Битката на Тръмп срещу Обамакеър... Все още неуспешна

Сенатът отхвърли промените, които отхвърляха здравната програма
28 юли 2017 22:16,
11
Битката на Тръмп срещу Обамакеър... Все още неуспешна
Сенатор Линдзи Греъм Снимка: Reuters

Сенатът на САЩ отхвърли законопроект за отмяна на редица ключови положения в програмата за здравно осигуряване на предишния президент Барак Обама, известна като Обамакеър, съобщиха световните агенции.

В хода на гласуването, продължило далеч след полунощ, 49 сенатори гласуваха за отмяната, а 51 - против. Гласовете се разделиха по партийна принадлежност, като републиканците гласуваха "за", а демократите - "против". Съдбата на документа беше решена от трима сенатори републиканци - Джон Маккейн, Лиса Мъркауски и Сюзан Колинс, които се присъединиха към колегите си демократи.

"Това очевидно е разочароващ момент. Американският народ ще съжалява, че не можахме да намерим по-добър път напред", каза лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл в необичайно притихналата зала веднага след гласуването.

Вотът оставя президента Доналд Тръмп без важна законодателна победа след повече от половин година на власт, въпреки че републиканците контролират и Белия дом, и Сената, и Камарата на представителите, посочва Ройтерс. Това ще бъде и разочарование за финансовите пазари, които очакваха Тръмп да направи бързи промени в здравното осигуряване, данъците и инфраструктурните разходи.

"Трима републиканци и 48 демократи подведоха американския народ. Както казвах от самото начало, нека Обамакеър да се самовзриви отвътре, а после нова сделка. Само гледайте!", написа президентът в Twitter.

Тръмп многократно е критикувал републиканците в Сената, че са неспособни да преодолеят вътрешните си разногласия, за да отменят наследството на Обама, но самият той не предложи законопроект, нито някакви ясни указания какво би искал да види на мястото на Обамакеър.

В различни моменти президентът е казвал различни неща - че Обамакеър трябва да се остави да се "самовзриви отвътре", че трябва да бъде отменена без замяна или че трябва да бъде отменена и заменена с нещо друго, припомня агенцията.

Републиканците обнародваха текста от осем страници за частично отменяне на някои положения от Обамакеър само три часа преди да започне гласуването. Те имат 52 места в 100-членния Сенат. Макконъл, чиято репутация на майстор на парламентарната тактика беше заложена на карта, можеше да си позволи да загуби подкрепата само на двама сенатори препубликанци, като решаващият глас бъде хвърлен от вицепрезидента Майк Пенс, който също присъстваше в залата.

С приближаването на вота погледите бяха насочени към Маккейн. Бившият републикански кандидат президент долетя от Аризона за гласуването, след като беше диагностициран с рак на мозъка.

В залата преди вота той разговаря с Колинс, Мъркауски и с другия сенатор от Аризона, Джеф Блейк. Колинс и Мъркауски вече гласуваха два пъти тази седмица против други две, и то по-всеобхватни, републикански предложения за отмяна и замяна на Обамакеър и се знае, че имат възражения срещу варианти, предвиждащи само частични промени. Тръмп дори написа критичен туит за Мъркауски, че е предала партията и страната си.

След това Маккейн разговаря с вицепрезидента Пенс и със сенатор Линдзи Греъм, който беше предупредил, че ще подкрепи текста само защото е получил уверения от председателя на Камарата на представителите Пол Райън, че той няма да стане закон.

След като разговаря с Пенс и Греъм, Маккейн прекоси залата, за да каже на лидера на демократическото малцинство Чък Шумър и другите демократи, че ще гласува на тяхна страна. Те се засмяха, когато Маккейн се пошегува, че репортерите на балкона вероятно вече са прочели новината по устните му. Сенаторката от Демократическата партия Даян Файнстайн го прегърна, а когато Маккейн излезе напред, за да даде гласа си "против", обричайки законопроекта на провал, демократите го аплодираха.

След вота пред репортери Шумър каза, че Маккейн взел решението си как да гласува едва вчера следобед. Шумър го нарече герой и добави, че е време законодателите да се вслушат в призива на Макекйн, отправен по-рано тази седмица, да преминат към по прозрачен и двупартиен законодателен процес.

Демократите и някои републиканци смятат, че отхвърлянето на вчерашния текст може да даде шанс двете партии да заработят заедно, за да оправят проблемни сектори на Обамакеър, без да го отменят. Други републиканци обаче смятат, че е време да се премине към други законодателни приоритети, като данъчнта реформа.

"Това беше проблем от "тежка категория", за който трябваше да отделим повече време. Трябваше първо да се заемем с данъчната реформа и точно това ще направим сега", каза пред репортери сенаторът републиканец Рон Джонсън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами ,като те хване рачо,ойде коня у ряката!
5
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С рак на мозъка решава съдбините на народа си.В Америка колкото си по- болен, толкова повече власт ти дават.По- предишният им Президент беще с болест на Алцхаймер.Рузвелт реши съдбата на България в Ялта , когато кръвното му беше 290/ 180. Не знем Сталин на колко водки е бил тогава
4
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
или по точно 1245 дипломата и сътрудници ще бъдат изгонени
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин гони 1150 дипломати
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този ни спря Южен поток.
1
5
 
3
 
! Отговори
Циркът ще продължи преди 6 години
Путин изгонва над 150 !!! американски дипломати!