Тръмп заплаши Венецуела. Нарече Мадуро лош лидер

Президентът на САЩ готов с бързи икономически мерки
18 юли 2017 08:08, Петя Славова
36
Тръмп заплаши Венецуела. Нарече Мадуро лош лидер
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Венецуела със силни и бързи икономически мерки, ако нейният президент Николас Мадуро изпълни намерението си да свика учредително събрание, което да промени конституцията, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Венецуелският народ вчера отново ясно показа, че е за демокрация, свобода и върховенство на закона. Въпреки това смелите действия на венецуелците продължават да са пренебрегвани от лош лидер, който мечтае да стане диктатор", заяви Тръмп в декларация. "Съединените щати отново призовават да бъдат произведени свободни и честни избори и застават на страната на венецуелския народ, който иска да върне страната си към демокрация и процъфтяване. Ако режимът на Мадуро наложи учредително събрание на 30 юли, Съединените щати ще предприемат силни и бързи икономически действия", гласи декларацията на Тръмп.

Малко по-късно Държавният департамент на САЩ призова правителствата на американския континент и страните от целия свят да приканят правителството на Венецуела да се откаже от проекта за национално учредително събрание, предаде БТА.

Венецуелската опозиция вчера започна "финална офанзива", за да попречи на проекта на президента социалист да промени конституцията и отправи призив за обща 24-часова стачка в четвъртък. По данни на опозицията 7,6 милиона венецуелци са гласували в неделя в референдума, организиран без съгласието на властите и 98,3 на сто са отхвърлили президентския проект за учредително събрание.

Проектът на Мадуро предвижда то да се състои от 545 членове, които да бъдат избрани на 30 юли. Учредителното събрание трябва да установи мир и икономическа стабилност във Венецуела. Но опозицията смята, че по този начин ще бъде заобиколено Националното събрание, в което тя има мнозинство от 2016 г., след 17 години господство на партията на бившия президент Уго Чавес, добавя АФП.

Президентът Мадуро заяви, че референдумът е "вътрешно гласуване" на опозицията и че няма законна и задължителна сила, защото е бил свикан без участието на Националния изборен съвет, близък до властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 6 години
До с 11 Ама САЩ са хегемон бе , не знаеш ли? Правото е на силния.Русия с какво право се меси в работите на независима Украйна? А де?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21САЩ се водят от интересите си, а не вземат пример от никой. А интересите им се разпростират много далеч, вкл. Луната и Марс.Потърси инфо за доктрината "Монро".
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лош е, защото няма ракети и ядрено оръжие. Всеки добър лидер има.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нито една латиноамериканска държава не се меси във вътешното положение на Венецуела, САЩ да вземат птимер от тях.
16
2
 
7
 
! Отговори
TURCIQ преди 6 години
За Турция не смее .
15
2
 
9
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Тоя все по вече ми заприличва на Жорж Ганчев.
14
0
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До cazzo duro 14Еххх експертии1. 70% от бюджета на държавата е за социални помощи Реално всички приходи от Нефт се разпределят малко или много за соц. помощи2. Проблемът с соц помощите е че вместо да развиват селско стопанство примерно купуват от чужбина храни което е глупава идея3. Падането на цената на нефта усложнява много ситуацията4. Военните искат да направят еквивалента на ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ и да се реши как ще се развива държавата. Опозицията не иска защото няма да вземе власта
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Венецуела проблемите започнаха когато национализираха петролните компании заграбени от американците....това е! Пука му на Тръмп за хората.Пък и нашите и "световните "медии не ни казват истината , а само това, което им изнася!Сещате се защо...
12
11
 
7
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
ако не беше жалко щеше да е смешно. страната с най-големите петролни запаси в света тъне в мизерия. Ама при комунизма е така.......
11
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най големият и неуспешен президент в историята на САЩ,....отново и отново върши и се изказва неправилно......време е за импийчмънт....
10
5
 
19
 
! Отговори
с преди 6 години
Сащ-най голямото зло на земята :)Какво право имат да се месят в политиката на напълно независима страна?!?
9
2
 
17
 
! Отговори
Седящият Бик преди 6 години
Маниту му е дал малко чудодейни гъби и сега Оранжевия скункс търси врага ...Търси го в Азия , Африка и Европа , но го намери в Южна Америка !!!!! Скункса е велик , той е американският Винету ...., той е Супермен , той е ....Големият Клоун ... :)))))) Хау !!!!
8
3
 
9
 
! Отговори
ккк преди 6 години
7.6 милиона от общо 30 милиона жители на страната!Опозициятя направо ги е "размазала" на тоз референдум, бе....
7
16
 
7
 
! Отговори
Венецуела-тъжно е! преди 6 години
Във Венецуела средната заплата е около 460 песос(около 20 долара). Това е голямото постижение след повече от 30 години реален социализъм. Затова хората по-цял свят бягат от социализма, заради беднотията и масовата тъпотия. Сега за пръв път им позволиха да имат частни леки коли и достъп до интернет. Ето докъде води социализмът в чист вид !
6
3
 
11
 
! Отговори
Калина до 9 преди 6 години
Аааа, тъкмо се чудех дали спите още, фили и фоби. Че броячът цъка - трябва да се работи.По....здрав на демократичния ти господар.Хайде, време е да отиваш в кравешкия обор да чистиш, че като гледам, пак е изтропкал едно голямо!
5
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комyнетата ги натиснаха навсякъде. Ще има предсмъртно *** но червени пpасета от Русия през КНДР та чак до Венецуела.
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ша ги демократизират...явно скоро?
3
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нефта е причината САЩ да се месят където не ги засяга. Що не идат в Сахара да се бутат ,където няма ресурси за крадене.
2
6
 
19
 
! Отговори
факт преди 6 години
За САЩ тези който си пазят страните от грабеж и не се кланят са лоши лидери или диктатори,България губи на година по два милиарда лева от американските Марици 1-3 и нашите"лидери"са удобни и не ги критикуват.
1
5
 
21
 
! Отговори
агресия преди 6 години
Уго Чавес навремето изгони американските фирми който ограбваха Венецуела,и мистериозно бе поразен от рак,от години САЩ правят опити да свалят властта и да заграбят пак страната.