Рестарт на отношенията Русия – САЩ? Твърде късно е!

Съперничеството на страните отиде твърде далеч
Обновена: 3 авг 2017 07:03 | 1 авг 2017 21:30,
254
Рестарт на отношенията Русия – САЩ? Твърде късно е!
Снимка: архив Reuters

Решението на Русия значително да съкрати персонала на американските дипломатически мисии слага край на всички надежди за ново рестартиране на отношенията между Вашингтон и Москва в най-близко бъдеще. Нещо повече, то може да открие нов, пълен с неясноти период на съперничество между двете страни.

Президентът на Русия Владимир Путин бе сметнал, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, ще може да се изградят съвсем различни двустранни отношения, пише Джонатан Маркъс от руската редакция на BBC.

Още по темата

По всичко личи, че Путин се е излъгал. Разчитайки на недвусмислените сигнали от предизборния щаб на Тръмп, че рестартиране на двустранните връзки е възможно, дори желателно, Москва се намеси в американската изборна кампания по безпрецедентен начин, както твърдят тайните служби на САЩ.

В момента се разследва колко далеч е стигнала Русия в подкрепата за Тръмп по време на изборната кампания. Това естествено е важен момент на фона на влошаващите се дипломатически отношения.

Русия естествено отрича всичко, но Кремъл явно свързваше големи надежди с новия "политически дисидент" в Белия дом. Москва се надяваше на промяна в политическия климат - на такава атмосфера във Вашингтон, в която да стане възможна отмяната на много от западните санкции, наложени след анексията на Крим.

Нещо повече, Русия би желала да сключи със САЩ сделка, в резултат на която Вашингтон да признае Москва за равноправен дипломатически играч, партньор в действията в горещи точки от рода на Сирия и като цяло в борбата с тероризма, породен от радикалната ислямистка идеология.

Тези надежди рухнаха. Русия изглежда е развила нереалистични очаквания спрямо президента Тръмп. Как си го е представял Путин - като напорист съмишленик или като политик и дипломат лека категория, който лесно може да бъде управляван и манипулиран?

При всяко положение намесата на Русия в американската вътрешна политика и разследването в тази връзка станаха пречка за възникването на каквито и да било нови отношения. Русия навярно не бе схванала колко остро ще реагира на действията й Конгресът, сметнала бе липсата на тревога по този повод в лагера на Тръмп за доминираща позиция сред привържениците на президента на Капитолийския хълм.

Какъв бе резултатът? Отношенията между Вашингтон и Москва бездруго не бяха добри, а изгонването на дипломатите само потвърждава, че в обозримо бъдеще със сигурност няма и да се подобрят.

Всичко това явно ще се отрази на украинската криза, конфликта в Сирия и т. н. Това означава, че Москва ще активизира информационната си кампания и действията в киберпространството, насочени срещу Запада и особено срещу малките страни, чиито инфраструктури и политически системи изглеждат по-уязвими. Русия ще продължи да модернизира стратегическите си ядрени оръжия. Но САЩ също имат собствени амбициозни планове.

Не бива впрочем да отсъждаме, че се повтарят времената на студената война. Русия вече не е световна сила, каквато бе Съветският съюз. Но има защо да сме загрижени. Идеологията на Кремъл - един вид авторитарен държавен капитализъм, изглежда привлекателна дори за политици от някои страни, членуващи в НАТО.

Действията на Русия обаче са свързани с редица ограничения. Едното е фактът, че с деструктивни методи далеч не се стига. Дипломатическото влияние изисква отдаденост и пряка комуникация. Точно затова например Русия си оставаше ключов играч в постигането на сделка с Иран - независимо от обтегнатите отношения на Москва с администрацията на Обама.

Всъщност решението на Русия да намали персонала на американските дипломатически учреждения е сравнително мека стъпка, сочеща, че Москва навярно иска да подсигури на администрацията на Тръмп поле за маневри.

Второ, грешната оценка за възможностите на новата президентската администрация да започне рестартиране е полезен урок за Москва. С отслабения Държавен департамент, с преобладаващите в Белия дом хора, верни на Тръмп, но с неголям дипломатически опит, САЩ в очите на Москва изглеждат все по-непредсказуеми.

