Тръмп горд с нов самолетоносач: Враговете ни ще треперят

Корабът "Джералд Форд" бе построен за 12,9 милиарда долара
Обновена: 22 юли 2017 22:53 | 22 юли 2017 22:50,
164
Тръмп горд с нов самолетоносач: Враговете ни ще треперят
Снимка: Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп официално въведе във въоръжение единадесетият американски самолетоносач и първият от ново поколение с ядрено задвижване.

"Американската стомана и американските ръце произведоха послание от 100 000 тона към света: американското могъщество не знае граници", заяви Тръмп на церемонията във военноморската база в Норфък, щата Вирджиния. , Това предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Към които и хоризонти да се насочи този кораб, съюзниците ни ще спят спокойно, а враговете ни ще треперят от страх", заяви президентът на САЩ на церемонията по официално приемане на кораба от военноморските сили.

Сред присъстващите на церемонията бяха бившите министри на отбраната Доналд Ръмсфелд и Дик Чейни, предаде Асошиейтед прес.

Новият самолетоносач "Джералд Форд" е кръстен на 38-ия президент на САЩ. Строежът му започна през 2009 г. и трябваше да завърши през септември 2015 г. на цена от 10,5 милиарда долара, но този бюджет достигна над 20 процента преразход до 12,9 милиарда долара. ВМС обясняват забавянето и преразхода с високотехнологичните системи на кораба.

Новият самолетоносач е първият от клас "Джералд Форд", който заменя досегашния клас самолетоносачи "Нимиц". Следващият от това ново поколение е самолетоносачът "Кенеди", чийто строеж вече е започнал. ВМС на САЩ искат да увеличат флота си до 12 самолетоносача до 2031 г., отбелязва Франс прес.

Никоя друга държава няма такава военноморска сила. Русия и Франция имат по един самолетоносач, а Китай въведе във въоръжение втория си, но той още не е в оперативна готовност.

Самолетоносачът "Джералд Форд" ще е в оперативна готовност през 2020 г., а първото му разгръщане е планирано за 2022 г. той е с дължина 333 метра и екипаж от 4460 души и е задвижван от два ядрени реактора.

Новият му тип катапулт за самолети, електронен, а не парен, ще осигури 25 процента повече излитания за 75-те самолета и хеликоптери, а подобренията позволяват по-лесна поддръжка с екипаж от 500 души по-малко спрямо самолетоносачите от клас "Нимиц".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НесериозенНе знам защо всички си мислите, че България е нещо кой знаи какво и на някой му пука за нас или нашето мнение :) също така не разбирам защо все се сравнявате с държави които нито можем да ги стигнем по никой показател :) тръгнали нашите самолите да купуват... за какво са ти тия самолети? Какво ще направиш с тях? Ти за да се опазиш от съседите ни трябва да купиш поне 1000..
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До КузяПушека е за тайнственост и плашене на врага. Да го е страх от неизвеснтото. Да няма представа какво се крие в дима :о
59
2
 
4
 
! Отговори
Несериозен преди 6 години
До 78- кой е казал, че нашият самолетоносач ще е в Черно море. И ние ще защищаваме нашите интереси навсякъде по света. Те да не би американските самолетоносачи да си седят само в Мексиканския залив или Палм бийч.
58
1
 
8
 
! Отговори
Кузя преди 6 години
До Анонимен 20Да адмирал Кузнецов "Кузя", винаги е с патерици и обвит в пушек!
57
8
 
1
 
! Отговори
don преди 6 години
tova e staro veche tip vyorajenie.pylna bezmislica i skypa podryjkaRusnacite otadavna sa v KOSMOSA
56
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До викингаИ колко до сега са изяли за закуска защото така като ги гледам май умират гладни.
55
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
щастлив съм че живея във време когато сащ и съюзниците са водеща световна сила.
54
8
 
8
 
! Отговори
криста преди 6 години
Още един да си направят - да спят по-спокойно, но май и тогава няма да има спокойствие за тях. Треперят май те...
53
13
 
6
 
! Отговори
викинга преди 6 години
А руснаците имат едни ракетчици,които ядат авионосците като закуска !:-):-):-)
52
6
 
7
 
! Отговори
nina преди 6 години
Не забравяйте японците, г-да янки.
51
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 77САЩ имат повече самолети от Русия и Китай взети заедно :)
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ккЗащото не ни трябва. САЩ наблягат на самолетоносачите понеже това е единствения начин да придвижват сигурно авиацията си където поискат. Какво си мислиш, че ще направи България със самолетоносач в Черно Море??? Дори с изтрибителите? От кого ще се пазиш и кого ще нападаш? Турция ли? Турците имат 10-ата по големина армия в света. Ако тръгнат сутринта до обяд ще се вее турското знаме над парламента и няма да разберете какво се е случило даже. Какво ще направите 3-4 самолета?
49
2
 
14
 
! Отговори
Инфо преди 6 години
Американците са имали над 70 самолетоносача в момента функционират 11, руснаците около 8 от който работи само един от 1990 -та , справка wiki.
48
3
 
9
 
! Отговори
кк преди 6 години
Ние защо нямаме такова .. ? Аа ние нямаме самолети , забравих:(
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еех, с парите от КТБ и един малък заем и ние можехме да си поръчаме такъв. Самолетите после..
46
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Адмирал Кузнецов е най-добрия самолетоносач. Чрез димна завеса, просто, но гениално решение на руските учени той става невидим за врага.
45
10
 
14
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Самолетоносачите не се превят за война срещу Русия и Китай,а за да се тероризират останалите държави по света с цел защита на американския интерес.В тоя контекст те са ужасно нужни на САЩ.Виж за Русия ,а скоро и за Китай не са толкова голям проблем и наистина могат сравнително лесно да бъдат неутрализирани.Най-голямата конвенционална заплаха за РФ и Китай идва от десетките хиляди крилати ракети разположени покрай техните граници.
44
6
 
12
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
На ония със стратегическите бомбандировачи не им пука от това корито...то е за тия с по 8-16 незакупени самолета да знаят с кой крак да почват орото....
43
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Електронен" катапулт? Сигурно нещо от Силициевата долина, или пък made in China. Виж ако е електромагнитен (EMALS), е друга работа.
42
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че са коментарите да чета мненията на военните ни експерти които са виждали самолетоносач само на картинка в интернет.