Белият дом готви още санкции за Русия. А отговор от Кремъл?

Опозиционери настояват: Москва е поставена наравно с Техеран и Пхенян!
2 авг 2017 21:18,
430
Белият дом готви още санкции за Русия. А отговор от Кремъл?
Снимка: архив Reuters

Президентът на САЩ Доналд Тръмп смята да подпише приетия от Конгреса законопроект за нови санкции срещу Русия, а Кремъл разглежда възможности за "осезаем отговор". Междувременно руската опозиция търси рецепти за изход от санкционната криза, пише в. "Независимая газета", цитиран от Би Би Си.

Според лидера на опозиционната партия ПАРНАС Михаил Касянов Кремъл ще отговори с още по-силно "затягане на гайките" в Русия. Изход за Русия е да смени властта по демократичен път, а после да отстрани и самата причина за антируските санкции. Политикът припомня, че те са наложени заради анексията на Крим и руските действия в сепаратистка Източна Украйна, а наскоро се появиха и още два повода - намесата на Русия в американските избори и военната й кампания в Сирия.

По думите на Григорий Явлински, основател на опозиционната партия "Яблоко", новият американски закон "поставя Русия наравно с Иран и Северна Корея", което "символизира пълния крах на цялата външна политика на Путин-Лавров" - руския президент и неговия външен министър.

Русия е на път да бъде изолирана изцяло, изключена от световната финансова система, отрязана от глобалните капиталови пазари, предупреждава той, цитиран от БТА.

Дори в сегашната ситуация обаче има разумни предложения за изход от кризата, смята Явлински. На първо място според него се налага реформа в руската икономика, за да не зависи тя от износа на петрол и газ. Москва трябва също да отмени своите контрасанкции и да свика международна конференция по международноправното положение на Крим. Освен това Русия трябва да изтегли военните си, взели уж отпуск, за да се бият за сепаратистки Донбас, и да спре антиукраинската пропаганда.

Санкциите ще имат най-печални последици за федерацията, убеден е и Михаил Ходорковски, основател на опозиционното движение "Отворена Русия".

"Те окончателно, за дълги десетилетия ни разменят местата с Китай в науката и технологиите", затова Русия - " една 140-милионна страна, е обречена да изостане през 21-и век", казва опозиционерът. Той настоява за смяна на властта и на политическия режим в Русия като цяло.

Вестникът впрочем смята, че призивите на опозицията няма да бъдат чути.

"Също като навремето в Иран, когато подгрявани от телевизията хора палеха американски знамена с викове "Не се плашим от санкции". И в крайна сметка се озоваха сред глад, мизерия и пълна изолация от света, продължаваща до ден-днешен. (Предстоящото) подписване на нови санкции от Тръмп доближава Русия до този страшен сценарий", алармира "Независимая газета".

Никой не искаше истински да воюва с руснаците заради Крим и Донбас. Вместо това обаче бе разпалена икономическа война, обобщава германският политолог Александър Рар в статия за седмичника "Аргументи и факти".

Новите санкции са много сурови. Насочени са не само срещу инфраструктурните проекти на руската промишленост - енергийни и други, но и срещу западните фирми, действащи от десетилетия на руския пазар. Това е удар по самата сърцевина на отношенията между Запада и Русия, по онези страни, които през последните години се обявяваха за по-тесни връзки с Москва, отбелязва той.

"И сега за Европа идва моментът на истината. Тя няма как да се преструва и занапред, че нищо не е станало, да се сниши и да чака. Европа трябва или да преглътне горчивия хап и да приеме статута на вечен васал на Америка, или да защити правото си да води самостоятелна политика. Да се разграничи от САЩ - с всички произтичащи последици", заявява германският аналитик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
9
 
8
 
! Отговори
олег преди 6 години
Хайде се кажете ми защо идват толкова много руснаци в гадната ни страна? Защо идваха и по времето на СССР, когато според вас са били велика империя?
202
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така става като те управлява ПУТИн. То Грузия бяха варгове,то Полша , то Украйна,тоСАЩ. Как па един път не направиха нещо добро. Китай иска да ги превземе,те лъжат народа си от алк-ци и к-ви,че са заедно ПРОТИВ.
201
14
 
8
 
! Отговори
олег преди 6 години
Като им спрат достъпа до резервни части за електроника, коли и машини ще усетят Крим много силно!А да питам като сме толкова гадна страна, защо е пълно с руснаци? Нали сме колония! Какво търсят в американска колония?!
200
4
 
