Коми нямал доверие в почтеността на Тръмп

US печатът: Етичен човек се среща с аморален булдозер
9 юни 2017 12:23, Елка Василева
25
Коми нямал доверие в почтеността на Тръмп
Джеймс Коми. Снимка: Reuters

Седмици след като беше описан от президента Доналд Тръмп като "чалнат", бившият директор на ФБР Джеймс Коми умело обрисува конфронтацията си с президента като сблъсък между законовите принципи, залегнали в основата на американската демокрация, и един користен, себелюбив политик, който не ги признава, а още по-малко се придържа към тях, отбелязва в редакционна статия в. "Ню Йорк таймс".

Свидетелствайки под клетва пред сенатската комисия по разузнаване, Коми ясно показа, че не е имал доверие в почтеността на президента. Защо? Поради "същността на този човек", каза той. Сблъсквайки се за първи път в кариерата си с непочтен президент, Коми започнал да си води подробни записки от всеки разговор с Тръмп.
"Честно казано, се притеснявах, че той може да излъже за характера на срещата ни", каза пред комисията Коми.

Бившият шеф на ФБР заяви, че е бил уволнен заради разследването за руска намеса в американските избори. Заклеймявайки опитите на Русия да опетни американските демократични институции, Коми може би говореше и за поведението на Тръмп.

Още по темата

Със сдържан гняв Коми окачестви изказвания на Тръмп от миналия месец, че във ФБР царял хаос и че директорът му бил изгубил доверието на служителите си, като най-обикновени лъжи.

В отговор на свидетелствата под клетва на един публично оскърбен достоен служител на закона пресслужбата на Белия дом, чиято собствена надеждност е под въпрос, се ограничи с това да отбележи вяло, че президентът не е лъжец.

Коми заяви, че мисията на ФБР е да защитава американския народ и да брани конституцията на САЩ. Да се надяваме, че принципите, които той формулира и към които се придържа, ще ръководят и това разследване занапред, отбелязва всекидневникът.

В свидетелските показания на Джеймс Коми нищо няма щастлив край, гласи заглавие на статия във в. "Вашингтон пост". Вчерашното изслушване представи натрапчив образ на моралист, влязъл в сблъсък с човек на сделките. Личните етични дилеми на Коми сега са вплетени в политическата история на страната. Случващото се има потенциал за върховна драма - печелещ време етичен човек се среща с аморален булдозер. Историята не приключи щастливо за Коми - нито, както изглежда, за страната, отбелязва вестникът.

В състезанието по доверие с Доналд Тръмп Джеймс Коми е очевиден победител, пише в. "Лос Анджелис таймс". Въпреки че подготвеното от него изявление беше публикувано и прочетено от милиони американци ден по-рано, свидетелските показания на Коми пред комисията по разузнаване в Сената бяха сензационни, приковаващо вниманието и отчайващи.

Той не само заяви, както се очакваше, че президентът Тръмп нееднократно е искал от него лоялност и е настоявал да прекрати разследването срещу бившия съветник по националната сигурност Майкъл Флин, а каза пред комисията, че си е водил подробни бележки от разговорите им, тъй като откровено се безпокоял, че Тръмп може да излъже за тях впоследствие.

Проблемът за Тръмп е, че Коми е опитен държавен служител с репутация на човек с висока нравственост, докато самият Тръмп е човек, свикнал да извърта, чиято кампания сега се разследва не само от две комисии в Конгреса, а и от специален прокурор, чийто мандат може да обхване и обстоятелствата около уволняването на Коми, подчертава вестникът.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Парвенюто има сериозни проблеми с черния си дроб/ КОЙТО ЗНАЕ -ВИЖДА/ ! Леле трагедия :Евреите не владеят,вече, ФБР!!! Дали, ако техният Едгар Хувър не беше *** ,а имаше дете ,то щеше да е шеф на ФБР/ в днешни времена/ ??? Е..х ти "ДИМО-КРАЦИЯТА" със ХУВЪР БИЛДИНГ !!!
19
1
 
0
 
! Отговори
НЕ Е смешно преди 6 години
С точно такова пси препрограмиране FBI атакуваше НАГЛО ХИЛЪРИто по време на изборите.Техниката е тип импулсен чип в телата на служители включват го започват да бърборят ..Колко страшно какво що ..Тестваме редовно връзките и ХОП предупредихме че служебните адреси се контролират от врагове.Поздравяваме нашите приятели от САЩ и хоп получаваме отговора направо от КОТОНУ БЕнинска НАродна республика.
18
1
 
0
 
! Отговори
На Минерални бани преди 6 години
Кeми е пострадал тежко от черно проникващо вражеско пси препрограмиране през нови компютри. за първи път засякохме този тип черна вражеска за хората атака тази година при проучване на нови компютри работещи с новата уиндоус версия.Облъчването нa жертвите в обсега на монитора е заснето перфектно в офисите и на FBI.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Д. Коми е за президент, а не онзи ***
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде,и този номер не мина,давайте другия .Напред гн.Президент!
15
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не греша Донал младши бе туитнал, че баща му има записи на срещите си с Коми. По този повод на изслушването Коми каза:" Видях, че има тут за записи, Боже, надявам се да има записи". Това би го казал само човек уверен в себе си. Бъдещете ще покаже дали е бил прав.
14
1
 
