неговите връзки с управлението е друго необичайно усложнение за сегашното президентство. Въпреки че на синовете Дон и Ерик е възложено да се занимават с бизнеса, а Къшнър и Иванка Тръмп клонят към управленските дела, продължаващото препокриване на държавното и частното повдига много въпроси за конфликт на интереси.

Отделянето на бизнеса от управление е напълно "изкуствено", казва Зелизър.

Признанието на Ерик Тръмп пред списание "Форбс" през февруари, че "непотизмът донякъде е фактор в живота" на семейство Тръмп, не помогна да се разсее впечатлението за клан от вътрешни хора, макар че той подчерта: "Ако не вършехме добре работата си и не бяхме компетентни, повярвайте ми, нямаше да сме на това място."

Според някои като цяло е добре, че Тръмп разчита по всички въпроси на семейството си.

Ценното в това да имаш син или дъщеря сред вътрешното си обкръжение е "откровеността и обичта", казва сътрудникът на бившия президент Джордж Х. У. Буш Даф Уед, автор на книги за президентските деца и кампанията през 2016 г. "На тях им пука, ако краят на ризата ти виси или косата ти е разрошена и веднага ще ти го кажат. Когато всички останали се опитват да скрият нещо от теб, те ще ти кажат."

За силата и за опасностите, която крие мястото на Къшнър в света на Тръмп, намекна Хенри Кисинджър в коментар за списъка на "Тайм" на стоте най-влиятелни хора. Кисинджър каза, че доброто образование и бизнес опит на Къшнър "трябва да му помогнат да постигне успех в смелата му роля да лети близо до слънцето".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: семействоДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
680 милиарда за отбрана цялото семеиство се е впрегнало да ги усвои за 4 години3 самолета за израел 58 ракети кьм сирия кораби кьм индокитаи за черно мореда не говорим това са пари които се усвояват от нашите фирми
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия пак не са си пили лекарствата. Ама като ги гледам вече са преминали на тежки наркотици!
10
1
 
4
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
Трумп е като Елцин - лудата му дущеря управлява и евреиския и мъж
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя тръмпи само с физиономия чупи ***
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали искаха да управлява държавата като фирма. Ей на тава е полижението. Какво още има да види света... че и много време остава до 4те години...
7
2
 
5
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
обожавам Кисинджър..."доброто образование и бизнес опит на Къшнър трябва да му помогнат да постигне успех в смелата му роля да лети близо до слънцето"....с един куршум три заека...
6
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне от управление на фирми разбира, а не като форумните експерти...
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Белият дом винаги е бил фирма!
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко в семейството: Тръмп смесва кръвни връзки, управление и бизнесНека да смесва, важното е че знае на кое място на русия да начука томахавките.
3
1
 
5
 
! Отговори
Гоуем преди 6 години
Трампата се е разположил като че ли целия краварник му е бащиния, не само полвината Ню Йорк.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмпи следва примера на италианската мафия със семейни фирми и кръстници.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смесвал връзки разни, е, това е едно от обясненията защо бе предпочетен от американския дребно-фермерски елит! Конгречулейшънс, ситизен оф дъ уъррлддссс