Ердоган поиска военно оборудване, Тръмп му го обеща

Тероризмът бил общата им заплаха, ще се борят заедно
151
Ердоган поиска военно оборудване, Тръмп му го обеща
Снимка: Reuters

САЩ и Турция се сблъскват заедно със споделени заплахи, заяви американският президент Доналд Тръмп, визирайки терористичната заплаха. Тръмп каза това на обща пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган след среща на двамата в Белия дом, предаде БТА като се позова на ДПА.

Още по темата

"Днес ние сме изправени пред нов враг в борбата срещу тероризма и отново ние заедно се опитваме да се противопоставим на тази заплаха", каза Тръмп.

"В последните години и дори наскоро турският народ преживя ужасяващи терористични атаки", припомни американският президент.

Той каза, че американо-турските отношения ще останат несломими в борбата срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Тръмп каза, че САЩ поддържат Турция в борбата с тероризма, в това число и с ИД, а също и с ПКК, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

"Ние предлагаме нашата подкрепа за турския народ. Ние поддържаме Турция в борбата с тероризма и терористичните групировки, като ИД и ПКК, за да гарантираме, че за тях няма да има сигурно място", каза той, цитиран от ТАСС.

Тръмп каза, че за него е голяма чест да приеме Ердоган в Белия дом, допълва Асошиейтед прес.

След срещата с него американският президент каза, че поисканото от турския президент американско военно оборудване ще бъде доставено на турската страна в най-кратки срокове, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Военно оборудване бе поискано от президента на Турция и ние ясно дадохме да се разбере, че то ще бъде доставено в най-кратки срокове", заяви Тръмп.

Той каза, че САЩ поддържат всички усилия за намаляване на мащабите на насилието в Сирия и за създаването на условия за мирното уреждане на конфликта там, допълва ТАСС.

Тръмп заяви, че иска да привлече колкото се може повече страни в оказването на помощ в борбата с тероризма, предаде Ройтерс.

След срещата турският президент пък каза, че е важно за стабилността и мира Турция да има добри отношения със САЩ, предаде Ройтерс. Той каза, че се надява на бъдещи консултации и сътрудничество със САЩ, поставящи нова основа на двустранните отношения.

Ердоган заяви, че двамата с Тръмп са се договорили да работят заедно в областта на икономиката и търговията.
Той каза, че победата на Тръмп на изборите е довела до нова надежда за Близкия изток, предаде Ройтерс.

Турският президент засегна и темата за Кюрдските сили за защита на народа и каза, че американското използване на тези сили в региона противоречи на договорката и никога няма да бъде прието от Турция, предаде Ройтерс.

Турция гледа на кюрдите в Сирия, като на свързани с ПКК, а САЩ смятат сирийските кюрди за най-добрия си боен партньор в Северна Сирия, отбелязва АП.

Миналия месец турските военни бомбардираха кюрдските сили в Сирия и Ирак, като в един от случаите американските сили бяха само на 10 километра по нататък. Правителството на Ердоган каза, че може да атакува кюрдските бойци в Сирия отново.

След срещата с Ердоган, в изявлението си пред журналисти, Тръмп не говори директно за решението си САЩ да въоръжат сирийските кюрди, но подчерта, че САЩ и Турция имат съвместен ангажимент да сложат край на сирийския конфликт, отбелязва АП.

По темата за тероризма турският лидер каза, че тероризмът е свързан с неуспешния преврат срещу него от миналото лято, предаде Ройтерс.

Накрая Ердоган покани Тръмп и семейството му да посетят Турция, допълва ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Още ми е смешно като се сетя как, когато свалиха руския самолет Ердоганчо се беше попикал от страх "А дали щеше да одобри свалянето му, ако наистина е страхлив!!!
44
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тресе ги робския комплекс насаден им от московците.
43
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган изнася открит урок на гумен гадеф как се води адекватна съвременна национално отговорна политика. Как можеш да търсиш положителни връзки с две наглед противоположни сили и да имаш нормални отношения и с двете. Записвай си гадефффф!!!
42
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"н'апикания Ердоган се е оплакал на господарят си Тръмп, че лошите българи изхвърлили ислямистката му партия ДОСТ и го направили за смях :)))))"Ама ти сериозен ли си или си мислиш, че ще харесат твоя коментар...защото според малкото реално мислещи хора тук...за Ердоган лошите българи (вашите обидинени смешници) даже не са проблем!
41
15
 
