Ердоган поиска военно оборудване, Тръмп му го обеща

Тероризмът бил общата им заплаха, ще се борят заедно
151
Ердоган поиска военно оборудване, Тръмп му го обеща
Снимка: Reuters

САЩ и Турция се сблъскват заедно със споделени заплахи, заяви американският президент Доналд Тръмп, визирайки терористичната заплаха. Тръмп каза това на обща пресконференция с турския президент Реджеп Тайип Ердоган след среща на двамата в Белия дом, предаде БТА като се позова на ДПА.

Още по темата

"Днес ние сме изправени пред нов враг в борбата срещу тероризма и отново ние заедно се опитваме да се противопоставим на тази заплаха", каза Тръмп.

"В последните години и дори наскоро турският народ преживя ужасяващи терористични атаки", припомни американският президент.

Той каза, че американо-турските отношения ще останат несломими в борбата срещу Ислямска държава в Сирия и Ирак.

Тръмп каза, че САЩ поддържат Турция в борбата с тероризма, в това число и с ИД, а също и с ПКК, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

"Ние предлагаме нашата подкрепа за турския народ. Ние поддържаме Турция в борбата с тероризма и терористичните групировки, като ИД и ПКК, за да гарантираме, че за тях няма да има сигурно място", каза той, цитиран от ТАСС.

Тръмп каза, че за него е голяма чест да приеме Ердоган в Белия дом, допълва Асошиейтед прес.

След срещата с него американският президент каза, че поисканото от турския президент американско военно оборудване ще бъде доставено на турската страна в най-кратки срокове, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Военно оборудване бе поискано от президента на Турция и ние ясно дадохме да се разбере, че то ще бъде доставено в най-кратки срокове", заяви Тръмп.

Той каза, че САЩ поддържат всички усилия за намаляване на мащабите на насилието в Сирия и за създаването на условия за мирното уреждане на конфликта там, допълва ТАСС.

Тръмп заяви, че иска да привлече колкото се може повече страни в оказването на помощ в борбата с тероризма, предаде Ройтерс.

След срещата турският президент пък каза, че е важно за стабилността и мира Турция да има добри отношения със САЩ, предаде Ройтерс. Той каза, че се надява на бъдещи консултации и сътрудничество със САЩ, поставящи нова основа на двустранните отношения.

Ердоган заяви, че двамата с Тръмп са се договорили да работят заедно в областта на икономиката и търговията.
Той каза, че победата на Тръмп на изборите е довела до нова надежда за Близкия изток, предаде Ройтерс.

Турският президент засегна и темата за Кюрдските сили за защита на народа и каза, че американското използване на тези сили в региона противоречи на договорката и никога няма да бъде прието от Турция, предаде Ройтерс.

Турция гледа на кюрдите в Сирия, като на свързани с ПКК, а САЩ смятат сирийските кюрди за най-добрия си боен партньор в Северна Сирия, отбелязва АП.

Миналия месец турските военни бомбардираха кюрдските сили в Сирия и Ирак, като в един от случаите американските сили бяха само на 10 километра по нататък. Правителството на Ердоган каза, че може да атакува кюрдските бойци в Сирия отново.

След срещата с Ердоган, в изявлението си пред журналисти, Тръмп не говори директно за решението си САЩ да въоръжат сирийските кюрди, но подчерта, че САЩ и Турция имат съвместен ангажимент да сложат край на сирийския конфликт, отбелязва АП.

По темата за тероризма турският лидер каза, че тероризмът е свързан с неуспешния преврат срещу него от миналото лято, предаде Ройтерс.

Накрая Ердоган покани Тръмп и семейството му да посетят Турция, допълва ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
2
 
35
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
За Щатите Демокрацията свършва там където им започват интересите! Постоянната подкрепа за Турция независимо че там се вихри диктатура - чистa проба, е текуща тяхна политика. Както се забелязва, няма място на Планетата, където да нямат интереси! Което обаче по никакъв начин не кореспондира с Демокрацията! Пропагандата и практиката при тях драстично се разминават - "Не ни гледайте какви ги вършим, а ни слушайте какво ви преказваме!"
84
12
 
43
 
! Отговори
Chivars Pantev преди 6 години
ЧЕ ТЕ ДВАМАТА ПОДЪРЖАТ ТЕРОРИЗМА, ЩЯЛИ ДА СЕ БОРЯТ ЗАЕДНО. ДРЪН, ДРЪН ЯРИНА.
83
5
 
37
 
! Отговори
д преди 6 години
Депесарщина ...С всички и с никой . Гледат само да изиграят някой . Ама има и тъпани дето им го позволяват.
82
3
 
34
 
! Отговори
ц преди 6 години
Депесарщини ,тука Доган и ДПС така се въртет къв всеки.
81
24
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган е пълен ***, руснаците не му дадоха С-400 той отиде да проси оръжия от краварите, естествено и те ще го пързулнат на ските. Остава му пак да си организира сам поредния преврат за да получи своите 2 минути слава.
80
11
 
