Въпреки забраната: US-конгресмен снима в Аушвиц, после се извини

Газовата камера не е сцена, реагираха остро от музея
6 юли 2017 08:16,
17
Въпреки забраната: US-конгресмен снима в Аушвиц, после се извини
Снимка: архив Reuters

Скандал около бивш концлагер се разрази в САЩ. Американски конгресмен се извини за видеозапис, който заснел в някогашния нацистки концлагер Аушвиц-Биркенау на територията на съвременна Полша, въпреки изискването към посетителите да пазят мълчание.

Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Републиканецът Клей Хигинс, нов член на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ от щата Луизиана, публикува неколкоминутния материал, на който показва, например, мястото, откъдето е бил пускан газ. На записа 55-годишният Хигинс прави политически коментари, като на моменти видеото има музикален фон.

"Ето защо сигурността на нашата територия трябва да бъде засилена, а нашата армия - да бъде непобедима", казва, например, бившият шериф в газова камера. На излизане той прави извода, че "е трудно човек да напусне газовата камера и пещите без да почувства непоколебим ангажимент да защитава Съединените щати от злото, което съществува по света".

Ръководството на музея, в който е превърнат бившият концлагер, осъди поведението на Хигинс. Една газова камера "не е сцена", написа то в Туитър.

След два дни полемика Хигинс, който е известен с острия си език срещу престъпните банди и радикализираните мюсюлмани, премахна видеото от уважение към онези, на които може да е причинил болка. В комюнике той поднесе "своите искрени извинения".

Центърът "Ане Франк" в САЩ обаче не прие тези извинения. Той отбеляза, че Хигинс се представя като приятел на Израел, но не е споменал евреите или Холокоста в своя видеоматериал.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Аушвицвидеоконгресмен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
6
 
! Отговори
ado преди 6 години
Пътя към ада е покрит сдобри намерения. Ако убиват американци е престъпление , ако амерканци убиват други хоре е "защита на националните интреси" независимо от повода. Ако някой чужденец стреля в САЩ е тероризъм. Когато американци стрелят в друга страна е геройство.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горяли били труповете на милиони отровени с газ.С какво са ги горял и с магия ли? Немците са имали недостиг на гориво.Плюс не всеки труп изгаря на пепел и трябва да се натроши-справка в крематориума.Газта която е използвана е силно отровна и не само тези в лагера ами и всички други в околията щяха да се обгазят.
12
0
 
0
 
! Отговори
Нямакажа преди 6 години
В следващия живот ти ще си там ***
11
0
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 6 години
Да защитаваш родината си не означава агресия и експанзия срещу другите!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Химлер им е бил създателя,а няма восъчна фигура поставена в стаята на надзирателите с фигурите на неговите подчинени от отдела поне да се знае за дълго време както са очаквали около него.
9
4
 
0
 
! Отговори
dublin преди 6 години
Tolkova komentari,a nito edin ne obsuzda kvint-esenciata za sluckata s kravarceto I mediinite tupalki po tup_ata mu cutura..Za vse oste nezagrialite-docetete I POSLEDNOTO izrecenie na statiikata.Tam e razkovniceto...
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
У нас като чуят, че някой иска да защитава родината си, му се смеят
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Почуства непоколебим ангажимент да защитава Съединените щати от злото , което съществува по света"...единственото зло на този свят е вашето правителство и военният му комплекс....но ми харесва мисълта ви за борбата с злото , за това ли построихте 9 самолетоносача за да охранявате бреговата ивица може би....или да се пазите от злото в другия край на света...егати нарцистичните лицемери
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя е по-*** от средностатистическия американец. Става за премиер на България. И една книга не е прочел, ама е гледал комикси и филма за Капитан Америка.
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредния "миролюбив" янки бленуващ и бълнуващ за силна армия и войни. Как ще ви нарита Путин кривите генетично дефектни глави самооооо.... Бой по краварските *** чутури докато поумнеят и омекнат.
4
0
 
12
 
! Отговори
Кирил преди 6 години
Муахахахаха... Страшни изводи за г-н Ред Нек.
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"На излизане той прави извода, че "е трудно човек да напусне газовата камера и пещите без да почувства непоколебим ангажимент да защитава Съединените щати от злото, което съществува по света"."*** като американец.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има и други по-страшни гледки там. Огромни мрежести контейнери, пълни с детски обувчици....
1
2
 
15
 
! Отговори
селянин с колело преди 6 години
Пълно е с правописни и стилистични грешки.