Тръмп плаши: Възможно е да изтегли САЩ от НАТО

Иска съюзниците да увеличат финансовия си принос
Обновена: 18 май 2017 09:28 | 18 май 2017 08:27, Петя Славова
88
Тръмп плаши: Възможно е да изтегли  САЩ от НАТО
Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп е доволен, че съюзниците в НАТО са обещали да увеличат финансовия си принос, но не изключва възможността да изтегли САЩ от алианса, ако тези обещания не бъдат изпълнени, заяви пред Франс прес служител в Белия дом.

"Засега президентът е доволен от това, което вижда. Той вижда, че те реагират позитивно", каза служителят преди първото посещение на Тръмп в чужбина. Той ще участва на 25 май в срещата на върха на НАТО в Брюксел. "Но ако нищо не се случи, или ако се случва твърде бавно, ще останем бдителни", каза служителят, пожелал анонимност.

По-рано вчера друг служител в Белия дом заявил пред чужди журналисти, че "Тръмп няма да остане в НАТО, ако НАТО не постигне достатъчно бърз напредък", предадоха Франс прес и ДПА. "Той би искал да остане в НАТО. Но той няма да остане в НАТО, ако НАТО не постигне много по-голям напредък много по-бързо", казал служителят, който също пожелал анонимност. След това обаче негови колеги побързали да нюансират думите му с уточнението, че това е далечна перспектива, добавя АФП.

Страните членки на НАТО поеха ангажимент през 2014 г., да увеличат разходите за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт в срок от 10 години. Освен САЩ, малко са страните които досега достигат това равнище. Тръмп насочва критиките си предимно към Германия, чиито разходи за отбрана сега са 1,2 на сто от БВП. Канцлерката Ангела Меркел обеща да увеличи инвестициите в Бундесвера, отбелязва АФП.

Миналия месец Тръмп каза, че НАТО "вече не е отживелица", след като месеци наред в предизборната кампания критикуваше съюзниците от НАТО, че не внасят своя дял в бюджет на организацията и не полагат достатъчно усилия да се борят с тероризма.

На срещата на върха в Брюксел Тръмп вероятно ще продължи да оказва натиск над съюзниците да увеличат разходите за отбрана, добавя ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: натоСАЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
15
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Аз не съм русофил. Просто се опитвам да съм обективен, когато говорим за политика и история. Да се отрича всичко на Русия и тя да се демонизира само не работи в БГ
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да плащат тиквите и който е гласувал за тях, за какво да плащаме за разходките на кораба Карл Винсент ли ?
26
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сталин ска Русия смачкаЛа нацизма ? Как го смачка по-точно? Нито ввс , нито флот , нито техника ? Нацизма го смачкаха САЩ с огромното количество техника , която са докарали в Европа. Русия няма една спечелена голяма война - в която да се е била сама .
25
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Турско-Гръцки конфликт, две страни членки на НАТО. "....Я пак!!!Кипър кога е бил гръцки?
24
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъкмо по-бързо ще бъдат създадени Европейски Въздушно - Космически - Галактически сили за борба със зелени човечета, дето ги е страх да си сложат отличителни знаци, защото са пратени от зловещото Джудже да отмъкнат Европа.
23
4
 
7
 
! Отговори
firo peshev преди 6 години
"39 КИПЪР НИКОГА не е бил член на НАТО нито тогава през 1974 година НИТО ДНЕС през 2017 година"Турско-Гръцки конфликт, две страни членки на НАТО. Коя армия прави военна операция на острова и го окупира?
22
9
 
14
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Да се защити ЕО от Русия - поредните фейк заплахи. Царска Русия е била защитник на Европа на няколко пъти (Наполеон, Прусия, Османците). Сталинска Русия смачка нацизма. Някои ще ревнат и зароби источна Европа - сега нали вече е свободна без война
21
3
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Тоя пък плаши *** с кокъл ...той да му мисли когато маршал Ким Чен Ун го насмете с непобедимата девет милионна армия на КНДР.....Да живей!
20
3
 
11
 
! Отговори
firo peshev преди 6 години
19: "Нима покрай Украйна все още не си разбрал каква е ползата от НАТО"И каква е?А ползата в Кипър?Да не ни се случва, но ако Турция реши да си вземе райони около Кърджали, НАТО ще ни защити? Вярваш ли го?НАТО е скъпа отживелица, безсмислена и излишна структура.
19
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
25 Питаха те 2001 година и ти каза ДА като гласува...........................ТОВА НЕ Е ВЯРНО!
18
3
 
5
 
! Отговори
ВСЕКИ ЕВРОАТЛАНТИК преди 6 години
ДА ПЛАЩА ПО ЕДНА ЗАПЛАТА КАТО ЧЛЕНСКИ ВНОС В НАТО.ТАКА ДЕ, ЩОМ СА ФЕНОВЕ НА НАТО - ДА СИ ПЛАЩАТ.-ЗРУГИТЕ СА ОСВОБОДЕНИ.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еееех Тръпмеее, де да беше така лесно да взимаш решения, както пърдиш по туитер. Букмейкърите в Лондон вдигнаха прогнозите за твойто уволнение и са вече над 50%. Хубавото в цялата история с теб е, че Котай ще ви изпърди и теб и московските гномчета.
16
2
 
11
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Трудно ще мине тоя номер, защото парите на ЕО отиват за социална политика, не за войни и това е съвсем разумно. Трудно ще хлъзнеш ЕО след като е изтърпяла две световни войни. Въпреки че евроатлантиците работят усърдно за обратното. Не мисля че някой наистина заплашва ЕО.
15
5
 
11
 
! Отговори
да ама не преди 6 години
Да напомня че НАТО съществува в нарушение на ДОВСЕ от 1991г.с който се закрива Варшавския договор и НАТО!!!
14
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И по какво си личи че сме в нато, а не в руската федерация. Като 90% от оръжието и техниката ни е руска! Ха, ха смотльовци! По добре да вървим при Путин, поне няма да сменяме оръжието
13
4
 
11
 
! Отговори
НЕ преди 6 години
До До 5А някой нас питал ли ни е искаме ли да сме в тази организация?за да плащаме?
12
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нато ще умре като Варшавския договор и всичко ще си дойде на мястото.
11
9
 
1
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Байно,човекът говори да си плащаме масрафът! Мутрите искат пари за да те пазят!Участието в една организация иска и съпричастност!Лесни сме на поръчките,трудни на плащането!
10
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И 50% от БВП да даваме за въоръжение, няма да устоим на една руска рота. Не само в оръжието е силата.
9
2
 
17
 
! Отговори
firo peshev преди 6 години
Прав е Тръмп, НАТО е отживелица, един огромен бюрократичен апарат за който отиват милиарди, без каквато и да е реална полза.Каква е целта на този блок, от кой да защитава? Марсианци? Защото клишето с Русия, Китай или Иран не върви...