Ердоган поиска военно оборудване, Тръмп му го обеща

Тероризмът бил общата им заплаха, ще се борят заедно
151
Ердоган поиска военно оборудване, Тръмп му го обеща
Снимка: Reuters

САЩ и Турция се сблъскват заедно със споделени заплахи, заяви американският президент Доналд Тръмп, визирайки терористичната заплаха. Тръмп каза това на обща пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган след среща на двамата в Белия дом, предаде БТА като се позова на ДПА.

Още по темата

"Днес ние сме изправени пред нов враг в борбата срещу тероризма и отново ние заедно се опитваме да се противопоставим на тази заплаха", каза Тръмп.

"В последните години и дори наскоро турският народ преживя ужасяващи терористични атаки", припомни американският президент.

Той каза, че американо-турските отношения ще останат несломими в борбата срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Тръмп каза, че САЩ поддържат Турция в борбата с тероризма, в това число и с ИД, а също и с ПКК, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

"Ние предлагаме нашата подкрепа за турския народ. Ние поддържаме Турция в борбата с тероризма и терористичните групировки, като ИД и ПКК, за да гарантираме, че за тях няма да има сигурно място", каза той, цитиран от ТАСС.

Тръмп каза, че за него е голяма чест да приеме Ердоган в Белия дом, допълва Асошиейтед прес.

След срещата с него американският президент каза, че поисканото от турския президент американско военно оборудване ще бъде доставено на турската страна в най-кратки срокове, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Военно оборудване бе поискано от президента на Турция и ние ясно дадохме да се разбере, че то ще бъде доставено в най-кратки срокове", заяви Тръмп.

Той каза, че САЩ поддържат всички усилия за намаляване на мащабите на насилието в Сирия и за създаването на условия за мирното уреждане на конфликта там, допълва ТАСС.

Тръмп заяви, че иска да привлече колкото се може повече страни в оказването на помощ в борбата с тероризма, предаде Ройтерс.

След срещата турският президент пък каза, че е важно за стабилността и мира Турция да има добри отношения със САЩ, предаде Ройтерс. Той каза, че се надява на бъдещи консултации и сътрудничество със САЩ, поставящи нова основа на двустранните отношения.

Ердоган заяви, че двамата с Тръмп са се договорили да работят заедно в областта на икономиката и търговията.
Той каза, че победата на Тръмп на изборите е довела до нова надежда за Близкия изток, предаде Ройтерс.

Турският президент засегна и темата за Кюрдските сили за защита на народа и каза, че американското използване на тези сили в региона противоречи на договорката и никога няма да бъде прието от Турция, предаде Ройтерс.

Турция гледа на кюрдите в Сирия, като на свързани с ПКК, а САЩ смятат сирийските кюрди за най-добрия си боен партньор в Северна Сирия, отбелязва АП.

Миналия месец турските военни бомбардираха кюрдските сили в Сирия и Ирак, като в един от случаите американските сили бяха само на 10 километра по нататък. Правителството на Ердоган каза, че може да атакува кюрдските бойци в Сирия отново.

След срещата с Ердоган, в изявлението си пред журналисти, Тръмп не говори директно за решението си САЩ да въоръжат сирийските кюрди, но подчерта, че САЩ и Турция имат съвместен ангажимент да сложат край на сирийския конфликт, отбелязва АП.

По темата за тероризма турският лидер каза, че тероризмът е свързан с неуспешния преврат срещу него от миналото лято, предаде Ройтерс.

Накрая Ердоган покани Тръмп и семейството му да посетят Турция, допълва ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
9
 
37
 
! Отговори
До 112 осман преди 6 години
Струва ми се , че някакъв комплекс за малоценност Ви преследва . Съдейки по името и езика Ви , допускам че сте от тъй наречените български турци. Ние винаги сме имали добри-съседски отношения с истинските турци ( дори по време на турското робство ) , но заради такива като Вас ( псевдо турци ) , оставаме с впечатление , че сте варвари . Но няма друго описание за човек , който плюе по ръката която го е хранила ( в случая България ) . Засрамете се
64
2
 
39
 
! Отговори
do 114 преди 6 години
ние сме минали хибридите брато.правим армия от дронове.но в аонсу не ги знаехте тез работи.вас ви учеха че в турция има само шалвари.ама вного са ви лъгали.за 27 години светът видя и българия и турция.ще изчезнете всички долни комунисти прокълнати...
63
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До осман за вас още още някое су 24 и груз 200 хибрид
62
8
 
40
 
! Отговори
осман преди 6 години
гърци българи сърби ....да го духат.тръмп каза днес американския войник и турския войник .са рамо до рамо от корейската война до студената война.повече няма да говорим!
61
2
 
