Тръмп го направи – оттегли САЩ от споразумението за климата

Според US-президента то било несправедливо към страната му
68
Тръмп го направи – оттегли САЩ от споразумението за климата
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп оттегли официално САЩ от Парижкото споразумение за климата.

"За да изпълня своя официален дълг да защитя Америка и нейните граждани, Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата", заяви държавният глава в Розовата градина на Белия дом, информира БТА.

Този ход поставя Щатите в компанията на Сирия и Никарагуа - единствените страни в света, които не са част от сключеното през 2015 г. в Париж споразумение за борба с климатичните промени, отбеляза Ройтерс.

"Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж", заяви 70-годишният президент, който обоснова решението си с желание да защити работните места на американците срещу едно "много несправедливо" към неговата страна споразумение. По думите му то ще коства на САЩ 2,7 милиона работни места и 3 трилиона долара загуби в брутния вътрешен продукт.

Още по темата
"Считано от днес, Съединените щати спират да прилагат необвързващото Парижко споразумение", чиято цел според Тръмп не е борба с климатичните промени, а това други страни да получат икономически преимущества пред САЩ.

По време на предизборната си кампания Тръмп нарече глобалното затопляне "измислица", сътворена от Китай, за да се сдобие с конкурентни предимства пред неговата страна.

Съгласно международната спогодба, в която участват 195 държави, САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си на въглероден диоксид с 26 до 28 процента спрямо нивата от 2005 г. и да увеличат финансирането на фонда "Зелен климат" за подпомагане на развиващите се страни да се борят с климатичните промени.

Съединените щати са вторият по големина замърсител след Китай и произвеждат 15 процента от емисиите на парникови газове в света.

Голямата цел, която си поставиха в края на 2015 г. страните по споразумението, бе да не бъде допуснато средната температура на Земята да се повиши с повече от 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, като се намалят емисиите на парникови газове.

Тръмп заяви вчера в речта си, че ще започне преговори за повторно присъединяване към Парижкото споразумение или за "изцяло нова сделка при условия, които да са справедливи към САЩ". Той обаче показа, че това по никакъв начин не е приоритет на управлението му: "Ако успеем, чудесно, ако ли не - здраве да е", каза президентът.
 


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коментарите тук са два вида:
" Америка за България"
или
"България за Путин"
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е или брутален ***, или е Велик... поживем-увидим...
52
0
 
4
 
! Отговори
Реквием преди 1 година
Светът е голям и спасение скоро няма да има никъде! Навсякъде е задръстено от прости, необразовани, арогантни, зомбирани от денонощното взиране в компютъра, смартфона, телевизора люде. Сбогом, прекрасно Черноморие, налазено от некултурни, пияни и нахални туристи, сбогом хубави (доскоро!) европейски градове, сега с мръсни и миришещи на кебап улици, сбогом Америка, някога надежда на милиони онеправдани по света!
51
2
 
5
 
! Отговори
Gogo преди 1 година
Този се оказа голям т ъ п а к!!! Повече от това, което доста хора си мислеха.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъмпи Тръмпи изпадна в климатериум.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да се учудя ако Тръмп си мисли, че земята е плоска...
48
1
 
2
 
! Отговори
Смех преди 1 година
До 44

Посмях се малко, ама май ти не се шегуваш...
47
1
 
3
 
! Отговори
Арети преди 1 година
Информацията е подвеждаща, апропо, както винаги!!! Да се отвлече вниманието от финансовото фиаско, които СПРЕТНАХА на целия свят, американците, и от срива на жиэненото равнище!!! Световната търговия в МОМЕНТА се командва от паниката, след която се движи по необеэпечените с нищо капитали!!!
46
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп е Covfefe !
45
0
 
7
 
! Отговори
Он преди 1 година
Кога санкции???
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както се казваше в една притча "И това ще мине". Не е на център този човек, крайно неграмотен, илитерат, вероятно няма да си изкара мандата докрай. Харесва се на тълпата, ама сложни неща не могат да се решават по прост начин. Юнкер го обясни добре като каза, че са се опитали да му обяснят нещата с прости изречения, но явно не са успели.
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп каза, пикая на Европа и точка. Какво сега ще направи ЕС, ще му наложи санкции или ще правиме флешмоб или какво точно?
42
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Заслужил гражданин Бе вие сороспийте явно съвсем ви са увредени мозъжите от прекомерната употреба на дрога,щом сънувате някакъв (импийчмънт) срещу Тръмп.Да ви светна никога досега в американската политика не е имало президент свален с импийчмънт,дори и Ричард Никсън е е свален с импийчмант както си мислят мнозина ,а самия Никсън подава оставка .Имало е такава процесура срещу някои президенти,но никога не е успявал да мине импийчманта .Така,че сороспии ще трябва да изтраетев Тръмп в два мандат
41
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от "America first" този се опитва да постигне "America only"

някой ще му обясни ли, че двете неща са много различни
40
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А те понеже рускините над 35-40 хич не са дебели. Вие на плаж, не сте ли ходили :))))
39
0
 
6
 
! Отговори
Оруел преди 1 година
Тръмп продължава политиката на САЩ, нищо ново. Те бяха и една от малкото държави в света които не ратифицираха протокола от Киото!
38
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В САЩ има много хора борещи се за зелен свят ! От тях много са и богати и медийни личности. Със сигурност тръмп си намери нови врагове в САЩ.
Този цирков артист върви към голяма пропаст.
37
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Зорошоидите е еврохейтаците не харестват Тръмп защото се обяви за курс за сближаване с Русия."

Първо... Тръмп е клoyн.
Второ... Видяхме го и неговия курс за сближаване с Русия, като сам изригна против Русия. Ако не си спомняш, значи или си глух и сляп или мозъкът ти не функционира.
Трето... Тръмп е машичка в ръцете на Путин. Защото никой не се съмнява в професионалните качества на Путин. Путин си е човек, който е умен и много е учил и има политически и професионален опит. За него така е лесно.
36
2
 
14
 
! Отговори
morelini преди 1 година
дО 44 В грешка си точно аз никога не съм бил чебурак.Тя Меркел го каза че повече на САЩ не може да се разчита.Криво да седим право да говорим,всички сегашни проблеми кой ги забърка...Русия ли....Гледай реално на нещата.
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко беше четкане на Американците заради силата им в НАТО.
...
Вари го печи го чебуракът все за Русия мисли.