"Вашингтон пост": Тръмп трупа резил след резил!

Уволнението на Коми може да превърне вълната срещу Тръмп в цунами
10 май 2017 15:00, Елка Василева
34
"Вашингтон пост": Тръмп трупа резил след резил!
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Това няма да мине. Президентът Тръмп за пореден път постъпи като авторитарен лидер от Третия свят, уволнявайки във вторник вечерта директора на ФБР Джеймс Коми по непохватен начин в момент, когато става ясно, че разследването на ФБР за връзки на Тръмп с Русия, което Коми ръководеше, се превръща в по-голям проблем за Тръмп, а нови свидетелски показания разкриват подозрително поведение на самия президент.

Уволнението предизвика незабавно възмущение и очевидни сравнения с "Клането в събота вечер", когато затъналият в скандал президент Ричард Никсън нареди да бъде отстранен прокурорът по случая "Уотъргейт" в неуспешен опит да не позволи да бъде впримчен в това разследване. Тръмп, подобно на Никсън, ще се провали поради една проста причина: институциите, които ежедневно напада, са по-силни, отколкото си мисли. Авторитарните му инстинкти са порицавани на всяка негова стъпка. Тръмп неизбежно ще бъде напляскан отново, пише "Вашингтон пост".

Той се опита да наложи вариант на "мюсюлманската забрана", за която говореше по време на кампанията си, като нареди спиране на пътуването на хора от определени държави с преобладаващо мюсюлманско население. И беше оборен в съда.

Още по темата

Той заплашително постави под въпрос легитимността на "така наречените" съдии заради постановлението и каза, че те би трябвало да бъдат обвинявани за терористичните нападения, а Белият дом каза, че властта му "няма да бъде поставяна под въпрос". Съдилищата си позволиха да са на друго мнение; ревизираната му забрана за пътуване също е затънала в съдебни процедури.

Той безразсъдно изостри напрежението със Северна Корея и Иран и се държа пренебрежително с ключов съюзник в лицето на германския канцлер Ангела Меркел. По-трезво мислещи глави в Пентагона и Държавния департамент обаче успокоиха разтревожените съюзници и възстановиха до известна степен стабилността, като им казаха, че Тръмп в действителност не командва.

Той се намеси в президентските избори във Франция, като похвали крайнодясната кандидатка Марин льо Пен, а френските избиратели я отхвърлиха в съотношение 2 към 1, след като холандските избиратели отхвърлиха друг крайнодесен популист, подобен на Тръмп.

Той обяви бюджет, който оряза основни функции на държавата и вътрешни програми. Американското обществено мнение обаче рязко се обърна срещу Тръмп, правейки по-лесно за демократите да му се противопоставят. В законопроекта за разходите, който Конгресът прие миналата седмица, демократите успешно отхвърлиха граничната стена на Тръмп, депортационните сили и съкращенията за организацията "Планирано родителство", Националния здравен институт, Агенцията за защита на околната среда и други.

Простата истина е, че непохватните нападки на Тръмп срещу демократичните норми са шумно отхвърляни. Бюлетинът "Кук политикъл рипорт" вече говори за възможността за "вълна в средата на мандата" срещу републиканците и промени рейтингите в 20 надпревари за Камарата на представителите - все в полза на демократите. На срещи с избиратели републиканците от камарата, които не бяха оставяни на мира от Белия дом, за да гласуват за "Тръмпкеър" миналата седмица, вече отстъпват.

На изслушването за връзките на правителството на Тръмп с Русия в понеделник говориха само шестима републиканци (срещу деветима демократи) и нито един от тях не се опита наистина да защити действията на президента по въпроса за опозорения бивш съветник по националната сигурност Майкъл Флин и Русия. Председателят на комисията - сенатор Линдзи Греъм (републиканец от Южна Каролина) - открито осмя твърденията на Тръмп, че хакерските действия срещу изборите може да не са били извършени от Русия, а от "180-килограмов тип, седящ на леглото си, или от която и да е друга страна".

По време на кампанията мнозина от нас се страхуваха, че Тръмп може да бъде заплаха за демокрацията, действайки извън пределите на конституцията, използвайки демагогия, за да настройва белите американци срещу имигрантите и религиозните и расовите малцинства. Това не се случва, но не защото Тръмп не прави опити в тази насока.

Неговите инстинкти са авторитарни, но президентството на Тръмп трупа един резил след друг. Той доказва, че е непохватен грубиян и несръчен авторитарен лидер.

Само един брифинг в Белия дом в понеделник показа при задаването на въпросите каква бъркотия има във всевъзможни области. Един от питащите отбеляза, че консерваторите се тревожат, че Белият дом "трагично изостава" в запълването на правителствените постове и свободните длъжности в съдебната система. Министърът на образованието и други висши правителствени служители дори не знаеха за изявлението на Тръмп за подписано от него законодателство за исторически чернокожите колежи. До тази седмица политическият уебсайт на Тръмп наричаше забраната за пътуване "мюсюлманска" забрана, въпреки че правителството настояваше, че тя не е такава. А 30 дни след началото на 90-дневния срок, в който комисията на Тръмп за опиатите трябва да издаде доклад, не са определени никакви нейни членове.