37
 
! Отговори
До АРХИМЕД НИКОСТРАТ преди 6 години
Това може да помогне на Гърция за да заздравят малко икономиката си ( за което пак трябва да сте благодарни на силната турска икономика, защото ако няма икономика няма тирове . Ако няма тирове , няма пари ) , но няма да ефектирани върху турските превозвачи.
60
3
 
37
 
! Отговори
До АРХИМЕД НИКОСТРАТ преди 6 години
В Турция само лиценза за превоз( това не включва самото МПС , ремаркето или каквото и да е друго обурудване ) струва над 500 000 (половин милион ) евро . И Вие смятате , че човек платил тези пари само за лиценза , ще го потопи някаква такса от 8 или 12 евро ? Моля Ви се , това дори като виц не го разказвайте ...
59
7
 
34
 
! Отговори
АРХИМЕД НИКОСТРАТОН преди 6 години
ГЪРЦИЯ Е СЛОЖИЛА ТОЛЛ-СИСТЕМА СПЕЦИУАЛНО ЗА ТУРСКИТЕ ТИРОВЕ И КАМИОНИ...ОЩЕ НА ВХОДА НА ГКПП КИПИ...ВСЕКИ ДЕН ТУРСКИ КАМИОНИ ПЛАЩАТ ПО 8 ЕВРО САМО ЗА ДА ВЛЯЗАТ НА ГРЪЦКА ЗЕМЯ..И ОБРАТНО, ДА ИЗЛЯЗАТ КЪМ ТУРКИА .МОЖЕ ДА ВДИГНЕМ НА 12 ЕВРО, ДО 1 МЕСЕЦ, КАЗА НАЧАЛНИКА НА ГРАНИЧНА СТАНЦИЯ КИПИ-ИПСАЛА, ВАСИЛЛИС СТЕЛИАНИДИС.
58
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слугуването на гърци приключи много отдавна. Сега малките съществувате благодарение само на европейската милостиня и на турското великодушие.
57
1
 
47
 
! Отговори
До АРХИМЕД НИКОСТРАТ преди 6 години
Гърция е една фалирала държава, която след 2-та световна война се издържа само от подаянията на запада.
56
4
 
46
 
! Отговори
До 101 преди 6 години
Колкото и иронично да звучи , смятам , че като нация по-лесно ще оцелеем под чуждо управление ( пример 500 години турско робство ) отколкото сега под българско управление . Само за последните 30 години се стопихме с незнам колко си милиона :(
55
3
 
34
 
! Отговори
До муспи 99: преди 6 години
Нали знаеш за лафа - "Майтап, майтап ама на гол *** живо ***".За съжаление в последните 30 години България не доказа, че може да живее независима - такова крадене, такова безхаберие, такава жестокост към собствения си народ няма никъде.За съжаление бъдещето ни наистина е като част от Турция, само че този път Султаня ще засели правоверни от Анадола и лека полека ще унищожи българската нация.
54
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А дали щеше да го одобри, ако имаше и капка мозък в прoстата си кратуна. Никой не се eбава с Русия и САЩ, те никога не забравят и винаги си го връщат тъпкано."Ама то за това ли една част от Бълария се клани на САЩ, друга на Русия, друга на ЕС...еее и ваща не е лесна виж днес Брюкселски грък е дръпнал ушички...умната
53
2
 
35
 
! Отговори
турчина преди 6 години
САЩ са в политическа криза, уволниха директора на ФБР, дори започна да се говори за импичмънт на Тръмп!
52
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес не успях да ги гледам на живо...преди малко гледах вечерни новини но, че е искал военно оборудване не споменаха.
51
2
 
38
 
! Отговори
До 87 преди 6 години
"А дали щеше да го одобри, ако имаше и капка мозък в прoстата си кратуна. Никой не се eбава с Русия и САЩ, те никога не забравят и винаги си го връщат тъпкано." Смятам , че Русия и САЩ повече уважават политици с т.опки , отколкото г.золижци като нашите политици . Което ме кара да се замисля : дали на връв поглед глупава грешка на Ердоган , всъщност не е гениален ход в дългосрочен план ?
50
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BABE BABE BABE
49
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе кой каквото и да каже за Ердоган факт си е, че човека гледа интересите на държавата и народа...та даже и на турците на балканите!!! А българските политици никой не ги брои забедин дол дренки...я кажете те къде имат думата.
48
2
 
57
 
! Отговори
До 72 преди 6 години
Никога не съм харесвал Ердоган, нито политиката му . Честно казано незнам нищо за него , но очевидно е , че е по-голям патриот от половината български политици . Може едва да е завършил училище ( както Вие твърдите ) , но е факт , че цял свят ( до известна степен ) се съобразява с него . Той е човек който превърна Турция в регионална сила , а Вие го окачествявате като "***" ... Това ме кара да се замисля за вашето IQ.
47
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
HA HA HAAA MAME MAME
46
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Точно "*** " е думата която най-приляга"....А на тебе направо ти се лепи..