Не съвсем театрални спорове: Тръмп като Юлий Цезар или...

Полемика около постановка на Шекспир в Ню Йорк
13 юни 2017 09:37, Елка Василева
5
Не съвсем театрални спорове: Тръмп като Юлий Цезар или...
Доналд и Мелания Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Артистично-политическа полемика избухна около постановка на прочутата трагедията на Шекспир "Юлий Цезар", в която римският диктатор изглежда като американския президент Доналд Тръмп. Това предизвика остра критика от страна на някои консерватори, а двама корпоративни спонсори спряха финансирането си.

В постановката на трупата The Public Theater, която се играе в рамките на Шекспиров фестивал в нюйоркския Сентрал парк, Цезар е рус бизнесмен, облечен в син костюм, с червена връзка, а съпругата му носи дизайнерски дрехи и има източноевропейски акцент.

Пиесата завършва, както си е при Шекспир, с убийството му. Главният герой умира, наръган от тълпа от жени и представители на малцинства.

Спонсорите - авиокомпанията Делта еърлайнс и Банк оф Америка - спряха финансирането на постановката, като авиокомпанията написа в Тwitter, че художествените ръководители на трупата са прекалили и са проявили лош вкус.

Театърът защити трактовката си и чрез Facebook заяви, че тя по никакъв начин не пропагандира насилие по отношение на когото и да било. Пиесата на Шекспир и нашата постановка искат да кажат точно обратното: тези, които се опитват да защитят демокрацията с недемократични средства, плащат ужасна цена и разрушават тъкмо това, което се борят да спасят, се казва в изявлението на театъра.

Срещу постановката възропта и синът на президента, Доналд Тръмп младши, който попита в Тwitter: Питам се колко от това "изкуство" се финансира с пари на данъкоплатците?

Миналия месец комедийната актриса Кейти Грифин изгуби работата си в телевизия Си Ен Ен, след като се появи снимка, на която тя държи нещо, което прилича на маска на отсечената глава на Тръмп.

Премиерата на предизвикалата толкова коментари пиеса бе на 23 май. Тя ще се играе до 18 юни.

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
Арети преди 6 години
Целият свят обърна внимание на начина по-който Тръмп влеэе в Белия дом, той не даде път на своята съпруга, не я иэчака, а эа нея се погрижиха семейство Обама!!!:-(((
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези направиха такава супер реклама на театъра, че парите които са давали за спонсориране просто ще са смешни!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спирай мъните на тези шутове!Едно време са се возили с талиги,и са ги били с пръчки,сега станаха най големи политикани!Всеки месец си раздават награди!
2
0
 
6
 
! Отговори
до ех преди 6 години
мани, че иска и нег.рата да работят, не само да раждат и да живеят на помощи.
1
3
 
11
 
! Отговори
ех преди 6 години
Бърка им незнам къде, този Тръмп..Война по всички фронтове..И то защото се обяви против НЕЛЕГАЛНИТЕ емигранти..Виж ,ако беше като Меркел-да ги покани-щеше да е приказен президент