Белият дом готви още санкции за Русия. А отговор от Кремъл?

Опозиционери настояват: Москва е поставена наравно с Техеран и Пхенян!
2 авг 2017 21:18,
430
Белият дом готви още санкции за Русия. А отговор от Кремъл?
Снимка: архив Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да подпише приетия от Конгреса законопроект за нови санкции срещу Русия, а Кремъл разглежда възможности за "осезаем отговор". Междувременно руската опозиция търси рецепти за изход от санкционната криза, пише в. "Независимая газета", цитиран от Би Би Си.

Според лидера на опозиционната партия ПАРНАС Михаил Касянов Кремъл ще отговори с още по-силно "затягане на гайките" в Русия. Изход за Русия е да смени властта по демократичен път, а после да отстрани и самата причина за антируските санкции. Политикът припомня, че те са наложени заради анексията на Крим и руските действия в сепаратистка Източна Украйна, а наскоро се появиха и още два повода - намесата на Русия в американските избори и военната й кампания в Сирия.

По думите на Григорий Явлински, основател на опозиционната партия "Яблоко", новият американски закон "поставя Русия наравно с Иран и Северна Корея", което "символизира пълния крах на цялата външна политика на Путин-Лавров" - руския президент и неговия външен министър.

Русия е на път да бъде изолирана изцяло, изключена от световната финансова система, отрязана от глобалните капиталови пазари, предупреждава той, цитиран от БТА.

Дори в сегашната ситуация обаче има разумни предложения за изход от кризата, смята Явлински. На първо място според него се налага реформа в руската икономика, за да не зависи тя от износа на петрол и газ. Москва трябва също да отмени своите контрасанкции и да свика международна конференция по международноправното положение на Крим. Освен това Русия трябва да изтегли военните си, взели уж отпуск, за да се бият за сепаратистки Донбас, и да спре антиукраинската пропаганда.

Санкциите ще имат най-печални последици за федерацията, убеден е и Михаил Ходорковски, основател на опозиционното движение "Отворена Русия".

"Те окончателно, за дълги десетилетия ни разменят местата с Китай в науката и технологиите", затова Русия - " една 140-милионна страна, е обречена да изостане през 21-и век", казва опозиционерът. Той настоява за смяна на властта и на политическия режим в Русия като цяло.

Вестникът впрочем смята, че призивите на опозицията няма да бъдат чути.

"Също като навремето в Иран, когато подгрявани от телевизията хора палеха американски знамена с викове "Не се плашим от санкции". И в крайна сметка се озоваха сред глад, мизерия и пълна изолация от света, продължаваща до ден-днешен. (Предстоящото) подписване на нови санкции от Тръмп доближава Русия до този страшен сценарий", алармира "Независимая газета".

Никой не искаше истински да воюва с руснаците заради Крим и Донбас. Вместо това обаче бе разпалена икономическа война, обобщава германският политолог Александър Рар в статия за седмичника "Аргументи и факти".

Новите санкции са много сурови. Насочени са не само срещу инфраструктурните проекти на руската промишленост - енергийни и други, но и срещу западните фирми, действащи от десетилетия на руския пазар. Това е удар по самата сърцевина на отношенията между Запада и Русия, по онези страни, които през последните години се обявяваха за по-тесни връзки с Москва, отбелязва той.

"И сега за Европа идва моментът на истината. Тя няма как да се преструва и занапред, че нищо не е станало, да се сниши и да чака. Европа трябва или да преглътне горчивия хап и да приеме статута на вечен васал на Америка, или да защити правото си да води самостоятелна политика. Да се разграничи от САЩ - с всички произтичащи последици", заявява германският аналитик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бай Киро коша праии ?
2
7
 
43
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Изобщо не ме интересува мнението на предателите в Русия...
1
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
накрая да ви кажа ли какво ще стане , Русия ще забрани долара в обръщение защото той и без това няма покритие , 1 долар отговаря на 3 цента и всичко ще си дойде на мястото