Тръмп очаква "тежки" дискусии за климата на Г-7

US президентът още мисли за санкциите срещу Русия
26 май 2017 07:37, Златко Желев
5
Тръмп очаква "тежки" дискусии за климата на Г-7
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп очаква тежки дебати за търговията и климатичните промени с останалите лидери от Групата на седемте най-развити страни на срещата им днес и утре в Сицилия, заяви неговият икономически съветник Гари Коун, цитиран от Ройтерс.

Американският президент смята да постави силно ударение върху значението на вътрешния икономически растеж.

Неговите колеги от Г-7 са разтревожени, че той може да изпълни обещаната по време на предизборната кампания протекционистка политика и да се отметне от ангажимента на САЩ да намалят парниковите емисии по силата на Парижкото споразумение за климата.

Пред репортери по време на полета на Тръмп към Сицилия Коун каза, че и двете теми ще бъдат засегнати на срещата на Г-7.

"Ще имаме много тежки дискусии за търговията и за това какво има предвид президентът под свободна и отворена", допълни той и обясни, че ако другите страни не издигат търговски бариери и не налагат мита, тогава и САЩ ще отговорят със същото.

Икономическият съветник прогнозира също трудни разговори за климатичните промени, като изтъкна, че президентът, който неотдавна нарече глобалното затопляне "измислица", ще вземе решение за Парижкото споразумение, след като се върне във Вашингтон от първата си задгранична обиколка.

Коун припомни, че европейските страни са постигнали по-голям напредък в намаляването на вредните емисии на газове и че ако американските индустрии се опитат да наваксат прекалено бързо, това ще им струва много пари.

"Вижте, ние вярваме в околната среда. Вярваме в чистия въздух и чистата вода. Но вярваме също в икономическия растеж, така че трябва да намерим баланс", посочи съветникът.

Коун каза също, че сред другите обсъждани теми от Г-7 ще бъдат тероризмът, киберсигурността, Северна Корея, Афганистан, Пакистан и Русия.

Попитан дали Вашингтон иска да бъдат запазени финансовите санкции, наложени от Запада на Русия след анексирането на Крим, Коун каза, че президентът обмисля този въпрос и засега няма позиция.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е , лоши са германците, лоши са, че имат подредена страна, добра икономика, отлично здравеопазване и образован народ! Именно поради тия причини бяха "лоши" и през първата и втората световни войни.63982
2
1
 
2
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 1 година
Доналд Тръмп, по време на срещата на НАТО, цитат: "The Germans are bad, very bad",
"Немците са лоши, много лоши!"
1
0
 
1
 
! Отговори
До яcтребка преди 1 година
А ти ли добре бе Кривод3урлат nлешив neepacтино