2
 
! Отговори
До БПФ преди 6 години
И ти си пишеш, колкото да не заспиш! Нито си слушал, нито си чел какво е казал Коми. Той има едно единствено обвинение към Тръмп в ЛЪЖА ! Изречението му е следното: "Белият дом реши да ме оклевети и по-важното - да оклевети ФБР! Това бяха чисто и просто лъжи! " Тръмп го обвини, че не ръководи добре ФБР, че там е хаос, че Коми е "позьор". Ето това трябва да се докаже. Дори според българският КД не може да уволниш някого заради "некадърност" ! Трябва да го докажеш и затова често отпадат в съда!
13
2
 
1
 
! Отговори
До Дилема преди 6 години
Защо вие безродниците всичко омаловажавате и свеждате до собствената си духовна нищета! Според мен в тази кандидат президентска имаше достатъчно читави кандидати. Спецификите на избирателната система изкараха на преден план Хилъри и Тръмп. Имаше по-достойни от тях а моят фаворит, като страничен наблюдатил бе Бърни Сандърс. Кой е президента на Парагвай никого не вълнува и не засяга, но е изключително важно кой е президент на Америка, Китай,Русия...
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаеме ги етичните лицемери готови да те унищожат без да им мигне окото, за да извлечат дивиденти, и после да плачат на гроба ти все едно си бил пръв приятел... Нагледали сме се на такива вече.
11
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коми си има лични проблеми- затова няма доверие на своя президент. Затова да иде да ги полекува,пък после ще видим.
10
3
 
3
 
! Отговори
Дилема преди 6 години
Кои са по-морални-служещите на Сорос(демократите и техните назначения) или тия на Ротшилд(републиканците и Тръмп)?С какво изперкалата бабичка беше по-добра от лудия милиардер?Имаха ли американците някакъв избор,при условие,че свестните кандидати бяха елиминирани още на първичните избори?Америка няма друг път на развитие,освен тоя,начертан от Господарите*!Изборите са само за оформяне в законови рамки на волята им.Грешки от рода на Кенеди вече не се допускат!
9
3
 
10
 
! Отговори
сс преди 6 години
Шеф на ФБР 100% се става без никакви сделки. Ей така дават толкова много влияние. Ухаааа и как повярвахме само. Тази версия май е насочена само към масовия хамериканец.
8
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2много морален иде да е бившият ШЕФ НА ФБР!Да не излезе скоро някоя истина и за него, от моралните му постъпки?!не се притеснявай за него, да не е ШЕФ НА КГБ, че да е неморален.
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Феномен: Всички *** защитават с плам двама милиардери, държавни глави, на които въобще, ама изобщо не им дреме за тях и мястото където живеят.
6
6
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Въпрос:"Защо още при първата ви среща сте започнали да пишете бележки, при положение, че с двама предишни президенти не сте го правили?"О:"Комбинация от инстинкт, обстоятелството че сме сами, темата на обсъждане и личността на президента."Що за човек е Тръмп лъсна с елементарните му предизборни приказки за простолюдието!
5
6
 
11
 
! Отговори
До zeus преди 6 години
Личи си, че нито си гледал изявленията на шефа на ФБР, нито си ги чел. Той отговаря много точно и премерено на всеки въпрос на комисията! Не мисли, че всички са като теб.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ниският интелект на Дъмпи Тръмпи му изигра лоша шега. Можеше да уволни Коми по-хитро, но предпочете просташкият начин - с квалификации и обиди. Той дори не се сети, че тези лъжи трябва да се доказват. В резултат все повече нагазва в блатото и се приближава до импийчмънт.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бил започнал да записва срещите и разговорите си с Тръмп. Демек преди това не е записвал предишните президенти и сенатори. От край време, тази длъжност в САЩ е свързана с множество компромати срещу всякакви лица от политиката и Коми се изкара много морален. Да не говорим, че са му платили за да направи тези гейтове и да импийчнат Тръмп. Американците винаги са имали нужда от враг, а с политиката на Тръмп такъв вече нямат. Не се учудвам, че ще се опитат да прокарат нов курс с нов президент.
2
6
 
12
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Смешно е един бивш шеф на ФБР да говори като махленска клюкарка за някаква руска намеса, без да покаже доказателствата. От друга страна въпреки явните нарушения ФБР отказа да разследва Клинтън. ФБР не трябва да е политически инструмент, така че мястото на Коми си е баш на трудовата борса.
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ме съм защитник на Тръмп, но много морален иде да е бившият ШЕФ НА ФБР!Да не излезе скоро някоя истина и за него, от моралните му постъпки?! Шеф на Фбр, Абсолютен моралист ще е нещо много хубаво за да е вярно, ще проследим новините