42
 
! Отговори
да преди 6 години
много са смешни българските р'оми като се правят на турци, но и на американци да се правят по сайтовете пак си остават р'оми..иска им се да принадлежат кьм някой народ..но никога няма да са нито българи, нито турци..комплексирано племе
79
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган иска оръжия за да се бори с кюрдите, а кюрдите се борят с ИД, но докато скача по свирката на Путин ще го търпят, после ще го отсвирят.Сега засега всички подържат огъня в Сирия докато намерят някой Романов и да изпълнят пророчеството нещо удариха на камък с наследника.
78
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ИД ще получи ново американско оборудване от Турция
77
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Тероризмът бил общата им заплаха, ще се борят заедно." - какво по-точно имат в предвид?
76
3
 
45
 
! Отговори
осман преди 6 години
България има нужда от успехи, без значение на кое поприще.спорт музика бизнес.този безкраен измислен преход умори най здравите надежди на хората.младите заминаха по опитните останаха да се борят кой както може!тоз народ и тази държава не заслужаваха тази съдба.пък кой знае може и да са го заслужили!но все пак има проблясъци които дават надежда и сила че ще се пречистим и ще сме удовлетворени от нещата някой ден.БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.МИСЛЯ ЧЕ ТОЗИ ДЕВИЗ НАД ПАРЛАМЕНТА ЩЕШЕ ДА Е ПО УДАЧЕН!
75
12
 
46
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Великата американска демокрация поддържа поредния тоталитарен диктатор. Факт !Да и е честито на турската интелигенция и опозиция !
74
1
 
35
 
! Отговори
До осман преди 6 години
Спрял съм да го гледам преди няколко години . Още тогава реших , че е пародия и никога повече него гледах .
73
2
 
37
 
! Отговори
осман преди 6 години
извинявам се за което .необмислено да.много общо.нямам нищо против нито българи нито сърби нито гърци.подтексто беше политически.защото политиката отчуждава хората.да се върнем на емровизия !и това според вас конкурс за песен ли е?
72
2
 
34
 
! Отговори
До 125 осман преди 6 години
Ето пак се връщаме на тази тема : Вие политизирате . Вие говорите за комунизъм , за начин на управление и идеология ( което в днешно време е политическо средство за манипулиране ), а аз за отношения между хората. Първите ви думи бяха : българи, гърци и сърби да го д.хат. Вие нападнахте на етническа основа , а после за извинение обърнахте на политическа
71
4
 
53
 
! Отговори
осман преди 6 години
следях форумите онази нощ след евровизия.някои забелязаха че армения ..нали не им смениха на тях имената...сърбия словения украйна кипър гърция.нито един от уж приятелите на българия не дади и точка за бг.аз като бг турчин избеснях..ако беше турция участвала щеше да гласува за бг.щото турците са велики .не са *** като другите.в турция на българите викат комшу и ги посрещат като крале.а в българия ***.комплекси нали?
70
1
 
47
 
! Отговори
До 121 осман преди 6 години
Незнам как решихте , че дъщеря ми и синът ми са в Лондон и ядат дюнери ... Информативно ще Ви кажа , че не съм женен все още и нямам деца . Но да , ако някой ден имам , бих се постарал да ги държа далече от Балканската простотия . От тази омраза и от този манталитет
69
2
 
40
 
! Отговори
осман преди 6 години
Родината е една .земята е една.казвам само че грешките на определена власт разочароват народа!но това не значи че турците или помаците не обичат българия!заради интересите на една комунистическа каста!ОЩЕ ОТ МАЛКИ ИМ НАСАЖДАТ ОМРАЗА СРЕЩУ ТУРЦИТЕ.те дори не знаят малките защо да я мразят турция .след като след абитуриентския бал ги карат в анталия на екскурзия.пълен носенс.радващ е фактът че демокрацията колкото и да е измислена.дава примери крисия хасан и ибрахим печелят евровизия.жалко ...
68
1
 
35
 
! Отговори
До 112 осман преди 6 години
Сам описвате как великият Ататюрк е показал респект и уважение към всички ( без значение от пол, етност и религия ) , а Вие плюете по тях . Вземете пример от него и покажете респект.
67
0
 
36
 
! Отговори
До 112 осман преди 6 години
Никой не оспорва 1989 година . Но Вие говорите за българските политици , а аз за България като наша ( и ваша родина ) . Ако някой политик ( било то и любимият Ви Ердоган ) допусне грешка , това значи ли , че ще плюете етноста и родината си ?
66
1
 
40
 
! Отговори
до 119 преди 6 години
разбираемо е едно за 500 години да не знаеш какъв си щото и дъщеря ти е в лондон и сина ти е в берлин и ядат всеки ден дюнер от осман агата с гмо ..много сте жалки..съжалявам но истината боли....