37
 
! Отговори
До 67 преди 6 години
Точно "*** " е думата която най-приляга на Ердоганчо. Едва завършил религиозно средно училище, липсата на интелект и култура му е изписана на лицето . Той е от "черните" турци, от най-ниското съсловие, издигнал се с лъжи и нахалство.
40
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доколкото съм запознат , турците имат доста сериозна армия и техника . Тогава за какво им е ново и модерно обурудване ? За какво се готвят ?
39
4
 
36
 
! Отговори
Вотан преди 6 години
До Анонимен"когато свалиха руския самолет Ердоганчо се беше попикал от страх"Да и след това тръгна производството на памперси и стана световен лидер и в това!!!
38
1
 
53
 
! Отговори
!!! преди 6 години
"Миналия месец турските военни бомбардираха кюрдските сили в Сирия и Ирак, като в един от случаите американските сили бяха само на 10 километра по нататък. Правителството на Ердоган каза, че може да атакува кюрдските бойци в Сирия отново."Браво Ердо...PYD е сирийския клон на пкк, слагаш си тежестта и тук и там на място! Браво:-) :-)
37
4
 
43
 
! Отговори
Вотан преди 6 години
До ТръмпЕрдоган да не е *** като теб,че да го баломостват?!
36
7
 
38
 
! Отговори
Тръмп преди 6 години
сега баламосва Ердоглиган, а реално ще подкрепи кюрдите
35
2
 
52
 
! Отговори
Вотан преди 6 години
Турците станаха братя с руснаците сега потвърдиха,че са брадъри с американците,а ние на кого да разчитаме?! Дори нямаме фабрика за вазелин!
34
13
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още ми е смешно като се сетя как, когато свалиха руския самолет Ердоганчо се беше попикал от страх и чакаше Путин пред кабинета му с часове, за да му се извинява, а американците му бяха казали да се оправя сам. Доста беше препотил мустака тогава.
33
9
 
41
 
! Отговори
велик ташак преди 6 години
Имам добри приятели булгари дето знаят Турски да говорят ,и са много горди не че са булгари, а за това че знаят ВЕЛИКИЯ ТУРСКИ ЕЗИК.
32
8
 
36
 
! Отговори
Пидал Османлия преди 6 години
Ние произвеждаме танкове, ракети, самолети, сателити, ПВО и дори спирт за горене. Държавите на опашка чакат да ни ги купуват...ама ние дай да си вземем ръждясали ф-16 и да оберем *** на американсата армия, че тънко!!! Аве де да знам май сме доста прoста нация.
31
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците нямат интерес от силна Турция, за тва въоръжават кюрдите, Руснаците също нямат полза и се чудят какво да направят, за да намалят американското влияние в района и накрая пак Европа ще плаща сметката, а Турция, Турция е просто разменна монета на Великите сили. Така че се успокойте, съдбата на Балканите се определя далеч, далеч от тук.
30
5
 
39
 
! Отговори
ЕС преди 6 години
Третополовия ЕС е пред разпад и пак Султана ще спаси България и стадото му...за политика се изисква да се има политик с топки а не политици-мъже в пола....да живееее бат ЕРДОГАН,а бат Бойко и компанията от крадливите и корумпираните КАЛИНКИИИИИИ на съд и затвор-бесило за нанесените огромни щети на държавата и стадото му
29
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Турция такъв политик се ражда на всеки 100 години. В България още не се е родил.
28
5
 
37
 
! Отговори
:) преди 6 години
и следващия път пак ще ги изхвърлим ДОСТ - няма проблемпък колко членки имал ДОСТ в Анадола ни е през оная работанаправихме ви за смях-чак билетите за връщане в Турция не платиха хахахахахахахаха
27
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има да разправя на Путин какво е в овалния кабинет...
26
4
 
38
 
! Отговори
бг политици преди 6 години
То и половината депутати от ГЕРБ начело с Физкултурника,Караянчева,Карафидосова ходеха до Турция за да целунат краката на Султана....и пак ще идаттттт