Тръмп плаши: Възможно е да изтегли САЩ от НАТО

Иска съюзниците да увеличат финансовия си принос
Обновена: 18 май 2017 09:28 | 18 май 2017 08:27, Петя Славова
88
Тръмп плаши: Възможно е да изтегли  САЩ от НАТО
Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп е доволен, че съюзниците в НАТО са обещали да увеличат финансовия си принос, но не изключва възможността да изтегли САЩ от алианса, ако тези обещания не бъдат изпълнени, заяви пред Франс прес служител в Белия дом.

"Засега президентът е доволен от това, което вижда. Той вижда, че те реагират позитивно", каза служителят преди първото посещение на Тръмп в чужбина. Той ще участва на 25 май в срещата на върха на НАТО в Брюксел. "Но ако нищо не се случи, или ако се случва твърде бавно, ще останем бдителни", каза служителят, пожелал анонимност.

По-рано вчера друг служител в Белия дом заявил пред чужди журналисти, че "Тръмп няма да остане в НАТО, ако НАТО не постигне достатъчно бърз напредък", предадоха Франс прес и ДПА. "Той би искал да остане в НАТО. Но той няма да остане в НАТО, ако НАТО не постигне много по-голям напредък много по-бързо", казал служителят, който също пожелал анонимност. След това обаче негови колеги побързали да нюансират думите му с уточнението, че това е далечна перспектива, добавя АФП.

Страните членки на НАТО поеха ангажимент през 2014 г., да увеличат разходите за отбрана до 2 процента от брутния си вътрешен продукт в срок от 10 години. Освен САЩ, малко са страните които досега достигат това равнище. Тръмп насочва критиките си предимно към Германия, чиито разходи за отбрана сега са 1,2 на сто от БВП. Канцлерката Ангела Меркел обеща да увеличи инвестициите в Бундесвера, отбелязва АФП.

Миналия месец Тръмп каза, че НАТО "вече не е отживелица", след като месеци наред в предизборната кампания критикуваше съюзниците от НАТО, че не внасят своя дял в бюджет на организацията и не полагат достатъчно усилия да се борят с тероризма.

На срещата на върха в Брюксел Тръмп вероятно ще продължи да оказва натиск над съюзниците да увеличат разходите за отбрана, добавя ДПА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: натоСАЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
14
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ха дано, и ако спре годишната изсръжка на израел от 5 млрд долара ще е супер
7
5
 
12
 
! Отговори
те преди 6 години
САЩ под повод че уж пази страните ги окупира,от кой ги пази не е ясно кой ги заплашва също,всичко е само фейк.
6
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво му е на Путин оръжие да бие Нато. Той си има лична бомба-Тръмп, който ще унищожи Нато, без един изстрел. Както в Крим.
5
1
 
18
 
! Отговори
факт преди 6 години
Много е спорно дали НАТО е в състояние да опази който и да е като виждаме че тази организация няма успешна мисия,само провали и харчене на огромни пари.
4
3
 
14
 
! Отговори
мутри сащ преди 6 години
Ето това е рекет,като през 90 години плащате за охрана/окупация/или ви оставяме!?падани се.....
3
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха...рашанките подкрепят Тръмп.По голяма рашшистка шизофрения, русофил да подкрепя американски президент...никъде няма.
2
3
 
20
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Де късмет де... Европа таман ще си направи самостоятелна армия. Имаше 2 троянски коня в ЕО - единият се изчисти с Брекзит. Дръгият е НАТО.
1
5
 
7
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Къф кеф !!!