Сега може би е най-непохватният момент от началото на това президентство. Заместник-министърът на правосъдието Род Розенстайн, който имаше безупречна репутация, когато беше утвърден преди две седмици, незабавно се превърна във вторник вечерта в марионетка на Тръмп - неговия Робърт Борк, ако продължим сравненията с Никсън. Въпросите за представянето на Коми са основателни, но моментът на уволнението - ден след нанесло вреди изслушване за връзките на Тръмп с Русия, оставя ясно впечатление, че всичко това е с цел да се затрие разследването на ФБР по въпроса с Русия.

Розенстайн има една възможност да възстанови репутацията си: той може да назначи специален прокурор, който да продължи разследването. В противен случай досегашната вълна на бунт срещу Тръмп ще се превърне в цунами, което ще потопи защитниците на Тръмп в социологическите проучвания.

Този президент може да се мисли за неуязвим, но американците го виждат какво представлява: долнопробен тиранин, пише "Вашингтон пост".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
4
 
5
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
...като им казаха, че Тръмп в действителност не командва...Мисля, че Тръмп постепенно ще покаже на всички, че в деистителност командва - за добро или лошо, наи-вероятно и двете
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Непрекъснато ще го ,,бомбардират" тези от групата на Чомски,Сорос,,,левите милионери " и техните медии ,но обикновенният работещ американец е зад него. Не искат хората ,,социалистически съединени щати" А платените недоволства ще продължават.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зловещ вой откъм бърлогата на световната либерастията. Мммммм, музика за ухото!
23
1
 
7
 
! Отговори
САЩ демокрация преди 6 години
Хайде и в Турция някой да се осмели да каже истината в лицето на Ердоган ! Ще каже ама ще яде тоягата !
22
0
 
4
 
! Отговори
Сталин преди 6 години
Есть человек есть проблема, нет человека нет проблемы
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 20Предлагаш ми да чета руска преса ли, за да стана смешен поне колкото теб?
20
4
 
4
 
! Отговори
реалист преди 6 години
Сега остава да назначи Иванка за директор - тамън ще си подпише държавна поръчка да обуе всички във ФБР с грозните си обувки които никой не иска да вземе даже и без пари!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
TRYMP GYTAI TAQ KOVCHINA USA I KOI OTKYDE DOSCHEL))))))
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
14-ти, прочети малко преса, извън българската, за да не ставаш смешен!
17
5
 
5
 
! Отговори
асен преди 6 години
Браво , Тръмп май ще издържи на напъна , иначе не е на добре .
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цунамитата са най - вече в простите тикви на демократите и техните слуги като въпросната медия! Половете в САЩ показват, че ако изборите бяха днес, Тръмп пак ще бие Хилари, този път и по брой гласували...фактор за който либералите ореваха орталъка след избирането му. А самият Коми на два пъти подчерта, че засега няма никакви доказателства за "руската афера", за която левичарите продължават да търсят под вола теле. Така, че няма никакви признаци за авторитаризъм или реваншизъм в това решение.
15
8
 
6
 
! Отговори
... преди 6 години
Бре тука много защитници на тръмпа бре! *** пичове и пички, не става въпрос дали вие го харесвате или не го харесвате, става въпрос, че ония дето са го избрали вече не го харесват! Вие само можете да лаете тука!
14
10
 
6
 
! Отговори
реалист преди 6 години
До 5 (1)Причината, е че ФБР го разследва за връзки с Путин. То всеки знае е, че Тръмп е копейкаджия. Сега ще си сложи някой послушко и ще си осигури спокойствието за 4 години. През това време Америка ще 'настигне' Русия (може и да си въведат рублата като валута). След 4 години като краварите се осъзнаят каква са я надробили, ще изберат някой който ще назначи друг и ще вкарат изкуфелия дядка в затвора за да си измият ръцето с него.Дотогава ЕС ще дръпне напред и американците ще надуват кавала!
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаех си че Тръмп ми прилича на някого. Сега вече разбрах - той бил новия Щирлиц бе
12
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп е поставен пред избора оставка или импийчмънт с последващ затвор. Никсън беше принуден да си подаде оставката и то за далеч по-дребно деяние, партиен шпионаж на републиканците срещу въпросите които демократите се готвят да зададат на предстоящия телевизионен дебат на кандидат-президента Никсън. Днес става въпрос за истински шпионски междудържавен скандал с предаване на националните интереси на САЩ от страна на Тръмп.
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Троловете, по смешни сте и от Дръмпф...
10
4
 
3
 
! Отговори
пенко преди 6 години
"В.П." представлява семитите на източния бряг ! Сега ще писнат семитите на западния -холиууд ! Дано семитите не са та нивото на уахабити -салафитите, че във ФБР /според филмите /са много -много !!!За това еврейката Хилихилири веднага залая и завии !!! Чао поставени от евреите Кони ! Задължителен холо....във ФБР !
9
4
 
8
 
! Отговори
иво преди 6 години
Много смело от страна на Тръмп , сега ще се вдигне вой до небето , а Мак....йн ще получи инсулт .
8
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вашингтон пост": Тръмп трупа резил след резил!Няма как конкуренцията на товариш Путин в дисциплината "резил след резил" е много силна и Тръмп не може да си позволява изоставане. Освен това на всички са известни взаимните симпатии между двамата конкуренти.
7
6
 
12
 
! Отговори
г преди 6 години
Тръмп е номер едно .Умен ,кадърен ,милиардер,сериозен мъж ,любовник ,играч.Срещу себе си няма даже нещо повече от една картонена преса.