Тръмп го направи – оттегли САЩ от споразумението за климата

Според US-президента то било несправедливо към страната му
2 юни 2017 07:31,
68
Тръмп го направи – оттегли САЩ от споразумението за климата
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп оттегли официално САЩ от Парижкото споразумение за климата.

"За да изпълня своя официален дълг да защитя Америка и нейните граждани, Съединените щати ще се оттеглят от Парижкото споразумение за климата", заяви държавният глава в Розовата градина на Белия дом, информира БТА.

Този ход поставя Щатите в компанията на Сирия и Никарагуа - единствените страни в света, които не са част от сключеното през 2015 г. в Париж споразумение за борба с климатичните промени, отбеляза Ройтерс.

"Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж", заяви 70-годишният президент, който обоснова решението си с желание да защити работните места на американците срещу едно "много несправедливо" към неговата страна споразумение. По думите му то ще коства на САЩ 2,7 милиона работни места и 3 трилиона долара загуби в брутния вътрешен продукт.

Още по темата
"Считано от днес, Съединените щати спират да прилагат необвързващото Парижко споразумение", чиято цел според Тръмп не е борба с климатичните промени, а това други страни да получат икономически преимущества пред САЩ.

По време на предизборната си кампания Тръмп нарече глобалното затопляне "измислица", сътворена от Китай, за да се сдобие с конкурентни предимства пред неговата страна.

Съгласно международната спогодба, в която участват 195 държави, САЩ трябваше до 2025 г. да намалят емисиите си на въглероден диоксид с 26 до 28 процента спрямо нивата от 2005 г. и да увеличат финансирането на фонда "Зелен климат" за подпомагане на развиващите се страни да се борят с климатичните промени.

Съединените щати са вторият по големина замърсител след Китай и произвеждат 15 процента от емисиите на парникови газове в света.

Голямата цел, която си поставиха в края на 2015 г. страните по споразумението, бе да не бъде допуснато средната температура на Земята да се повиши с повече от 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, като се намалят емисиите на парникови газове.

Тръмп заяви вчера в речта си, че ще започне преговори за повторно присъединяване към Парижкото споразумение или за "изцяло нова сделка при условия, които да са справедливи към САЩ". Той обаче показа, че това по никакъв начин не е приоритет на управлението му: "Ако успеем, чудесно, ако ли не - здраве да е", каза президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
9
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
А защо са им на Китай долари? Китай купува дълга на САЩ .а не долари бе търбух, тоест им купува банките. Само Ротшилд може да спаси краварите или голяма война. Китай каза на Тръмп да си събира партакешите от Южна Корея и Северна Корея както виждаш. Сега Тръмп ще почва да си събира ТHААДИТЕ.
11
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Тръмп кефи все по яко.Сецна им л-й-ното на еврохейовете.
10
4
 
5
 
! Отговори
Мунчо идЕотът преди 6 години
А кой пречи на собствениците на различни бизнеси да намалят емисиите? Не ги задължават да повишат отделянето на вредни газове, нали?
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Невъзможно ли е останалите страни подписали споразумението да прекратят всякакви търговски връзки с неподписалите го? Така няма да има за какво да произвеждат и ще си намалят вредните емисии.
8
2
 
10
 
! Отговори
до Теди преди 6 години
Истинското им лице.
7
3
 
12
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Снимката кърти миФки :)
6
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меките китки от Брюксел се прегръщат с терористите и усилено им даряват плюшени розови маймунки. Търпение, смиреност и толерантност. Тръмп не преговаря с терористи.
5
2
 
30
 
! Отговори
младен преди 6 години
"По време на предизборната си кампания Тръмп нарече глобалното затопляне "измислица",...."За затоплянето дали е измислица или не не мога да кажа, не съм учен, ама глобалното тровене е неоспорим факт.
4
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя старец не спря с глупостите.
3
9
 
22
 
! Отговори
jk преди 6 години
Този е луд за четирима......
2
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е Тръмп, всички които са подписали тая патетична глупост са предатели към страната и народа си. Ocтавки на всички европейски лидери трябват, но не виждам как ще стане.
1
12
 
8
 
! Отговори
онбашията преди 6 години
ХАХАХАХА нека плачат прогресивисти и зубъри :)