А както показа първата Студена война, това не е добре за никого. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


254
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цензурирате думата рeдаkция? Удивителна свобода на словото. По времето на Тато нямаше такива забрани.
15
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горното е превод на тюрлю-гювеча на Джонатан Маркъс от руската редакция на BBC?
14
23
 
5
 
! Отговори
Незнайко преди 6 години
Путин не само се излъга с Тръмп.Путин не само си вкара автогол с Тръмп.Путин обърка целия свят с ненормалната си политика и диверсионни действия още от арсенала на ЧК и НКВД!!!
13
1
 
7
 
! Отговори
Изкуствено куче преди 6 години
До 10-15 години ще може да си купите изкуствено куче, но ще бъде много фалшиво - по добре се радвайте на истинските кучета и не ги предавайте никога!
12
5
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Русия се справя чудесно и без "партньор" като САЩ.Факт !
11
1
 
11
 
! Отговори
GOOGLE DEEP MIND преди 6 години
GOOGLE DEEP MIND не е близо до изкуствения интелект - изкуствения интелект трябва да може да греши!!ИНАЧЕ ГОВОРИМ ЗА КАЛКУЛАТОР - КАЛКУЛАТОРА НИКОГА НЕ ГРЕШИ!
10
0
 
19
 
! Отговори
ОТ AI доло преди 6 години
ЗАЩОТО МЕДИИТЕ ЗАПОЧНАХА ДА ВИ ЕКСПЛОАТИРАТ ПО ТАЗИ ТЕМА! ЗНАЙТЕ ИСТИНАТА - АЛГОРИТЪМ не е равно на (!==) ИНТЕЛЕКТ
9
0
 
27
 
! Отговори
ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ преди 6 години
Изкуствен интелект все още няма - всичко, за което ви говорят са алгоритми, написани да дадат резултати за определена цел - но това не е интелект. Това е обикновен АЛГОРИТЪМ. НЕКА ВСЕКИ КОЙТО НЕ РАЗБИРА ДА ЗНАЕ ТОВА!
8
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американците си преместили посолството в друга държава,тия са на крачка от прекратяване на дипломатически отношения а каква радост беше нали другарко Шаренкова, но какво стана!!!!
7
2
 
4
 
! Отговори
ИЗКУСТВЕН УРОД преди 6 години
Дойде ерата на изкуствените ***. Да се помолим на Бог да не се роди перфектният ***, който вероятно ще ни премахне.Роботите трябва да бъдат способни на грешка - исках да го споделя с някой. Мерси!
6
23
 
3
 
! Отговори
ВЪХ преди 6 години
Вижте двама хомосексуално зависими на снимката.....
5
3
 
12
 
! Отговори
НЕВЕЖ преди 6 години
Война ли започва, кажете на нас невежите. Или просто малоумнити медии си измислят неща щото почва да няма какво?Идва изкуствения интелект, народите се обединяват и подобряват, ала бала, бля бля?
4
5
 
40
 
! Отговори
Boko bo преди 6 години
Като цяло обективна статия с една, но огромна грешка. Русия е световна сила по много причини явно непонятни за пича от ВВС. И както знаете, когато атовете се ритат магаретата страдат. Така че, без радост кой е по-велик и кой ще го отнесе. България е важна и само тя.
3
0
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 6 години
Явно нашия свят е устроен така;да се движи от...противоречията.Двете военни свръх-сили винаги намират начин повече да се...разминават,отколкото да се...обединят.А светът можеше да е много по...уреден и проспериращ,ако имаше разбирателство по основните и глобалните проблеми на хората на планетата.
2
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Две от главните пионки на Елита(глобалисти, банкери, цион исти) играят добре ролите си. Доброто ченге и лошото ченге, тоя филм сме го гледали.
1
11
 
36
 
! Отговори
Burzum преди 6 години
Пускай ракетите Володя!Приключвай с тия прим.ати.След това си разделете Вселената с маршал Ким Чен Ун!