САЩ за пореден път ни критикува за трафика на хора

България била източник за жертви на експлоатация
Обновена: 27 юни 2017 20:52 | 27 юни 2017 20:52, Камелия Цветанова
27
САЩ за пореден път ни критикува за трафика на хора
Снимка: Reuters, архив

Българското правителство не покрива изцяло минималните стандарти за елиминиране на трафика на хора, но прави значителни усилия в тази насока, се казва в тазгодишния доклад на Държавния департамент на САЩ, посветен на този проблем, съобщи БТА.

Американското външнополитическо ведомство отбелязва усилията, положени от българските власти през отчетния период, включително разследването на повече случаи с трафик на хора с цел трудова експлоатация, оказването на подкрепа на жертви на трафик, приемането на национална стратегия за борба с тези престъпления за периода 2017-2021 г. и действията на правоохранителните органи срещу държавни служители и полицаи, станали съучастници в схеми за трафик на хора.

Въпреки това правителството не демонстрира по-големи усилия, в сравнение с предишния отчетен период, казва Държавният департамент. Въпреки че общият брой разследвания и съдебни преследвания срещу трафикантите отчита леко повишение, съдилищата са осъдили по-малко трафиканти и са издали условни присъди за повечето от признатите за виновни. Капацитетът на правителството да осигури подслон и да предостави специализирани услуги на жертвите остава малък, предвид установения брой на пострадалите от това престъпление, допълва ведомството.

Тъй като правителството е отделило достатъчно ресурси за план, който, ако бъде приложен, би бил достатъчен за покриване на минималните стандарти, България няма да бъде понижена в Група 3, както би следвало по силата на Закона за защита на жертвите на трафик, а ще остане в списъка за наблюдение към Група 2 за трета поредна година, се казва в доклада, публикуван на уебсайта на Държавния департамент.

Към страната ни се отправят няколко препоръки, включително да положи повече усилия в разследването, съдебното преследване и осъждането на трафиканти, особено в областта на трафика на хора с цел трудова експлоатация, да дава ефективни присъди в затвора на признатите за виновни лица и да оказва повече помощ на жени и деца, станали жертви на трафик.

България е източник и в по-малка степен транзитна страна и крайна дестинация за мъже, жени и деца, жертви на трафик с цел сексуална и трудова експлоатация.

Български жени и деца са жертва на трафик с цел сексуална експлоатация в страната, в Европа и Близкия изток.

Български мъже, жени и деца са подлагани на принудителен труд в други европейски страни и Израел, основно в селското стопанство, строителството и сектора на услугите. Български деца и възрастни са принуждавани да просят и да извършват дребни кражби в България, Гърция, Италия, Словения, Швеция и Обединеното кралство.

Румънски момичета стават жертви на секстрафик в България. Корупцията в правителството създава условия, в които е възможно извършването на такива престъпления и длъжностни лица са разследвани за предполагаемо участие в трафик, казва Държавният департамент в заключение в частта си за България

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Ала_Бала преди 6 години
САЩ системно от 15 години провеждат политика за разсипване на на Европа. Пращат ни тестостеронови бойци.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи ние сме виновни,че западните държави експлоатират българите.Там проблем няма.Те са много добрички.
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ае всички под мен марш в Рашка ... Рашка и Булгарашка са най-скапаните държавички ... Да им пикам на трикольорите .
13
1
 
4
 
! Отговори
Д. Димитров преди 6 години
Тази бежански вълна е предизвикана от САЩ... те са първоизточника на проблема, всичко друго е следствие... Така че "драги" ми американци, тези критики може да ги отправите към себе си. А критиките към българския народ може да си ги заврете там където слънце не огрява, ама дълбоко... най-вероятно ще ви хареса, като гледам как се радвате на гей прайдовете. ДО КОГА?
12
1
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Роптаете, че световният хегемон ни критикува, а искате да сте част от ЕС и НАТО. Те тези неща са навързани. БГ трябва да слушка, иначе санкции и няма повече сателити
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами когато някой създава жертви, друг трябва да се погрижи да бъдат експлоатирани. Така че ако САщ спрат да създават жертви, ние ще спрем да печелим от тях.
10
0
 
5
 
! Отговори
Диего Коща преди 6 години
Въпрос на време е преди реззаните да се докопат до ядрена бомбица и да я прекарат през силно-охраняемата стена против бежанци на перчема - цял свят ще прави препоръки тогава заливайки се от смях :))
9
1
 
7
 
! Отговори
Теди преди 6 години
На Мелания Тръмп само една рокля от 50 000 $ доста бедни хора може да изхрани по света...
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя жабата видяла, че подковават коня, па и тя дигнала крак. Че и краварите, видели че някой си давал оценки и айде и ние. Проблемът е, че никой не го интересува вашето мнение откакто перчама почна да сeре.
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 6 АМИ ТИ ОТ РАЯ ЛИ СЕ ОБАЖДАШ.???
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 7 ЯСНО Е ЧЕ ПАРИТЕ СА ТИ В ПОВЕЧЕ. ОТ СПОСОБНОСТИТЕ ТИ.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министерството по труда и заетостта е най големия експлоататори за българите работещи в ЕС. ПО СПОГОДБА И ПО КОЛЕКТИВНИ ТРУДОВИ ДОГОВОРИ С ТАКА НАРЕЧЕНИ К В О Т И. КАКТО И ПАРТИИТЕ КОИТО ОТПУСКАТ ТИЯ КВОТИ.НИЕ ОБИКНОВЕННИТЕ ГО ЗНАЕМЕ. НО ДОБРЕ И САЩ ДА ГО КАЖЕ.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако правителството не може да въведевизи за американските говеждовцитрябва да си подаде оставката и да сиходи.
3
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова се притесних и разтревожих, че САЩ ни критикували. Не знам как ще спя тая нощ.
2
4
 
18
 
! Отговори
пиндорси преди 6 години
*** САЩ си позволяват да критикуват и оценяват другите страни!от къде на къде тези за какви се имат?
1
2
 
19
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Тези пък (пак) алооооо департамента!А кой изгони милионите тарамбуки от миризливите им коптори в пустинята?Кой наричаше талибаните в Афганистан - стожери на демокрацията!Българите ли?Не може да се реш, и да караш други да ти събират лай ната!