Администрацията на Тръмп маха здравословното хранене в училище

Поне засега реформите не променят твърде много статуквото
Обновена: 7 май 2017 17:01 | 7 май 2017 17:00, Надежда Бочева
13
Администрацията на Тръмп маха здравословното хранене в училище
Мишел Обама залагаше на здравословното хранене в училище. Снимка: Reuters

Администрацията на президента Доналд Тръмп иска да запази солта, мазнините и захарта при храненето на децата, твърди сайтът Vox.com.

В понеделник новоназначеният Сони Пердю обяви, че ще направи "храната в училище велика отново", докато оглавява министерството на земеделието на САЩ. И това не е шега, коментира авторът на статията - Джулия Белуз.

Според нея изявлението очевидно означава снижаване на стандартите за съставките на храните в училищния обяд, субсидирани от правителствени програми. Училищата искат по-голям контрол върху пълнозърнестите храни, солта и млякото, които предлагат на учениците, мотивира се агроминистерството.

В действителност реформите не променят твърде много статуквото, поне не засега. Те ще позволят на училищата отново да предлагат ароматизирано шоколадово и ягодово мляко, да се откажат от преминаването към пълнозърнести продукти (което те вече правят) и най-важното - да замразят съдържанието на сол в училищните обеди, вместо постепенно да го намаляват.

Трудно е в съобщението да не се забележи атака срещу значимите реформи на програмата за училищно хранене, въведена по инициатива на Мишел Обама, за да се противодейства на затлъстяването, благодарение на която 30 млн. деца получават ястия с повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти, вместо нездравословни менюта.

Някои от промените са повече козметични, отколкото значителни, тъй като някои училища вече предлагат ароматизирано обезмаслено мляко. Ако децата изхвърлят храната на боклука, те не приемат никакви съставки, аргументира се Пердю.

Според автора на статията действително има проблем с изхвърлената храна в училище, но количеството й не се е променило след затягането на стандартите за съставките на храната, а децата, обхванати от програмата, ядат повече плодове и зеленчуци.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросното сайтче само като го отвориш и ти става ясно, че не фейк, ами е направо *** нюз!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ никога не са се хранили здравословно. Така , че нищо ново.
10
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Брей, и храната е "велика" както всичко друго в УСА
9
2
 
0
 
! Отговори
казарма преди 6 години
"Най-хубавия" стол в който някога съм влизал е на елитната горнобанска столична танкова бригада. Сградата е била някога конюшна и горе високо в гредите на конструкцията живееха гълъбчета. Значи правилната поза за консумация на буламача е силно наведен напред, така че курешките да ти капят във врата, за не да подобряват хранителната стойност на чорбата...
8
1
 
4
 
! Отговори
стол преди 6 години
Бил съм само един семестър в държавния университет на Калифорния в Сакраменто.Студентския стол там представлява една площ с маси за свободно ползване и по периферията МакДоналдс, БъргърКинг, Бурито, СъбУей и т.н. вериги за здравословно хранене. Не че много ми е жал за студентския стол на Медицинска Академия в София, ама там имаше понякога и неща които ставаха за ядене. За казармата ще разкажа в следващия коментар.
7
2
 
10
 
! Отговори
хех преди 6 години
Ще напомня на незнаещите, че когато махнаха мазнините в американските училища наблъскаха всичко със захар. После захарта не им харесваше и направиха безвкусни *** по времето на бонго. Чак сега вижаме промяна.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тръмп да не е започнал бизнес с храни ?
5
1
 
16
 
! Отговори
Мосю Густав преди 6 години
Днес премахва здравословното хранене, утре ще полива царевицата с GATORADE...#idiocracy
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе направо да вкарат мак доналдс в училищата и да затварят столовете,явно им трябват потребители а не мислещи хора
3
3
 
31
 
! Отговори
x преди 6 години
Make America fat again.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Фъррмацифтиката ?
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре ще е да премахне и стрелбата в училище.