7
 
! Отговори
олег преди 6 години
Нашите санкции ги наложиха руснаците през 91ва като се нахвърлиха не видели на западните стоки. Сега го няма и техните и нашите.
199
10
 
11
 
! Отговори
олег преди 6 години
България няма какво да даде на руснаците така, че нас санкции не ни притесняват.
198
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сокол 9Ами драги ми соколе,това е най-големия ужас за янките-немци и руснаци заедно.Затова "помагаха" ту на едните,ту на другите,та белким се избият взаимно.И сега изграждат стена от балтийско до черно,та да нямат взимане-даване,нефт-газ и прочие.И на нас ще построят гЪзопровод Б-С-Дурас,само да ги отрежат.Затова е циркът на договора със Зайчев...
197
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко това ми прилича на детска градина.И едните и другите се сърдят, надуват се, хвърлят си играчките и заплашват! Човечеството е адски незряло и примитивно. Единственият двигател на развитието му са безмерната алчност и егоизъм. И никаква конструктивна мисъл и грижа за планетата и бъдещето й. Лошо дни ни чакат.
196
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Санкции, мразели ги, не знам си що... Няма да я бъде на Америка работата и това е, те не разбраха ли досега? Америка еднолично си придава важности и чака да й се размине. Е няма. Кютек ще има, сопа ще има по камбаната, но американците никой няма да ги остави да си веят байряка. Стягайте си гащите за война храбри коментаторчета.
195
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 310Няма да го върне и какво от това?
194
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе американците не са читави,не ми ги хвали.Авантюристи и престъпници тръгнали да завладяват нови земи като избиват местното население.И сега не са се отказали да контролират целия свят.Не можеш да се откажеш да те "спасяват" когато си решат.Няма такъв филм.Просто руснаците не им се дават така лесно и сега вияг на умряло.При Горби ааа...да се уредят нещата,но не стана.Чий го търсят на хиляди км.от техните брегове??
193
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сокол 9------------------------Стига платени бръщолевеници, нямащи нищо общо с истината бе синче на ..
192
29
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БРАВО. Само така санкции до дупка.Джуджето да не се офлянква а да връща Крим.
191
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво ще постигнат санкциите бе сороски ***? Срещу Русия нищо - такава огромна държава и с неизчерпаеми природни ресурси, не може да бъде затруднена със санкции!Но от друга страна такива малки държавици като България наистина ще пострадат от санкциите и от контрасанкциите, както ставаше и до сега, и както загубихме няколко милиарда всяка година дори само от спирането на Южен поток...
190
7
 
1
 
! Отговори
Договорът преди 6 години
До Анонимен 296Ами Лаврентий Берия е евреин и отговорен за убийството на Сталин.Така изглеждат тези дрогаре-уж са с нас,уж от Грузия,но всъщност действат против нас в полза на юдомасоните.
189
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знам че путинофиските и *** *** ще отрекат, но истината е, че джуджето превърна Русия в това, което не харусвахме в САЩ - навиране на носа навсякъде и опити за влияние по целият свят! Както всички империи и двете не харесват мира и обединяването на държавите. Разделяй и владей-това трябва да напишат на гербовете си!
188
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 277Ама руснаците са 130 милиона а в Дубай има 1,3 милиона жители и 3,3 милиона гастарбаитери (роби). Сравнението ти не само е неуместно - но показва и силно желание за манипулация.
187
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм млад и знам думичката конграчулейшън!
186
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Сега учиш каквото си пожелаеш, ходиш където искаш"Добре бе, ама защо никой не иска да работи или учи в Русия?Всички комунисти си пращат децата в Америка, но никога в Русия :)))
185
11
 
7
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към 4 петолъчки от по-долу В краварника една крава дава 45 литра мляко на ден, за произведените в краварника `Мустанг`-и и `Боинг`-и по света на опашка се редят, краварският компютър на който в момента пишеш вкарва в страната си данъци,работни места,техническото ниво повдига ,,, Това е реална икономика! Работи! На високи обороти
184
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младите сега знаят английски и се разбират с целия свят.Руски не разбират, прекалено е различен от нашия, преди го учехме насилс, нарича се Културна диктатура на СССР.Сега учиш каквото си пожелаеш, ходиш където искаш.