Администрацията на Тръмп маха здравословното хранене в училище

Поне засега реформите не променят твърде много статуквото
Обновена: 7 май 2017 17:01 | 7 май 2017 17:00, Надежда Бочева
13
Администрацията на Тръмп маха здравословното хранене в училище
Мишел Обама залагаше на здравословното хранене в училище. Снимка: Reuters

Администрацията на президента Доналд Тръмп иска да запази солта, мазнините и захарта при храненето на децата, твърди сайтът Vox.com.

В понеделник новоназначеният Сони Пердю обяви, че ще направи "храната в училище велика отново", докато оглавява министерството на земеделието на САЩ. И това не е шега, коментира авторът на статията - Джулия Белуз.

Според нея изявлението очевидно означава снижаване на стандартите за съставките на храните в училищния обяд, субсидирани от правителствени програми. Училищата искат по-голям контрол върху пълнозърнестите храни, солта и млякото, които предлагат на учениците, мотивира се агроминистерството.

В действителност реформите не променят твърде много статуквото, поне не засега. Те ще позволят на училищата отново да предлагат ароматизирано шоколадово и ягодово мляко, да се откажат от преминаването към пълнозърнести продукти (което те вече правят) и най-важното - да замразят съдържанието на сол в училищните обеди, вместо постепенно да го намаляват.

Трудно е в съобщението да не се забележи атака срещу значимите реформи на програмата за училищно хранене, въведена по инициатива на Мишел Обама, за да се противодейства на затлъстяването, благодарение на която 30 млн. деца получават ястия с повече зеленчуци, плодове и пълнозърнести продукти, вместо нездравословни менюта.

Някои от промените са повече козметични, отколкото значителни, тъй като някои училища вече предлагат ароматизирано обезмаслено мляко. Ако децата изхвърлят храната на боклука, те не приемат никакви съставки, аргументира се Пердю.

Според автора на статията действително има проблем с изхвърлената храна в училище, но количеството й не се е променило след затягането на стандартите за съставките на храната, а децата, обхванати от програмата, ядат повече плодове и зеленчуци.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg


13
Още от
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Въпросното сайтче само като го отвориш и ти става ясно, че не фейк, ами е направо траш нюз!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
В САЩ никога не са се хранили здравословно. Така , че нищо ново.
11
0
 
2
 
! Отговори
Гост преди 11 месеца
Брей, и храната е "велика" както всичко друго в УСА
10
2
 
0
 
! Отговори
казарма преди 11 месеца
"Най-хубавия" стол в който някога съм влизал е на елитната горнобанска столична танкова бригада. Сградата е била някога конюшна и горе високо в гредите на конструкцията живееха гълъбчета. Значи правилната поза за консумация на буламача е силно наведен напред, така че курешките да ти капят във врата, за не да подобряват хранителната стойност на чорбата...
9
1
 
4
 
! Отговори
стол преди 11 месеца
Бил съм само един семестър в държавния университет на Калифорния в Сакраменто.
Студентския стол там представлява една площ с маси за свободно ползване и по периферията МакДоналдс, БъргърКинг, Бурито, СъбУей и т.н. вериги за здравословно хранене. Не че много ми е жал за студентския стол на Медицинска Академия в София, ама там имаше понякога и неща които ставаха за ядене. За казармата ще разкажа в следващия коментар.
8
2
 
10
 
! Отговори
хех преди 11 месеца
Ще напомня на незнаещите, че когато махнаха мазнините в американските училища наблъскаха всичко със захар. После захарта не им харесваше и направиха безвкусни боклуци по времето на бонго. Чак сега вижаме промяна.
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
тръмп да не е започнал бизнес с храни ?
6
1
 
16
 
! Отговори
Мосю Густав преди 11 месеца
Днес премахва здравословното хранене, утре ще полива царевицата с GATORADE...
#idiocracy
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
абе направо да вкарат мак доналдс в училищата и да затварят столовете,явно им трябват потребители а не мислещи хора
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Правилно. И без това много дебели се навъдиха.
3
3
 
31
 
! Отговори
x преди 11 месеца
Make America fat again.
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А Фъррмацифтиката ?
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Добре ще е да премахне и стрелбата в училище.